Ga naar de inhoud
Winehack

5 manieren om een fles wijn te openen zonder kurkentrekker

Beeld © GettyImages

Het is je vast wel eens overkomen: je hebt alles voor een gezellig avondje tot in de puntjes voorbereid. Op het moment dat je de wijn open wilt trekken, kom je erachter dat je de kurkentrekker bent vergeten - en laat de wijn nou net geen draaidop hebben. Wat nu? In dit artikel een aantal tips die je de volgende keer uit de brand helpen!

De kurk in de fles duwen

Laten we beginnen met de makkelijkste manier: de kurk in de fles duwen. In plaats van 'm uit de fles te halen, probeer je de kurk in de fles te krijgen. Dit kun je doen met een stomp voorwerp, dat langer is dan de hals van de fles en die door de opening van de fles past. Indien je thuis bent kun je denken aan een pollepel, pen of stift, maar als je in de buitenlucht bent zou je het kunnen proberen met een stevige tak.

Om te voorkomen dat er stukjes kurk in de fles belanden, is het handig om een (thee)doek tussen het voorwerp en de kurk te leggen. Zet dan de fles op de grond of een ander stevig oppervlak. Houd de hals van de fles goed vast en duw de kurk met het stompe voorwerp naar beneden de fles in. 

Let op: door het vallen van de kurk kan er wijn uit de fles spetteren. Ook kan er toch wat kurk in de wijn terechtkomen, maar hé: de fles is open!

Met een vuurtje

Indien je geen flesopener hebt, maar wel een aansteker of een andere vorm van vuur, kun je de kurk uit de fles krijgen door de hals te verwarmen. Houd je vuur tegen de hals vlak onder de kurk. Na een tijdje wordt de kurk uit de fles gedrukt en zodra deze ruim een centimeter uitsteekt, kun je 'm eenvoudig verwijderen met je handen.

Gebruik een schoen

Pak een schoen met een niet al te zachte zool en zet de fles in de opening van de schoen. Zoek een verticaal oppervlak (zoals een muur) en sla met de schoen tegen het oppervlak. Door vaak en hard genoeg te slaan, zal de kurk uit de fles komen. Let erop dat de fles volledig horizontaal is als je met de schoen slaat. 

Let op: de schoen beschermt de fles tegen kapotgaan, maar als je te hard slaat zal de fles knappen. Heb je geen schoen waar een wijnfles in past? Probeer het dan met een handdoek of iets anders dat kan voorkomen dat de fles kapotgaat.

Met een sleutel

Heb je een sleutel op zak? Dan heb je geluk! Steek de sleutel diagonaal in de kurk. Dat kan nog best lastig zijn - en pijn doen aan je hand - dus gebruik een doek of ander stuk stof om te zorgen dat de kop van de sleutel niet in je hand steekt. 

Zodra de sleutel helemaal in de kurk zit, gebruik je je duimen om tegen de sleutel aan te duwen en de kurk in beweging te krijgen. Blijf de sleutel ronddraaien en trek 'm ondertussen langzaam omhoog. Draai de kant op van waar de sleutel uitstekende puntjes heeft. De kurk zal tijdens het draaien misschien een beetje scheuren, maar zodra het grootste deel van de kurk uitsteekt kun je de rest met je handen doen.

Let op: deze methode werkt voornamelijk goed bij een synthetische kurk. Gebruik daarnaast altijd een stevige sleutel, zodat je sleutel niet afbreekt in de kurk.

Met een schroef

Indien je niet in de buurt bent van een kurkentrekker zal dit misschien ook een lastige optie worden, maar je weet maar nooit. Heb je een schroef, schroevendraaier en tang, dan kun je dit proberen.

Draai de schroef in de kurk met een schroevendraaier. Draai 'm zo ver in de kurk dat de schroef niet verder dan 1 centimeter uitsteekt. Heb je geen schroevendraaier? Dan lukt dit misschien ook wel met je vingers. 

Draai voorzichtig om te zorgen dat de kurk niet kapotgaat. Trek dan met de tang de schroef uit de fles. Als het goed is komt de kurk dan mee.

Tip: heb je geen tang? De klauw van een hamer zou ook kunnen werken!

Succes en eh... proost!

Dit is een artikel van