Koken met Hugo

BORRELPLANK: met dumplings, aardbeientaartjes en oesters

16 april 2021 17:29 Aangepast: 28 april 2021 09:46

Hiep, hiep, hoera! Hugo is morgen jarig. En daarom maakt hij vandaag een verjaardagsborrelplank met zijn favoriete gerechtjes!

Naast olijven, amandelen en een kaasplankje, maakt Hugo ook aarbeientaartjes, gyoza en mosselen. Misschien een gekke combinatie van gerechtjes, maar dit zijn alle favoriete gerechten van Hugo!

Krokante aardbeientaartjes

  • Gebak 6 personen
  • Bereiding circa 1 uur

Ingrediënten

  • 50 g melkchocolade
  • 10 suikerschelpen

Vulling

  • 1 vanillestokje
  • 500 ml melk
  • 100 g kristalsuiker
  • 2 eidooiers
  • 20 g maiszetmeel
  • ½ theelepel gemalen anijszaad
  • 500 g aardbeien
  • poedersuiker en munt voor garnering

Extra

  • bakkwast
  • spuitzak
  • fijn zeefje

 

Dumplings

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 35 minuten

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 2 cm gemberwortel
  • 2 lente-uien
  • 1/3 rode chilipeper
  • 300 rauwe tijgergarnalen (schoongemaakt en gepeld)
  • 1 theelepel fijne kristalsuiker
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn
  • 100 g varkensgehakt
  • 20 wontonvelletjes
  • neutrale olie
  • 4-5 eetlepels lichte sojasaus
  • scheutje zwarte rijstazijn of evt. witte rijstazijn

Extra

  • keukenmachine
  • pan met deksel
  • chopsticks

 

Klassieke oesters

  • 12 stuks
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 1 klein sjalotje
  • 3 eetlepels rodewijnazijn
  • zout en peper
  • 1 citroen
  • 12 Zeeuwse oesters (creuses)

Extra

  • eventueel crushed ijs
  • oestermes

Aardbeientaartjes

Doe de melk in een pannetje en houd een scheut melk apart. Snijd de vanillepeul in en schraap het merg eruit met een mes. Voeg dit merg toe aan de melk en klop de vanille goed door de melk met een garde.

Tip: gooi een lege vanillepeul niet weg! Doe 'm in een pot met suiker, zodat je altijd vanillesuiker op voorraad hebt.

Breng de melk aan de kook. Houd het goed in de gaten, want melk kookt snel over.

Smelt de chocolade au bain marie: vul een pan met water en doe de chocolade in een bakje. Zet het bakje in het hete water. 

Room maken

Scheid de eidooiers van het eiwit en doe de eidooiers in een kom. Voeg de suiker, het anijszaad, de maïzena en de rest van de melk toe. Roer het goed door elkaar, zodat de maïzena los komt en het mengt met de melk. 

Haal het pannetje met melk van het vuur en schenk deze langzaam en al roerend bij het eigeel in de kom. Als de melk goed gemengd is, giet je alles weer terug in het pannetje en verwarm je het daar nog even, zodat het mengsel kan binden. Blijf ondertussen goed roeren.

Dumplings maken

Doe de garnalen in de blender. Snijd eenderde chilipeper, de bosui, de knoflook en de gember in stukken en voeg deze bij de garnalen. Doe ook de suiker, sesamolie en rijstwijn erbij.

Draai alles tot een gladde substantie en schep het dan in het midden van een wontonvel. Schep er ook een beetje gehakt naast. Maak de randen van het wontonvelletje nat, zodat deze goed dicht blijft plakken.

Je kunt net als Hugo de dumplings vouwen met een handig tangetje, maar met de hand kan natuurlijk ook!

Bak de dumplings goudbruin in de pan en blus ze daarna af met een scheut water. Doe de deksel op de pan en stoom ze dan nog even gaar in 2-4 minuten.

Maak een dipje met sesamolie, sojasaus en zwarte rijstazijn en serveer deze naast de dumplings.

Aardbeientaartjes

Lak de gesmolten chocolade in de schelpjes en laat dit even stollen. De chocolade is niet alleen lekker, maar voorkomt ook dat de room de schelpjes zacht maakt. Handig he?!

Als de room is afgekoeld, doe je 'm in een spuitzak. Spuit de room in de bakjes en halveer de aardbeien. Garneer de room met de aarbeien en strooi er nog wat poedersuiker overheen ter garnering.

Om het plaatje echt helemaal af te maken kan je nog wat muntblaadjes tussen de aardbeien steken.

Aan tafel

Alle gerechtjes zijn af, dus het is tijd om de plank te 'monteren', zoals Hugo dat zelf altijd zegt. Zet de aardbeientaartjes, dumplings en oesters bij elkaar op een grote plank. 

Om de oesters zo goed mogelijk te laten smaken, snippert Hugo nog een sjalotje. Deze doet hij samen met wat rode wijnazijn, citroensap en peper in een bakje. Dit is 'de klassieke vinaigrette die bij een oester hoort.' Zet de vinaigrette naast de oesters op de plank.

Eet smakelijk!

De uitvoering van dit recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 45 op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore