Koken met Hugo

RECEPT: Klassieke wienerschnitzel met cranberrycompote

08 april 2021 17:38

Als we voorlopig nog binnen de grenzen van ons land moeten blijven, dan halen we het buitenland toch gewoon naar de keukentafel? Waan je vanavond in Oostenrijk met deze klassieke wienerschnitzel met cranberrycompote, peterselie-aardappels en gezonde salade.

Klassieke wienerschnitzel

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 25 minuten

Ingrediënten

  • 4 kalfsschnitzels (van de oester) van ca. 1 cm dik (à ca. 150 g)
  • zout
  • peper
  • 50 g bloem
  • 2 eieren
  • 150 g paneermeel
  • neutrale olie
  • klont roomboter om in te bakken
  • 1 citroen

Extra nodig

  • vershoudfolie of slagersfolie
  • optioneel: vleeshamer
  • optioneel: thermometer

 

Cranberrycompote

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 20 minuten + afkoelen

Ingrediënten

  • 250 g cranberry’s (vers of diepvries)
  • 125 g suiker
  • 1/2 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 2 eetlepels rode wijn of water

 

Peterselie-aardappels

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 25 minuten

Ingrediënten

  • 700 g kleine vastkokende aardappels
  • grof zeezout en peper
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 100 g roomboter

 

Salade

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 1 sjalotje
  • 1 theelepel gladde mosterd
  • 3 eetlepels dragonazijn
  • 6 eetlepels olijfolie extra vergine
  • zout
  • peper
  • 1 kropsla
  • 1 bos radijsjes

Klassieke wienerschnitzel

Een huisgemaakte wienerschnitzel, hoe lekker is dat! Wat je doet: bestrijk een stuk vershoudfolie met neutrale olie. Leg een kalfsschnitzel erop, pak het met de folie in en klop het vlees plat tot zo'n 0,5 cm (of net iets dunner). Doe dit met een vleeshamer of de onderkant van een steelpan. Herhaal dit voor de andere kalfsschnitzels. 

Vervolgens legt Hugo de schnitzels voor twee minuten in een mengkom met water. Het water gaat in het vlees zitten. Als je het straks verhit, gaat de korst lekker souffleren. 

Bestrooi de kalfsschnitzels met een snuf zout en peper. Pak er drie diepe borden bij. Boven de eerste zeef je de bloem. Klop in de tweede de eieren los. En in de derde gaat het paneermeel. Haal de schnitzels eerst door de bloem. Schud het overtollige bloem eraf en zorg dat er een dun laagje blijft plakken. 

Daarna haal je de schnitzels kort door de losgeklopte eieren. Zorg ervoor dat ze volledig door het eimengsel zijn gehaald. Laat het uitlekken.

Ttot slot haal je ze royaal door het paneermeel. Druk het vlees zachtjes in het bord aan. Pas net voor het uitserveren, gaan de wienerschnitzels de pan in.

Cranberrycompote maken

Gebruik je bevroren cranberry's voor de cranberrycompote? Laat ze dan eerst ontdooien. Doe de cranberry’s met de suiker, het kaneelstokje en de kruidnagels in een steelpan en doe de rode wijn erbij.

Tip: als je liever een kindvriendelijke of alcoholvrije variant maakt, kun je het ook bij een scheut water houden.

Breng al roerend aan de kook. Zodra de cranberry's gaan 'poffen' mag het vuur lager en laat je het 15 minuten zacht doorkoken. Laat het daarna afkoelen. En vergeet voor het uitserveren het kaneelstokje en de kruidnagels er niet uit te halen.

Peterselie-aardappels

Tijd om de piepers te jassen. Schil de aardappels. Snijd ze in kwarten. Kook ze in gezouten water in ongeveer 15 minuten gaar. Pluk het peterselieblad en hak het fijn. Giet de aardappels af, doe ze terug in de pan en laat ze op laag vuur 30 seconden uitdampen.  

Doe de boter bij de aardappels en laat het smelten. Strooi de peterselie eroverheen. Schep voorzichtig om en maak het gerecht af met en snuf grof zeezout en een draai peper. Klaar!

Radijsjessalade

Begin met de dressing. Eerst de zure ingrediënten en pas bij het uitserveren de sla. Pel en snipper de sjalot heel fijn. Doe het samen met de mosterd en azijn in een mengkom. Voeg al kloppend de olie erbij. Breng de dressing op smaak met zout en peper. Net hoe je het lekker vindt.

Snijd de radijsjes - laat net als Froukje het doet een klein beetje groen zitten - in plakken en doe ze bij de dressing. Gooi het radijsgroen niet weg, maar maak er binnenkort bijvoorbeeld eens een lekkere pesto van.

Tip: vaak heb je voor een gerecht maar een paar takjes dragon nodig. Weggooien? Niet nodig, want je kunt er zelf dragonazijn van maken. Pak een willekeurige fles azijn en doe er wat takjes in. Zet het weg, laat de natuur haar werk doen en klaar is je huisgemaakte dragonazijn.

Finishing touch

Tijd om de wienerschnitzels bruin te bakken. Verhit de olie met een klont roomboter in een diepe anti-aanbakpan of hapjespan. Leg de schnitzels, eventueel in porties, in het hete vet. Het mag er lekker in zwemmen. Bak het paneerlaagje aan beide kanten in ongeveer 5 minuten bruin.

Beweeg de pan continu tijdens het bakken. Door dit te doen, krijg je de gegolfde krokante buitenkant. Laat ze voor het uitserveren kort op een keukenpapiertje uitlekken. Serveer het met wat partjes citroen uit. 

Tot slot: pluk de sla, meng het met gewassen handen door de dressing en verdeel de salade over de borden.

Aan tafel!

Liever koken en kijken combineren? Kijk dan hier aflevering 39 via Videoland terug en zie hoe Hugo de klassieke wienerschnitzel met cranberrycompote, peterselie-aardappels en salade maakt.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore