Slapen zonder kopzorgen

Wanneer is het tijd voor een nieuw hoofdkussen?

17 april 2021 07:11
Beeld © iStock

Dagelijks brengen we er gemiddeld zo'n acht uur op door: ons hoofdkussen. Ooit wel eens bij stilgestaan wanneer het eigenlijk tijd is voor een nieuwe? Vanaf nu weet je het.

Zo weet je of je een nieuw kussen nodig hebt

Ondanks dat het nog lijkt (en voelt) dat je hoofdkussen heerlijk ligt, na verloop van tijd heeft het toch echt zijn beste tijd gehad. Er blijkt een heel simpel trucje te zijn om erachter te komen of je nog even vooruit kunt met je kussen of niet.

Wat je doet: vouw het kussen dubbel en laat het daarna gelijk los. Veert je hoofdkussen niet terug in de originele vorm? Tijd voor een nieuwe! Het kussen geeft je niet meer de ondersteuning die je nodig hebt voor een optimale nachtrust. Maar er zijn meer signalen, waardoor je weet of je kussen aan het einde van zijn Latijn is.

Als je:

  • ...vieze vlekken ziet.

Wat het ook mag zijn, het trekt onder andere huisstofmijt aan. Regelmatig in de was ermee (kan gewoon in de wasmachine). Blijven de vlekken zichtbaar, dan weet je dat het tijd is voor een vervanger. 

  • ...klonten in de vulling

Vindt je klonten in de vulling van je kussen of heeft je kussen niet meer de oorspronkelijke vorm? Weg ermee. 

  • ...vaak vermoeid of met een pijnlijke, stijve nek of bovenrug wakker wordt. 

Dit geeft vaak aan dat je kussen niet meer de ondersteuning biedt die jij nodig hebt. 

  • ...opeens vaak moet niezen als je op bed ligt

Het kan goed zijn dat er veel vuiligheid (en wie weet huisstofmijt) in je kussen zit. Moet je toch niet aan denken?

3 manieren om de levensduur van het kussen te verlengen

Om te voorkomen dat je het hoofdkussen op een gegeven moment vanwege 'vuiligheid' of 'vieze vlekken' weg moet doen, kun je verschillende dingen met het kussen doen.

  • Lucht je kussen het liefst wekelijks en gooi het regelmatig in de was. Stel dat het waslabel aangeeft dat het niet voor in de wasmachine geschikt is, breng het dan langs bij de stomerij. Voor je het weet heb je weer een schoon kussen. 
  • Gebruik altijd een kussenbeschermer. Dit is een strakke hoes om het kussen. Hier overheen komt je kussensloop. Het geeft net wat extra bescherming tegen stof, huidschilfers en andere viezigheid.
  • Klop je kussen dagelijks op. Heel eenvoudig, maar ook dit kan ervoor zorgen dat je net wat langer plezier van je kussen hebt.

Slaap lekker!

Miniatuurvoorbeeld
Slaap weer lekker fris

Zo vaak moet je je kussensloop wassen

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore