Ga naar de inhoud
Tuinmetamorfose

Van grasmat naar gezellige loungehoek

Heb je een postzegeltuin of balkon, dan is het uitdagend om efficiënt met de ruimte om te gaan. Irma en Richard zitten met het tegenovergestelde dilemma. Het Brabantse stel heeft namelijk een zee van een tuin. Alleen ja, waar zet je dan je gezellige loungehoek neer. Tom heeft de perfecte plek op het oog.

Waar het duo binnenshuis de boerderij aan het verbouwen is en ze ideeën genoeg hebben, is dat voor buiten een ander verhaal. Irma: "Het is lastig om te bedenken waar we een lekker knus plekje om te chillen willen hebben. We hebben er geen idee bij. Geen inspiratie." Wél weet het kluskoppel dat ze het landelijke van het huis naar de tuin willen doortrekken.

Stappenplan voor de vlonder

Om een vlonder te plaatsen, is het belangrijk om eerst uit te zetten hoe groot je het wil maken. Zet het vlak met draadjes van hoek tot hoek uit. Vervolgens graaf je het stuk uit.

Tom steekt het gras eerst uit, zodat hij later met een graafmachine makkelijk in een strakke lijn kan graven. Met een schep alles uitgraven kan natuurlijk ook. 

Gebruik als basis van een vlonder altijd wit zand (of straatzand). Tom: "Het is een goede basis voor als je iets wil verharden. Je wil namelijk niet dat de vlonder gaat verzakken. Doordat het zand uit allerlei minuscule steentjes bestaat, is het goed te verdichten."

Het verdichten van zand kun je op verschillende manieren doen: van aantrillen tot inwateren. Tom gebruikt het gewicht van de graafmachine.

Tom gebruikt voor de vlonder robuuste steenschotten van douglashout. Deze zijn ook in andere houtsoorten verkrijgbaar, zoals lariks, grenen en hardhout. Het voordeel van deze grote vlinderstukken is dat je in een mum van tijd klaar bent. Bovendien is het oersterk en kan het tegen weer en wind. 

Zelf een pergola maken

Voor de pergola gebruikt Tom douglaspalen. Wil je zelf ook aan de klus? Gebruik een grondboor om de palen goed diep (1/3 van de lengte van de paal) in de grond te zetten. Wanneer je net als Tom met douglashout aan de slag gaat, plaats de palen dan op betonpoeren. Doe je dit niet, dan kan het hout gaan wegrotten. 

Voor extra stevigheid maakt Tom de palen vast aan het oude schuurtje. Het best kun je hiervoor een betonboor met pluggen gebruiken. Zo kan de pergola geen kant meer op.

Voor net wat extra privacy en knusheid monteert Tom lamellen latten. Leuk effect!

Rustieke loungebank

Als er één leuke doe-het-zelf-klus voor deze lente is, dan is het wel het maken van een loungebank(je) van pallethout. Door het robuuste uiterlijk past het prima bij de oude boerderij. Daarnaast is het een goedkope en duurzame optie voor een loungeplek. Vaak kun je ze voor weinig of soms zelfs gratis afhalen bij lokale bedrijven die er stapels van hebben liggen.

Het enige wat je hoeft te doen:

  • Stapel een paar pallets op elkaar
  • Schroef ze aan elkaar vast
  • Monteer op dezelfde manier de rugleuning aan de overige pallets vast

De bank wordt een echte loungebank met dikke kussens. Je kunt ze krijgen in allerlei verschillende soorten en maten bij NoFruit

Groene vingers

De pergola staat, de vlonder is af en ook de loungebank kan worden uitgeprobeerd. Nu mist alleen nog het groen. Tom plant onder andere krentenboompjes, muurbloempjes (ze bestaan echt!) en een witte druif.

De druif plant hij tegen de pergola aan, zodat het binnen de kortste keren bedekt is met een groen bladerdeken. En natuurlijk maait hij het gras (met een automatische grasmaaier) én snoeit hij de heg, zodat de hele tuin er weer netjes bijstaat.

Nog een extra ronde door de gigantische tuin maken en de metamorfose terugzien? Bekijk het fragment terug via Videoland (aflevering 38 en 39).