Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin

Metamorfose: knusse babykamer vol DIY-spullen

Kleintje op komst! Maggy en Joey verwachten hun tweede kindje. Inmiddels heeft het stel de kamers opnieuw verdeeld en zijn ze toe aan de inrichting van de babykamer. Alleen daar loopt het spaak met de inspiratie. Klusman Patrick en styliste Esther nemen de keuzestress weg.

Maggy: "Ik zie door de bomen het bos niet meer. Helemaal niet, omdat ik veel mooi vindt. We zouden graag een babykamer willen die een warme uitstraling heeft met veel warme, subtiele (aarde)tinten. Tegelijkertijd mag het wel een praktische ruimte worden."

Nieuwe kleur op de muur

Patrick schildert de donkergroene muurverf over met een lichtroze kleur. Licht over donker, kan dat? Zeker! "Het nadeel dat je alleen kunt ervaren, is dat de verf niet in één keer dekt. Mijn tip is: doe het drie keer, dan weet je zeker dat het perfect dekt. Zorg er wel voor dat de eerste laag volledig droog is, voordat je de tweede verflaag aanbrengt."

Patrick gebruikt de kleur MADONNA NO. 90 van LAB PAINT.

Multifunctioneel kommodemeubel

In een babykamer kun je niet genoeg opbergruimte hebben. Daarom maakt Patrick een groots wandmeubel. Om te voorkomen dat het een lomp, massief geheel wordt, plaatst hij geen achterwand. Hierdoor komt de lichtroze muur door de kast heen, en geeft het een speels effect in combinatie met de kleur van de kast.

Patrick heeft heel bewust voor duurzaam geproduceerde multiplexplaten gekozen. "Deze platen bevatten geen giftige stoffen, omdat ze zijn samengesteld met biologische lijm. Dit maakt het uitermate geschikt voor de babykamer."

Wandmeubel schilderen

Wanneer je net als Patrick werkt met onbehandeld hout, is het belangrijk eerst een primer aan te brengen, voordat je kunt schilderen. Tegenwoordig zijn primers in elke kleur verkrijgbaar. Kies het liefst voor dezelfde kleur primer als verf voor het mooiste effect. Laat de verf vervolgens volledig drogen, voordat je het meubelstuk in elkaar zet.

Patrick gebruikt voor het meubel de kleur TERRA PINK NO.102 van LAB PAINT

En let op: schroef altijd 8 cm van de hoeken af anders splijt het hout. Werk daarbij het liefst met deeldraadschroeven. Zo krijg je een heel sterk meubel.

TIP: ook een kommode maken? De ideale hoogte is 90 centimeter. Zo kun je de kleine het makkelijkst helpen zonder je rug te overbelasten.

Gouden touch

Omdat meerdere spullen in de babykamer goud zijn, verft Interieurstyliste Esther de gordijnroede in dezelfde kleur. Door dit te doen, creëer je een rustig geheel. "Het is belangrijk dat je een okergele primer gebruikt. Op deze manier heb je al een kleurrijke basis.

Zorg daarbij voor een goede primer, zodat de verf straks beter hecht. Breng voor het mooiste resultaat meerdere verflagen aan."

Esther gebruikt hiervoor Vestingh Multi Primer.

Bijzonder behang op maat

Patrick heeft het originele behang speciaal op maat laten maken. "Je weet nooit precies hoe je het krijgt aangeleverd. Controleer het van tevoren, want voor hetzelfde geld kun je het best vanuit het midden beginnen."

En het belangrijkste om te onthouden als je gaat behangen: neem de tijd!

Trapeze als decoratiestuk

Esther maakt een trapeze van een stukje hout en touw. Hartstikke leuk om kleding overheen te hangen of om bijvoorbeeld knuffels of andere accessoires op te zetten. Handig, betaalbaar en zo gemaakt!

 

Wolk van een slaapplekje 

Vaak hangt er boven een babybedje een klamboe om een afgezonderde slaapplek te creëren. Patrick heeft een leuk alternatief: een dakje van kastanjehout. Het enige wat hij hiervoor hoeft te doen, is een frame maken en het kastanjehout erop tacken. Vastschroeven kan natuurlijk ook.

DIY: Schelpenmobiel 

Boven het ledikantje hangt Esther een doe-het-zelf schelpenmobiel. Creatief en heel makkelijk te maken. Het enige wat je nodig hebt, zijn twee robuuste houten plankjes, schelpen, een boor, schaar, touw en eventueel kraaltjes. Eenvoudig en erg origineel. 

Wat een ontzettend lieve babykamer vol DIY-elementen is dit geworden!

Meer klus- en stylinginspiratie van Patrick en Esther? Kijk de fragmenten terug via Videoland (aflevering 41 & 42).

Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door Vestingh

Fotografie door Sonja Velda

Dit is een artikel van