Koken met Hugo

RECEPT: Kipkebab met zelfgemaakte pitabroodjes

06 april 2021 17:04 Aangepast: 06 april 2021 17:06

Vandaag op het menu: zelfgemaakte pitabroodjes met kebab en een simpele salade. Leuk om te maken, weinig werk en onvoorstelbaar lekker!

Kipkebabs met korianderyoghurt

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 40 minuten

Ingrediënten

  • saffraan
  • 1 teen knoflook
  • 1½ citroen
  • 1 bosje koriander
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 kipdijfilets
  • 100 ml dikke yoghurt
  • zout en peper

Extra

  • fijne rasp
  • 4 (metalen) spiesen
  • grillpan
  • bakkwast

 

Kruidenpita’s

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten + 1 uur rijzen

Ingrediënten

  • ½ bosje peterselie
  • ½ bosje koriander
  • ½ zakje instant gist
  • 250 g bloem + extra voor bestuiven
  • 1 theelepel fijn zout
  • 150 ml lauwwarm water
  • 1 eetlepel olijfolie + extra voor invetten

 

Salade van rode kool en wortel

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 15 minuten

Ingrediënten

  • ½ rodekool
  • 200 g winterpeen
  • 1 kleine rode ui
  • 75 g gepelde gebrande gezouten pistachenoten
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 4 eetlepel olijfolie extra vergine

Marinade voor de kebab maken

Saffraan is ontiegelijk duur, maar een hele fijne en eigenlijk onmisbare toevoeging in deze marinade.

Wist je dat? Saffraan zo duur is omdat het exclusief is. Het is afkomstig van een krokus - en dan niet de normale die je overal ziet groeien, maar een bijzondere, paarse krokusbloem. Deze bloem heeft drie meeldraden: ook wel saffraan. Er zijn maar liefst 150 bloemen nodig voor 1 gram saffraan! Zeer kostbaar dus.

Hugo gebruikt de saffraan voor de marinade en de yoghurt. Laat de saffraan eerst weken in een klein beetje water.

Snijd de korianderbladeren los van de steel. De blaadjes gebruik je straks voor de korianderyoghurt, de stelen van de koriander zijn voor in de marinade.

Snijd de kippendijen in blokjes en doe deze in een kom. Rasp de knoflook erbij en rasp er ook wat citroenschil in. Voeg ook de koriandersteeltjes toe, samen met de olijfolie.

Tip: gebruik altijd een andere snijplank voor je kip, om verspreiding van bacteriën te voorkomen.

Roer alles goed door elkaar en zet het weg in de koelkast. Hoe langer, hoe beter!

Korianderyoghurt

Maak de korianderyoghurt door de yoghurt in een schaaltje te doen, samen met het (fijngesneden) korianderblad en wat citroenrasp en sap.

Pitadeeg

Verwarm de oven voor op de allerhoogste temperatuur.

Het voordeel van zelf brood bakken, is dat je er iets extra's in kan doen wat jij lekker vindt. Hugo voegt bijvoorbeeld koriander en peterselie aan het pitadeeg toe, voor een extra twist!

Doe de bloem in een kom en voeg het instant gist, samen met het water, de olie en een snufje zout toe. Meng alles goed door elkaar.

Moet het per se instant gist zijn? Ja! Het verschil tussen instant gist en gewoon gist is groot. Verse, normale gist, moet je eerst laten weken in warm water. Dat hoeft bij instant gist niet.

Kneed het deeg ongeveer 5 minuten. Zo activeer je het gist. Voeg na 5 minuten kneden de kruiden toe: in dit geval koriander en peterselie.

Leg het deeg in een ingevette kom en dek 'm af met een vochtige handdoek, om te voorkomen dat het deeg uitdroogt.

Zet de kom weg op een lauwwarme plek en laat het rijzen.

Tip: als je wil dat het deeg sneller rijst, kun je het ook in de oven zetten. Sommige ovens hebben een rijsfunctie, maar heeft jouw oven dat niet? Verwarm de oven dan even voor op 50 graden, zet 'm daarna uit en zet dan je deeg erin voor ongeveer een uurtje.

Als het deeg mooi gerezen is, strooi je wat bloem op het aanrecht en leg je het deeg erop.

Verdeel het deeg in vieren. Probeer dit te doen zonder mes, om te zorgen dat je het deeg zo min mogelijk beschadigt.

Pak een deegroller en rol de vier deegbolletjes plat tot een langwerpig 'flapje'.

Leg de flapjes vervolgens op de bakplaat zonder bakpapier en bak ze in ongeveer 5 minuten af in een zo heet mogelijke oven.

Tip: laat de bakplaat in de oven als de oven opwarmt, zodat de plaat gloeiend heet is als je het deeg erop legt. Zo bakt de onderkant ook meteen mee als je ze in de oven schuift.

Kipkebab rijgen

Haal de kip uit de koelkast en rijg de blokjes aan spiezen. Grill de spiezen in een grillpan zonder extra vet te gebruiken. 

Tip: is de kip bruin gegrild? Leg er dan een stukje aluminiumfolie overheen om te zorgen dat ze vanbinnen ook mooi en snel gaar worden.

Salade maken

Maak eerst de dressing/vinaigrette, door de zure ingrediënten in een kom te doen: de rode wijnazijn en mosterd. Roer deze goed door elkaar en voeg al roerend geleidelijk de olijfolie toe.

Schil en rasp de wortel met de mandoline bij de vinaigrette. Rasp ook de rode kool en ui bij de vinaigrette en meng alles goed door elkaar.

Snijd de pistachenootjes even grof met je mes en meng ze daarna door je salade. Je kunt ook nog wat koriander toevoegen als je dat lekker vindt!

Aan tafel

Pak een bord en leg er een paar kipspiesjes op. Schep de salade en yoghurtdressing ernaast.

De pitabroodjes kun je er los naast serveren, of beleggen met kippenblokjes en salade.

Eet smakelijk!

De uitvoering van dit recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 37 op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore