Paasplank

BORRELPLANK: aardappel-vissalade, gevulde eitjes en brownies

02 april 2021 17:02 Aangepast: 08 april 2021 13:19

Paasweekend! Veel chocolade, eieren en natuurlijk: een borrelplank, want het is vrijdag. Vandaag op de plank: een triple chocolate brownie, vissalade en gevulde eitjes.

Grote kans dat je in de loop naar het paasweekend allerlei chocolade in huis hebt gehaald. Paashazen, eieren, kransjes, konijntjes.. Dat krijg je van je levensdagen niet op. Gelukkig heeft Hugo daar een oplossing voor: de triple chocolate brownie. Hierin doe je gewoon alle chocolade die je over hebt. Makkie toch?!

Gevulde eieren

  • Borrelplankgerecht 12 stuks
  • Bereiding circa 20 minuten

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 theelepel mosterd
  • zout en peper

Smaken:

  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel sambal manis
  • paar takken verse kervel

Extra

  • spuitzak met kartelspuitmond

 

Paasbrownies

  • Borrelplankgerecht/gebak 4 personen
  • Bereiding circa 45 minuten

Ingrediënten

  • 100 g pure chocolade-eitjes (70% cacao) 
  • 225 g roomboter 
  • 3 eieren
  • 200 g suiker 
  • zout
  • 125 g bloem 
  • 25 g cacaopoeder 
  • 100 g pecannoten
  • vulling: verschillende smaken paaseitjes, paasflikken, kransjes etc.

Extra

  • brownievorm of vierkante ovenschaal bekleed met bakpapier

 

Aardappelsalade met gerookte vis

  • Borrelplankgerecht/gebak 4 personen
  • Bereiding circa 25 minuten + afkoelen

Ingrediënten

  • 400 g iets kruimige aardappels
  • zout en peper
  • 200 g doperwten
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 2-3 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 citroen
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 bos bieslook
  • 1 zoetzure appel
  • gerookte zalm, Hollandse garnalen, gerookte heilbot, zalmeitjes

Optioneel

  • eetbare viooltjes

Tip voor eieren schilderen

Voor we beginnen met de brownie, heeft Hugo nog een handige paastip voor thuis: het schilderen van eieren. Vaak gebeurt dit met verf, waarna je je eieren eigenlijk beter niet meer op kunt eten in verband met chemische stoffen.

Daar bedachten wij iets op. Je kunt je eieren namelijk ook heel goed schilderen met natuurlijke kleurstoffen. Zet een pannetje wat er op het vuur en voeg hierin kurkuma voor geel, bieten voor rood en rode kool voor blauw toe. Kook je eieren zoals je normaal ook altijd doet. Als je ze uit het water haalt hebben ze een leuk, natuurlijk kleurtje!

Let op: gebruik wel witte eieren, met bruine eieren zal het effect minder zijn.

De brownie

Verwarm de oven voor op 180°C.

Smelt in een pannetje de boter met de pure chocolade-eitjes en meng het goed door elkaar. 

Doe in een kom de eieren met de suiker en een snuf zout. Klop alles luchtig door.

Voeg dan de bloem. de cacao en het chocolademengsel toe.

Meng alles goed tot een mooi en glad beslag en giet het beslag dan erin een met bakpapier beklede vorm.

Strooi al het snoepgoed dat je hebt over het beslag en druk dit er een beetje in. Bak de brownie dan voor 30-40 minuten in de oven.

Tip: strooi wat grof zeezout over het beslag, voor een extra lekkere touch!

Aardappel-vissalade

De aardappel-vissalade wordt een soort Russische salade met verschillende vissoorten en een citroenvinaigrette op yoghurtbasis. Om de salade te garneren gebruikt Hugo eetbare viooltjes. Deze worden speciaal gekweekt om te eten, dus er worden geen bestrijdingsmiddelen op gesproeid.

Snijd de aardappel in blokjes en kook deze met een snuf zout in 5-8 minuten gaar in kokend water. Kook de laatste minuut de doperwten nog even mee met de aardappelen en giet alles daarna af. Spreid uit op een schaal en laat het even afkoelen.

Pak een kom en doe hierin alle zure ingrediënten: de mayonaise, Griekse yoghurt, citroenrasp en citroensap. Meng door elkaar tot je een gladde dressing hebt

Knip de tuinkers, snijd de bieslook en schep driekwart van de kruiden door de dressing.

Tip: bieslook zorgt een beetje voor een uiige smaak. Je zou ook een gesnipperd sjalotje of bosuitje kunnen gebruiken, maar de bieslook is wat zachter van smaak.

Snijd de appel in kleine blokjes en voeg deze ook toe aan de dressing, samen met de kappertjes. Als de aardappel en erwten zijn afgekoeld, voeg je deze ook toe. Meng alles goed door elkaar met een lepel of spatel, om te voorkomen dat je de gekookte aardappel beschadigt.

Pak een groot bord en schep de salade erop. Strooi de overige kruiden erover en leg de gerookte vis er omheen. Verspreid de garnaaltjes ook rondom de salade en maak het geheel af met wat visseneitjes en eetbare bloemen.

Gevulde eitjes maken

Kook de eieren hard, halveer ze en doe het eigeel in een kom. Voeg de mayonaise, mosterd, sambal en kerriepoeder toe en klop alles glad met een garde. 

Pak een spuitzak met een spuitmondje en schep het eigeelmengsel in de zak. Draai de zak een slag om je duim: dan heb je meer kracht, grip en houvast als je de eitjes gaat vullen.

Vul de eitjes met het eimengsel en garneer ze af met wat kervel.

Tip: kun je geen kervel vinden of vind je het niet zo lekker? Vervang het dan door een ander kruid.

Plank afmaken

Snijd een volkoren brood in stukken en serveer deze op een bordje op de plank. Zet de Russische vissalade en de brownie erbij en verrijk de plank met nog wat hammetjes en pepers gevuld met roomkaas. Zet de gekookte en gevulde eieren ernaast.

Tip: laat de brownie even afkoelen voor je 'm serveert, dan is hij makkelijker te snijden.

Vrolijk Pasen!

De uitvoering van dit recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 35 op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore