Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Dadelcake met toffeesaus en een maaltijdsalade

Vandaag op het menu: een dadelcake met toffeesaus! Ohja, én een maaltijdsalade met broccoli, spelt en feta.

De dadelcake is zeer geschikt als dessert, maar je kunt 'm ook goed eten bij de koffie of een high tea. 

Maaltijdsalade met geroosterde broccoli, spelt en feta

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 45 minuten

Ingrediënten

  • 150 gr. rogge, spelt of gerst
  • 300 gr. broccoli
  • 100 gr. maïskorrels
  • 300 gr. cherrytomaten
  • 50 gr. gemengde pitten (zonnebloem, pompoen, pijnboom)
  • 1 bos gemengde kruiden (peterselie, basilicum, kervel, dragon)
  • 200 gr. feta

Dressing

  • 1 theelepel mosterd
  • 40 ml witte balsamicoazijn
  • 50 ml olijfolie
  • 25 ml pompoenpitolie

Dadelcake met toffeesaus

  • Nagerecht 4 personen
  • Bereiding circa 45 minuten

Ingrediënten

  • 200 gr. verse dadels
  • 250 ml water
  • 1 theelepel baksoda
  • 100 gr. roomboter
  • 150 gr. bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • zout
  • 200 gr. zelfrijzend bakmeel

Toffeesaus

  • 125 gr. bruine basterdsuiker
  • 100 ml slagroom
  • 75 gr. roomboter
  • 1 liter vanille-ijs
  • zoutvlokken

Dadelcake maken

Doe het water in een pannetje. Snijd de dadels en voeg deze toe aan het water. Dit ga je straks even opkoken met de baksoda. Zorg wel dat het water eerst kookt voor je de baksoda erbij doet, anders gaat het heel erg schuimen.

Naarmate je de dadels in het water opwarmt, worden ze lekker zacht en stroperig. Er ontstaat een soort natuurlijke dadelstroop met stukjes erin. Hmmm!

Zet de pan met dadels op het vuur en verwarm deze goed. Als het water kookt voeg je de baksoda toe. 

Let op: baksoda is iets anders dan bakpoeder!

Salade voorbereiden

Terwijl de dadels langzaam veranderen in een heerlijke stroop, begin je met de voorbereidingen van de salade.

Verwarm de ovengrill voor en snijd de broccoli in hapklare roosjes. Doe deze in een ovenschaal met een beetje olie er overheen en rooster ze beetgaar in de oven.

Kook het graan volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Je kunt spelt gebruiken, maar ook rogge of gerst. 

Pluk en scheur de kruiden. Je kunt in dit gerecht alle soorten kruiden gebruiken die jij lekker vindt, zo lang het maar zachte bladkruiden zijn (dus geen rozemarijn of tijm, dat blad is te hard).

Dadelstroop maken

Doe de basterdsuiker en boter in een kom. Klop deze luchtig met een mixer. Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe, zo worden ze beter opgenomen. Dus: eitje toevoegen, kloppen tot deze is opgenomen in het beslag. Dan het volgende ei, weer kloppen tot deze is opgenomen, enzovoort.

Doe de bloem in een aparte kom en meng het gemberpoeder erdoor samen met een snuf zout. Voeg dit toe aan het eiermengsel in de mixkom, samen met de zoete dadelstroop. Mix alles nog even goed door elkaar. 

Tip: zet niet meteen de keukenmachine op de hardste stand, want dan vliegt het bloem door de keuken. Mix eerst rustig, daarna sneller.

Vet een springvorm in. Als je beslag mooi glad is, giet je deze in de bakvorm. Je kunt het een beetje uitspreiden maar het hoeft niet per se mooi glad: dat gaat vanzelf in de oven. Zet de cake in de oven en bak 'm circa 45 minuten af.

Toffeesaus maken

Lijkt misschien lastig als je het nog nooit hebt gemaakt, maar het is heel simpel. Heb je geen zin om die hele cake te maken? Maak dan op z'n minst deze heerlijke toffeesaus en serveer 'm met een bolletje ijs. Ook dan heb je al een superleuk dessert!

Doe de suiker in een pan met een beetje boter en een scheutje room. Kook het tot de suiker gaat smelten en roer het dan goed door. Dat was het al.

Salade maken

Over naar het gezonde gedeelte van dit recept, de salade! Begin met de dressing en voeg daarna pas de sla toe, om te voorkomen dat je sla slap wordt door de dressing.

Voor de dressing doe je eerst de zure ingrediënten bij elkaar in een kom: de witte balsamicoazijn, mosterd, een beetje peper en een beetje zout. Meng dit goed door elkaar en voeg al roerend de pompoenpitolie en olijfolie toe.

Rooster de pitten in een droge koekenpan. Deze zijn voedzaam en zorgen voor een fijne crunch. Altijd fijn in een salade of soep!

Voeg de gekookte spelt bij de dressing. Snijd de tomaten en voeg deze ook toe, samen met de maïs en geroosterde broccoli. Meng alles goed door elkaar. Voeg dan ook de kruiden toe en meng nog een keer. 

Schep de salade op een bord en strooi de geroosterde pitten er overheen, samen met wat blaadjes basilicum. Kruimel ook wat feta over de salade om 'm af te maken.

Aan tafel

Haal de sticky dadelcake uit de oven. Je kunt er voor kiezen om 'm meteen te serveren: dan is hij lekker warm en zacht. Ook kun je 'm even af laten koelen, dan is 'ie makkelijker aan te snijden. 

Snijd een puntje van de dadelcake en leg deze op een bord. Schep er een bol ijs naast en garneer met de toffeesaus. Voor de finishing touch strooi je er ook nog wat zoutkristallen overheen.

Eet smakelijk!

De uitvoering van dit recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 43 van seizoen 2 op Videoland!

Dit is een artikel van