Natte neuzenpraat

Zo knip je zelf de nagels van je hond

07 april 2021 20:54
Beeld © iStock

Waar dierenarts Piet vorige week het nog over de nagelverzorging van katten had, is het deze keer tijd voor de hond. Want ook voor deze vrolijke viervoeter is een pedicure op z'n tijd essentieel.

Waarom hondennagels knippen?

Naast kroelen, spelen en wandelen, verdienen honden ook de nodige verzorging. Eén van de dingen waarmee je hondlief kunt helpen, is het in de gaten houden van de nagels.

"Mank lopen kan door problemen met de nagels komen. Het is nog best moeilijk te herkennen wanneer de hond niet soepel loopt. Stel dat een hond rechtsvoor last heeft, dan buigt hij zijn hoofd wanneer hij zijn goede pootje neerzet. En bij de achterpootjes zie je dat het pootje dat pijnlijk is zo kort mogelijk op de grond staat."

Als nagels te lang zijn, dan kunnen ze het pootje niet goed afrollen. Dit kan irritaties geven. Loopt je hond een paar dagen mank dan kan het ook goed komen, doordat de natte neus net iets te enthousiast tijdens het speelkwartier is geweest.

"Bekijk de pootjes en nagels goed. Als de nagels te lang zijn, kun je ze knippen. Blijft de mankheid een paar dagen aan, breng dan een bezoek aan de dierenarts. Belast de hond één poot helemaal niet? Ga dan dezelfde dag nog langs." 

Wanneer is het tijd voor een knipbeurt?

Piet heeft een slimme tip: "Zet de hond op een vlak oppervlakte en zorg ervoor dat hij alle vier de poten evenveel belast. Pak er een papiertje bij. Deze moet net onder de nagels door kunnen schuiven. Dit betekent dat de nagels net de grond niet raken, zo hoort het."

Goed om te weten is dat een nagel ongeveer eenderde van een cirkel lang mag zijn. En vergeet ook vooral de 'duimnagel' niet. Niet elke hond heeft deze vijfde nagel, maar heeft hij het wel, houd het dan in de gaten.

Zo knip je de nagels van je hond

  • Er bestaan speciale hondenschaartjes. Gebruik deze voor de wat grotere honden. De nagels van kleine hondjes kun je het best met een nagelschaartje voor katten knippen. Wat Piet al jaren met zijn Gijs doet, is hem op zijn rug leggen. Op deze manier heb je goed zicht op de nagels en kun je je viervoeter goed vasthouden.
  • "Het roze deel in de nagels noemen we 'het leven.' Knip de nagel altijd 2 millimeter van dit deel af, dus in het deel waar je het rozige niet meer ziet lopen. Herhaal deze handeling ongeveer wekelijks." 
  • Stel nu dat je een keer verkeerd knipt en het gaat bloeden, pak dan een klein watje. Vouw het over het wondje heen, zodat er een stolsel kan vormen. Deppen is niet nodig. Leid de hond even af en dan kan binnen een paar minuten het watje er weer af. 

Huisdieren adopteren 

Wil je ook zo'n schat als Gijs in huis halen? Denk er eerst heel goed over na, want in principe haal je er een extra huisgenoot mee in huis met wie je jarenlang lief en leed deelt.

Ben je je daar maar al te goed bewust van, surf dan eens naar verhuisdieren.nl. Wie weet kun je een huisdier binnenkort een warm nestje bieden.

Het volledige fragment van Piet met zijn ouwe dibbes Gijs terugzien? Dat kan! Kijk aflevering 36 terug op Videoland.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore