Ga naar de inhoud
Metamorfose

Van verouderde tuin naar groen en eetbaar paradijs

Tom is op bezoek bij een verouderde tuin. Niet lang meer, want Brand en Elke hebben hem gevraagd er een mooie tuin van te maken, het liefst met eetbare planten. Hij gaat meteen aan de slag! En hoe: je herkent de tuin bijna niet meer terug.

Brand en Elke hebben een tuin, maar erg gezellig is 'ie niet. Hij is grauw - en het groene gras dat er ooit lag? Daar is niet veel meer van over. "Het is één grote dorre boel." 

Brand en Elke zitten 's zomers graag op hun terras onder hun pergola, maar ook dat terras kan wel een opknapbeurt gebruiken. Tijd voor Tom om in actie te komen!

Let's go

Tom krijgt van de familie een vrijbrief om volledig los te gaan in de tuin. "Hij wordt helemaal anders. Hun favoriete plek, het terras, wordt groter. Het oude gras en de tegels gaan eruit en er komt een grote cirkel van nieuw gras."

Tegels eruit

Tom haalt de oude tegels eruit en bewaart deze, om er straks een bankje van te maken. Daarna spant hij een draad om aan te geven tot hoe ver hij het terras wil vergroten. Hij schept gras weg en legt er zand voor terug, zodat daar straks nieuwe bestrating op kan komen.

Tip: ga je iets bestraten? Gebruik dan altijd zand als basis. Gebruik je klei of grond waar organisch materiaal in zit, dan blijft dat altijd een beetje veren en nazakken. Bij zand gebeurt dit niet. Tril het zand altijd even aan met bijvoorbeeld een trilplaat, zodat het goed compact en stevig wordt.

Keramische tegels

Het terras krijgt keramische tegels. Deze zijn kras-, slijt- en kleurvast. De onderkant heeft een dikke betonnen rand, waardoor het een stevige tegel is. Ook hebben de tegel afstandhouders aan de zijkanten, waardoor je altijd een evengrote voeg tussen de gelegde tegels hebt. 

Naast de kale keramische tegels voegt Tom een aantal tegels met print toe. Zo creëert hij een soort buitenvloerkleed in het midden van het terras.

Wil je ook zulke tegels? Kijk dan eens in de collectie van terras & trends

Bankje

De oude terrastegels krijgen een nieuw leven, in de vorm van een bankje. De tegels worden op elkaar gestapeld en gelijmd met een steenlijm op cementbasis. Het zitvlak van de bank maakt Tom van antraciete tegels met een open structuur. Dit is wat speelser en natuurlijker. 

Groen toevoegen

Tom heeft de familie beloofd dat hij er een groene en eetbare tuin van zou maken. Belofte maakt schuld, dus daarom plant hij een oude elstarboom in het midden van de tuin. Deze appelboom is 20 jaar oud en komt bij een kweker vandaan, waar hij niet meer volstond omdat hij te weinig appels gaf. Maar in deze tuin is hij perfect!

Tip: plant je een boom in de tuin? Graaf dan altijd een ruim plantgat: ongeveer anderhalf keer zo groot dan de kluit van de boom zelf. Zo heeft hij voldoende ruimte om goed te kunnen wortelen.

Om extra groen toe te voegen, zet Tom een paar kant en klare hagen rondom de houdhaard, deze kun je kopen bij Mobilane. Deze hagen zijn gemaakt van klimop: deze blijft goed en lang groen. Wel moet je 'm regelmatig snoeien, als je wil dat hij mooi slank blijft. 

Nieuw gras

Tom brengt straks een nieuwe grasmat aan in de vorm van een cirkel. De cirkel tekent hij eerst in de grond, zodat hij precies weet waar hij het gras moet leggen en waar de planten moeten komen.

Voor het aanplanten van de kruidenplantjes gebruikt Tom biologische moestuingrond. Alle planten die Tom gebruikt zijn eetbaar, net als de boompjes die om de grasmat heen komen te staan. Rozemarijn, tijm, oregano en munt. Het boompje dat hij gebruikt is de Japanse wolmispel. Een exotisch vruchtenboompje, dat goed tegen het Nederlandse klimaat kan. Ideaal voor de perfecte smultuin!

Tip: ga je thuis buitenkruiden planten? Haal deze dan bij de kweker en niet in de supermarkt. In de supermarkt zijn ze vaak slap en fragiel, terwijl ze bij de kweker gewend zijn aan buitentemperaturen en daardoor meteen verder groeien als je ze plant!

Tuin afmaken + resultaat

Als alle plantjes in de grond zitten, wordt het gras gelegd. Bovenop het gras legt Tom een aantal staptegels, om te voorkomen dat het gras lelijk wordt. 

Dan is het tijd voor de familie om de tuin weer in te komen. Bij het zien van het resultaat zijn ze aangenaam verrast. "Wat ontzettend gaaf! We hebben al druiven en nu ook nog appeltjes erbij. Ik zie het helemaal voor me om appelcider te gaan maken", zegt Brand.

Dit is een artikel van