Huisdieren

Zo controleer je of de ogen van je kat nog goed zijn

15 april 2021 06:59
Beeld © iStock

Honden hebben een baasje, katten hun personeel. Zo is het maar net. Je kunt je huistijger op verschillende manieren helpen. Dierenarts Piet praat je deze keer bij over de ogen. En wat je als baasje kunt doen om vroegtijdig eventuele oogziektes op te sporen.

Waarom een oogcheck belangrijk is 

Zeker oudere katten krijgen vaak met staar te maken. De lenzen worden minder doorzichtig, waardoor ze minder goed kunnen zien. "Hier wennen ze wel aan. Houd er wel rekening mee dat ze afstanden minder goed kunnen inschatten. Verplaats je de meubels dan kunnen ze ergens tegenaan lopen." Echt een ouderdomskwaaltje om rekening mee te houden.

Daarnaast kunnen er andere oogproblemen ontstaan, zoals zogenoemde pigmentwoekeringen en oogdrukproblemen. Vaak kun je dit als baasje herkennen. 

Doe de oogcheck

Er zijn verschillende signalen die je kat afgeeft, zodat je weet dat er iets met de oogjes aan de hand is. 

  • Het belangrijkste signaal is asymmetrie. Als zowel het linker- als rechteroog symmetrisch aan elkaar zijn, dan is er niets aan de hand. "Is er sprake van asymmetrie (ongelijkheid), dan is er vaak een probleem. Het is belangrijk om het dan goed in de gaten te houden en dat de kat er niet met zijn pootje in gaat poetsen. Is het na een dag nog niet over, ga dan naar de dierenarts."
  • Asymmetrie kan zich ook in de pupil voordoen. "Dit kan door zenuwproblemen komen, maar ook door een verhoogde oogdruk of een tumor. Hier moet je vroeg bij zijn, want dan is het oog nog weg te nemen en ben je uitzaaiingen voor."
  • Houd de ogen verder in de gaten als er veel licht op de oogjes schijnt. Op zo'n moment verkleinen de pupillen en wordt de iris zichtbaar. Daar kunnen eventueel wat pigmentwoekeringen te zien zijn. Vaak is dit niet ernstig, maar houd het wel in de gaten en bespreek het met de dierenarts. 
  • En tot slot, regelmatig dichtgeknepen ogen of een vliesje dat vanaf de neuskant over het oog loopt, zijn ook signalen om het te laten controleren.

Wil je weten of er veel oogafwijkingen of andere mankementen bij je kattenras voorkomen? Check de raskattenwijzer.

Huisdieren adopteren 

Wil je ook zo'n harige lieverd als Liere in huis halen? Denk er eerst heel goed over na, want in principe haal je er een extra huisgenoot mee in huis met wie je jarenlang lief en leed deelt.

Ben je je daar maar al te goed bewust van, surf dan eens naar verhuisdieren.nl. Wie weet kun je een huisdier binnenkort een warm nestje bieden.

Het volledige fragment van Piet met de lieve bejaarde Liere terugzien? Dat kan! Kijk aflevering 43 terug op Videoland.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore