Tips van interieurstyliste Denise

5 originele manieren om je muren te schilderen

11 april 2021 07:12

Een muurtje schilderen is niets nieuws. Maar je kunt het wel op heel veel verschillende manieren aanpakken. En dan hebben we het niet over de kleur. Interieurstyliste Denise deelt haar ideeën over hoe je je muren nét iets origineler kunt schilderen.

1: Deel van de muur schilderen

"Als je een apart hoekje wil maken dat bovendien de kamer breekt, dan kun je een deel van de muur of het plafond schilderen. Dit is bijvoorbeeld leuk om met het eetgedeelte te doen.

Schilder dit deel in een net iets andere tint dan de rest van de kamer. En schilder je het plafond in zo'n geval mee, dan krijg je als het ware een 'dakje', waardoor de hoek nog intiemer wordt. Echt een apart hoekje dus."

2: Plafond met een kleurtje

Een wit plafond? Niet nodig! Tegenwoordig zie je steeds vaker dat plafonds worden meegeschilderd. "Het is een trend. Volg alleen niet alle trends. Je moet wel echt een huis hebben dat het toelaat. Heb je bijvoorbeeld een laag plafond, dan raad ik het af en zou ik het juist fris houden. In zo'n geval kun je er beter niet de nadruk op leggen met een kleur."

Tip: toch iets origineels doen met het kleinste kamertje van het huis? Behang het plafond mee!

Wanneer je prima alle muren kunt schilderen? Vooral ruimtes met een hoog plafond of lichte kamers kunnen het goed hebben.

En ook de slaapkamer - ondanks dat het vaak een kleine ruimte is - doet in dit rijtje mee. "Juist voor de slaapkamer is het een aanrader om alle muren te schilderen. Hierdoor krijg je namelijk een intiem en gezellig gevoel. Dit 'mag' je echt wel met alle kleuren doen. Zelf heb ik bijvoorbeeld een best wel donkere kleur blauw op alle muren zitten. Het klinkt heel heftig, maar je hebt ook lichtinval en verlichting, waardoor het best meevalt."

Lijkt het je toch iets té ambitieus om het plafond volledig mee te schilderen, dan heeft Denise nog een tip: "Schilder een klein stukje (zeg een meter) boven het hoofdeinde van het bed mee. Hierdoor houd je het alsnog fris en creëer je een soort 'knus tentje.' Als je in het geschilderde deel ook nog lampjes zou kunnen hangen, dan maak je het helemaal gezellig."

3: Hoge lambrisering

Regelmatig krijgt Denise de vraag wat je aanmoet met een lange wand. Haar advies: "Het is dan juist leuk om de muur niet volledig te schilderen, maar door juist een hoge lambrisering aan te brengen. Houd het bijvoorbeeld tot 60 cm onder het plafond wit, dit breekt lekker. Houd de overige wanden in zo'n geval wel rustig." Maak de lambrisering zo hoog of laag als je zelf wil. Welke hoogte je ook aanhoudt, het gaat sowieso de wand breken. 

Ondanks dat er bij een lambrisering vaak voor een kleur in combinatie met wit wordt gekozen, kun je volgens de expert ook prima met twee kleuren werken. "Je zou het bovenste deel in een mooie lichtgrijs (of andere lichte kleur) kunnen schilderen, welke je in de rest van de woning laat terugkomen."  

4: Schuine lijnen

Pinterest staat er vol mee: foto's van wanden waarop grootse schuine vlakken zijn geschilderd. "In de woonkamer zou ik dit niet adviseren, want dat wordt snel te onrustig, maar op een kinderkamer is het heel leuk. Houd het lijnenspel niet beperkt tot één wand, maar laat het bijvoorbeeld in een hoek doorlopen. Zo maak je de kinderkamer lekker speels."

5: Meubels deels meeschilderen

Waarom de lambrisering slechts tot de wand(en) beperken als het ook leuk is om het over bepaalde meubels door te trekken? Denise is er geen fan van, omdat het snel wat druk wordt, maar ze kan zich voorstellen dat veel mensen het juist wel origineel vinden.

Daarom is haar advies: "Heb je een oude kast van oma staan en heb je geen idee wat je ermee moet? Dan is het leuk om het deels te schilderen, zodat het weer van deze tijd wordt en je het bij je interieur kunt betrekken. Let er wel op dat je de rest van de kamer rustig houdt, want er gebeurt namelijk wel echt wat."

Door Denise haar portfolio scrollen voor nieuwe ideeën of haar professionele advies inschakelen? Surf naar Day Interieurstyling.

Fotografie door Sonja Velda

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore