Koken met Hugo!

RECEPT: Paddenstoelpasteitjes met salade

07 april 2021 17:07

Vaak worden pasteitjes exclusief met Kerst gegeten, maar zodra je weet hoe lekker deze paddenstoelenpasteitjes zijn, dan kun je daar echt niet meer op wachten.

Daarbij laat Hugo zien hoe je de lekkere, ouderwetse (en ouderwets lekkere) pasteibakjes heel simpel zelf kunt maken. 

Paddenstoelenpasteitjes

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 50 g roomboter
  • 60 g bloem
  • 400 ml paddenstoelenbouillon
  • 1 sjalot
  • scheut neutrale olijfolie
  • 250 g gemengde paddenstoelen
  • 1 teen knoflook
  • 1 bosje bladpeterselie
  • scheut witte wijn of dry/medium dry sherry
  • pasteibakjes (eventueel zelfgemaakt)*

 

* Pasteibakjes

  • 8 bakjes
  • Bereiding ca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 8 plakjes roomboterbladerdeeg
  • 1 ei
  • scheut water

Extra nodig

  • bakkwast
  • bakpapier

 

Salade met rucola, tomaat en bonen

  • Salade 4 personen
  • Bereiding ca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 1 theelepel grove mosterd
  • 2 eetlepels sherryazijn
  • 5 eetlepels olijfolie extra vergine
  • zout
  • peper
  • 2 à 3 lente-uien
  • 1 blik borlottibonen
  • 3 tomaten
  • 100 g rucola

Paddenstoelenpasteitjes maken (1/2)

Begin met het maken van de roux. Laat de boter in de pan smelten. Zodra dit mooi is uitgebruisd, mag de bloem erbij. Het is belangrijk dat de bloem gaart. Blijf het al roerend op laag vuur verwarmen.

Je zal zien dat het wat gaat glanzen. Dit betekent dat het klaar is om de bouillon in etappes al kloppend met een garde toe te voegen. Laat de ragout - want dat is het als je bouillon bij roux doet - binden.

Huisgemaakte pasteibakjes

Ze wekken de schijn dat ze lastig te maken zijn, maar het tegendeel is waar. Verwarm de oven voor op 220°C. Klop een eitje met een klein beetje water los. Prik met een vork veel gaatjes in het deeg, zodat het goed kan rijzen. Snijd daarna de deegplakjes in vieren. Snijd het niet helemaal door. Het handigst is om bij het doorsnijden het papiertje van het deeg te laten zitten.

Pak één vierkantje en bestrijk het met het eimengsel. Pak het volgende vierkantje en leg het een kwartslag gedraaid. Ook deze mag je weer insmeren. Herhaal dit tot je vier laagjes hoog hebt 'gebouwd.' Doe hetzelfde voor de overige zeven pasteibakjes.

Leg het vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de pasteibakjes in ongeveer 15 minuten goudbruin en krokant in de voorverwarmde oven op 220°C.

Als je ze straks uit de oven haalt (en kort hebt laten afkoelen), maak je met je duim een gat in ieder bladerdeegbakje. 

Paddenstoelenpasteitjes maken (2/2)

Verder met de smaakmakers voor de ragout. Pel en snipper de sjalot fijn. Verhit de olie in een koekenpan of wok en fruit de sjalot aan. Scheur of snijd de paddenstoelen in stukjes. Pel en snijd de knoflook. Voeg de paddenstoelen en knoflook toe en roerbak het op hoog vuur, totdat de paddenstoelen mooi bruin zijn.

Tip: als je paddenstoelen bakt, voeg dan altijd twee eetlepels olie toe. De groente slurpt de olie op. Denk dan niet dat er meer olie bij moet. Wanneer de paddenstoelen op temperatuur komen, laten ze vanzelf weer olie en vocht los.

Snijd de platte peterselie grof en voeg het toe. Blus af met een scheutje sherry of witte wijn. Breng op smaak met zout en peper en meng het door de ragout heen.

Salade met rucola, tomaat en bonen 

Doe de mosterd en sherry-azijn in een mengkom en voeg al kloppend de olie toe. Breng op smaak met een snuf zout en peper. Snijd de lente-uien in ringetjes en schep ze door de dressing. Spoel de bonen af en voeg ze ook toe. Snijd tot slot de tomaten in parten en meng het - met gewassen handen - samen met de rucola door de bonenmix.

Tijd om de borden op te maken. Serveer de ragout in en over de pasteibakjes en geef er de salade bij.

Eet smakelijk!

 

Liever koken en kijken combineren? Kijk dan hier aflevering 38 via Videoland terug en zie hoe Hugo de vegetarische paddenstoelenpasteitjes maakt.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore