Koken met Hugo!

RECEPT: Iraanse yoghurtsoep met flatbread

12 april 2021 17:33

Hugo kookt vandaag een Midden-Oosterse klassieker: yoghurtsoep. Fris, romig en snel klaar. Van alle markten thuis dus.

Iraanse yoghurtsoep

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 40 minuten

Ingrediënten

  • 1 bos lente-uien
  • 5 tenen knoflook
  • 30 g roomboter
  • 120 g basmatirijst
  • 700 ml groentebouillon
  • 1 blik kikkererwten (400 g)
  • 1 grote bos gemengde kruiden (dille, munt, bladpeterselie)
  • 1 eetlepel maiszetmeel
  • 400 ml volle yoghurt
  • zout
  • peper
  • 1 citroen

Extra nodig

  • keukenpapier
  • fijne rasp

 

Flatbread

  • 6 stuks
  • Bereiding ca. 20 minuten + 15 minuten rusten

Ingrediënten

  • 1 theelepel komijnzaad
  • 200 g volkorenmeel
  • 150 g volle yoghurt
  • 1 theelepel bakpoeder
  • zout

Extra nodig

  • deegroller

Iraanse yoghurtsoep (1/2)

Pel en snijd drie knoflookteentjes in dunne plakjes. Verhit de helft van de boter in een grote soeppan en bak hierin de knoflookplakjes lichtbruin.

Tip: voeg een klein beetje zout toe, zodat de knoflook minder snel aanbrandt.

Laat het uitlekken op keukenpapier. Straks serveer je dit als garnituur over de soep heen.

Was de rijst grondig. Bij het afspoelen wil je uiteindelijk dat het water helder is. Doe het in een kom met wat water. Hussel het goed door. Zeef het een keer en spoel het daarna met water af.

Weer terug naar de knoflook. Snijd nu ook de overige knoflook fijn. Snijd de lente-uien (het wit) in ringetjes. Het groen kun je bewaren als garnering. Verhit de overige boter in de soeppan en laat hierin het wit van de lente-ui en knoflook zachtjes aanfruiten. Roerbak het nog geen minuut. Vervolgens voeg je de bouillon en de rijst toe. Breng alles aan de kook en laat het zo'n 10 à 15 minuten garen. Na een paar minuten mogen de uitgelekte kikkererwten erbij. Vergeet het tussendoor niet door te roeren.

Huisgemaakt flatbread

Flatbread maken is heel eenvoudig. Hugo laat het je ervaren. Begin met het kneuzen van de komijnzaadjes in een vijzel. Gebruik je komijnpoeder, dan kun je deze stap overslaan. Doe de meel, yoghurt en het bakpoeder in een mengkom. Top het af met een royale snuf zout en het komijnzaad. Mix het goed door.

Tip: het leuke van je eigen flatbread (of pita) maken is, dat je continu met kruiden kunt variëren. De ene keer kies je voor komijnzaad, de volgende keer ga je voor rozemarijn.

Kneed het in ongeveer 5 minuten tot een mooi elastisch deeg. Zodra het deeg al het bloem heeft opgenomen en soepel aanvoelt, zet je het voor 15 minuten aan de kant. 

Iraanse yoghurtsoep (2/2)

Door met de maaltijdsoep. Pluk en snijd de kruidenblaadjes en doe driekwart hiervan in de soeppan. De rest van de kruiden gebruik je straks als garnering. Voor het deel dat je in de soep gebruikt, mag je de steeltjes van de bladpeterselie meesnijden. Doe dit voor de garnering liever niet. Voeg driekwart van de kruiden aan de soeppan toe. 

Leng het maïszetmeel aan met een scheutje water. Roer het goed door, totdat je geen klontjes meer hebt. Meng het door de yoghurt en lepel het al roerend in de soeppan. Belangrijk is nu dat je het vuur lager (tegen het kookpunt aan) zet, zodat de soep goed kan binden. Gaat het namelijk koken, dan gaat de yoghurt schiften. Maak het af met zout en peper naar smaak.

Tip: gebruik liever geen magere yoghurt. Je wil namelijk een romige soep. Verder kun je variëren wat je wil.

Finishing touch

Tijd voor de afronding. Verdeel het deeg in 6 porties en rol het uit tot dunne ovalen. Het enige wat je nu nog moet doen, is het bakken van de flatbreads. Verhit hiervoor een koekenpan en bak de broodjes in ongeveer 2 minuten per kant gaar. 

Schep de maaltijdsoep in kommen of diepe borden. Verdeel de achtergehouden kruiden en gebakken knoflook. Bestrooi het met een draai peper en rasp wat citroenschil boven de soep voor een frisse twist.

Eet smakelijk!

Tip: houd je flatbreads over? Gooi ze niet weg, maar beleg ze de volgende dag met een lekkere plak kaas of maak er een tosti mee.
Dit is een artikel van

Liever koken en kijken combineren? Bekijk dan hier aflevering 41 via Videoland terug en zie hoe Hugo de Iraanse yoghurtsoep met flatbread maakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore