Koken met Hugo!

RECEPT: Marokkaanse kippastei (b'stilla) met snelle salade

15 april 2021 17:15 Aangepast: 28 april 2021 09:48

Vandaag maakt Hugo een Marokkaanse kippastei, ook wel b'stilla genoemd. Lekker kruidig, met zoete en warme smaken. Voor de frisheid maakt hij ook een snelle salade. Waar wacht je nog op?

Voor het maken van de b'stilla heb je geen ingewikkelde ingrediënten nodig, je haalt alles 'gewoon' bij de supermarkt. In plaats van poedersuiker bestrooit Hugo de b'stilla met kaneel, want hé, het zou Hugo niet zijn als hij er niet een persoonlijke twist aan zou geven. 

Marokkaanse kippastei – b’stilla bil djaj

  • Hoofdgerecht/Salade/Bijgerecht/Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 55 minuten

Ingrediënten

  • 350 g kipfilet
  • 1 bos koriander en/of bladpeterselie
  • Zout en peper
  • 2 grote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 70 g roomboter
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1 citroen
  • 50 g amandelen
  • 1 pak filodeeg (200 g)

Extra

  • Bakkwast
  • Bakvorm 24 cm

 

Salade van komkommer en radijzen

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 200 g minikomkommers of 1 grote
  • 1 bos radijzen
  • 3-4 takken munt
  • ½ citroen
  • Scheutje oranjebloesemwater
  • Olijfolie extra vergine

Kipvulling maken

Pocheer de kip in een pannetje. Dit doe je door de kip in de pan te doen en deze even te vullen met water, tot de kippetjes net onder water staan.

Snijd de steeltjes van de koriander en de peterselie en doe deze bij de kip, samen met wat zout en peper. Zet het pannetje op het vuur tot het water kookt en draai dan het vuur uit, zodat het weer rustig kan afkoelen.

Tip: gooi het water van de kip straks niet weg, want deze kun je gebruiken als verse kippenbouillon.

Pel en snipper de ui. Zet een stoofpan op het vuur en fruit de ui hierin aan met wat roomboter. Pel en snipper de knoflook en voeg deze even later toe. Omdat deze minder vocht heeft dan de ui, hoeft deze minder lang te bakken. Ook geeft hij meer smaak als je 'm korter bakt. 

Bak de ui en knoflook net zo lang tot ze zacht en gekarameliseerd zijn. Voeg gemberpoeder en een theelepel kaneel toe en roer goed door. 

Haal daarna de kip uit de bouillon en trek deze uit elkaar, in zo dun mogelijke sliertjes. 

Rooster de amandelen in een droge koekenpan. Houd ze goed in de gaten, want voor je het weet zijn ze zwartgeblakerd en dan kun je ze niet meer eten!

Voeg de kip bij de ui en zet het vuur uit. Rasp er wat citroensap bij en knijp een halve citroen uit. Snijd vervolgens het blad van de koriander en de peterselie en schep dit ook door het kipmengsel.

Om het mengsel wat smeuïger te maken, kun je er wat kippenbouillon aan toevoegen. Breng op smaak met wat zout en peper en roer alles even goed tot een mooie smeuïge vulling voor je b'stilla.

Tip: Heb je kippenbouillon over? Gooi het niet weg, maar vries het in!

De filodeegtaart maken

Verwarm de oven voor op 180°C. Je kunt kleinere b'stilla's maken, maar ook één grote b'stilla-taart. Hugo gaat voor optie 2.

Vet de springvorm goed in met roomboter en bedek de bodem met filodeeg. Dit doe je door laagjes filodeeg op elkaar te leggen, en deze tussendoor steeds in te lakken met boter. Het leggen van het deeg mag heel ruim, want je moet 'm straks nog dicht kunnen klappen.

Als de hele bodem bedekt is, vul je de taart met het kipmengsel. Spreid het een beetje uit, hak de geroosterde amandelen fijn en strooi ze eroverheen. Vouw dan de bladen dicht, nu ook weer met steeds een laagje boter ertussen. 

Bak de taart af in circa 25 minuten.

Salade maken

Snijd de minikomkommers en bieten in stukjes en doe deze in een kom. Scheur vervolgens wat verse munt en voeg deze ook toe, samen met wat citroenrasp en citroensap. Meng alles goed door elkaar.

Wist je dat: je radijsblad ook heel goed als sla kunt gebruiken? Gooi deze daarom niet weg, maar voeg dit blad gewoon lekker toe aan je salade! Ook kun je er heerlijke pesto van maken.

Miniatuurvoorbeeld
Hier lees je hoe je pesto van radijsblad maakt:

BORRELPLANK: geitenkaasstengels, garnalensalade en kroketten

Aan tafel

Haal de b'stilla uit de oven en laat 'm even wat afkoelen. Dan kun je 'm straks makkelijker en beter aansnijden.

Bestrooi de b'stilla met wat kaneel en snijd er een puntje uit. Leg deze op een bord, met wat salade ernaast.

Eet smakelijk!

De uitvoering van dit recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 44 op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore