Rozenstruik

Tips om je rozenstruik te planten en te onderhouden

02 april 2021 18:06 Aangepast: 13 april 2021 13:56
Beeld © GettyImages

Heb jij rozen in de tuin, of ben je van plan ze te gaan planten? Let dan goed op!

De roos is een verwende en kieskeurige plant. Hierdoor is het niet de makkelijkste plant om te onderhouden. Plant je 'm verkeerd of verzorg je 'm niet goed? Dan kan hij al (eerder) komen te overlijden. Tom laat zien hoe je je rozenstruik het best plant - en vooral: goed onderhoudt. "De roos is de koningin onder alle planten. Het is de bloem van de liefde en deze is veeleisend."

Soorten rozen

Er bestaan verschillende soorten rozen:

  • Klimrozen - Klimmen bij je muur of pergola omhoog
  • Trosrozen - Krijgen veel bloemen en zijn ideaal voor in een border
  • Heesterrozen - Kunnen groot worden, dus zet deze op een plek met veel ruimte
  • Struikrozen - Krijgen 1 bloem per steel. Deze worden vaak als snijbloemen gebruikt
  • Stamrozen - Worden gekweekt op stam, dus deze kunnen in een pot (handig als je een balkon of kleine tuin hebt)
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Opgelet: zo snoei je de rozen in het najaar

Wat voor rozen je ook hebt: let altijd op met bodembedekkers. Deze kruipen namelijk over de grond, zodat de hele bodem bedekt is. Dat is enerzijds goed, want hierdoor krijgt onkruid geen kans, maar veeleisende planten zoals de roos kunnen hier naast baten, ook last van hebben. Ze hebben ruimte en meer lucht nodig - en door de bodembedekkers krijgen ze dat niet. 

Tips voor het planten van je rozen

Plant je rozen in de tuin, maak dan altijd een ruim plantgat en zorg dat de grond om dat gat lekker los en rul is. Dit doe je door er met je schep een beetje doorheen te gaan. Gebruik bij het poten altijd potgrond die speciaal geschikt is voor rozen. Daar zit meer voeding in en deze is luchtiger dan normale potgrond.

Geef ook veel water nadat je de roos net geplant hebt. Vooral in de zomer. Met veel bedoelt Tom echt een hele gieter in één keer, zodat het water ook bij de onderste wortels kan komen. Die hebben ten slotte ook dorst!

Zorg dat je, als je de roos plant, alles eromheen weghaalt. Denk aan onkruid en bodembedekkers. Zo kunnen de wortels van de plant goed hun gang gaan en staat er niks in de weg. Zet je de plant in de grond, gooi dan voorzichtig wat losse grond over de wortels en druk deze goed aan, zodat er geen luchtruimtes om de wortels komen. 

Een roos heeft veel zon nodig

Om een roos mooi te laten bloeien, heeft deze veel zon nodig. Hij krijgt dan veel en grote bloemen. Zet 'm daarom in de zon, maar niet op een te luwe plek: hij heeft ook wind nodig om te zorgen dat schimmels en luizen wegblijven van de rozen. Luizen zijn dol op rozen en zoeken daar graag een fijn plekje op. Zet je rozen daarom altijd op een winderig plekje, maar waar wél de zon schijnt.

Extra voeden

Je rozen blijven het allermooist als je ze in het voorjaar en in de zomer ook wat organische voeding geeft: speciale rozenvoeding. Hierdoor krijgen ze een rijkere bloei en dit goedje zorgt ook dat de plant sterker wordt. Zo is hij ook beter bestand tegen eventuele schimmels. Deze voeding strooi je gewoon om de grond heen waar je de struik hebt geplant. Duw het ook een beetje in de grond, zodat als het gaat regenen, de zaadjes rustig de grond inzakken.

Ook is het goed om een paar keer per jaar wat kalk in de grond te strooien bij je plant. Dit zorgt ervoor dat de grond niet te zuur wordt: daar houdt een roos niet van. Je krijgt dan een sterke roos die minder vatbaar is voor schimmels en ziektes!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore