Ga naar de inhoud
Huismetamorfose

Van kale hal naar prachtige, sfeervolle entree

Uitdaging: een saaie hal in een dokterswoning, moet gerestyled worden tot sfeervolle ruimte met voldoende opbergruimte. Gelukkig zijn daar klusser Patrick en styliste Lieke, die meteen weten wat ze moeten doen.

Marlous en Dick wonen al 23 jaar gelukkig samen in een voormalige dokterswoning. Het is hun droomhuis, maar één ding bevalt ze niet: de hal. Dit was vroeger de wachtkamer, waardoor het een grote en lange ruimte is. "We hebben nog geen mogelijkheden gezien om het op te leuken."

Aan de slag

Om voldoende opbergruimte te hebben voor alle jassen, maakt Patrick een grote kast. Hij maakt de kast in barokstijl, zodat deze goed past bij de rest van het huis. Ook verwijdert hij de radiator. 

Let op: wil je een radiator verwijderen? Haal dan altijd eerst de stekker uit de ketel. Er is een pomp verbonden aan de radiator en deze blijft anders draaien. Laat je deze pomp aan terwijl je de radiator verwijdert, dan gaat deze kapot.

De vloer

De vloer die nu ligt, is ooit geëgaliseerd, maar daarna is er niets meer mee gedaan. Patrick leukt 'm op met grote platen van pvc. De platen plakt hij vast met lijm. 

Het voordeel van pvc is dat het slijtvast is, goed tegen water kan en ook een dempende functie heeft. Erg handig in een welkomsthal! 

Als de vloer ligt, is het tijd om aan de kast te beginnen.

Kast maken

Om de kast goed stevig te maken, timmert Patrick eerst een binnenframe. Als alles op maat gezaagd is, schuurt hij de balken glad en zet hij het binnenframe in elkaar. Dan is het tijd om de binnenwanden te maken. Deze bevestigt Patrick met een tacker, om 'lelijke' schroefgaten te voorkomen.

Tip: heb je geen tacker? Gebruik dan een hamer en spijkers.

Na de binnenwanden is het tijd voor de deuren - en ook maakt Patrick een dak, om te voorkomen dat er stof in de kast komt. Het dak maakt hij af met mooie sierlijsten, zodat deze ook bij de rest van de kast past. 

Sierlijsten kun je kopen in verschillende vormen en maten. Vraag je bouwmarkt om de mogelijkheden.

Als alles op maat gezaagd en geschuurd is, zet hij de kast in elkaar. Patrick gebruikt stevige en lange schroeven, zodat de kast goed stabiel staat. Daarna verft hij de buitenkant van de kast in de kleur PURE BLACK NO. 50 van LAB PAINT. De deuren lakt hij wat in de kleur FULL WHITE NO. 253 van LAB PAINT.

Styling

Voor het ordenen van losse spulletjes, maakt Lieke een kleine side table. Dit doet ze van een oude tafel. Ze zaagt de tafel door midden, schuurt 'm kaal en lakt 'm vervolgens zwart.

Let op: als je een tafel doorzaagt, kijk dan vooraf goed of er een balk of laatjes onder de tafel bevestigd zijn. Zo ja: zaag hier omheen!

Lieke heeft ook droogbloemen meegenomen, die ze in lijstjes ophangt op de gang. Ook zet ze er een paar in een vaas. "Iets aan de wand hangen maakt een ruimte altijd sfeervoller en gezelliger", zegt de styliste.

Let op: als je droogbloemen inlijst, let dan op de vorm van de bloemen. Het is mooi als de bloemen een beetje uitwaaieren zodra je ze platdrukt. Niet elke bloem doet dat.

Terwijl Lieke zich bezighoudt met de droobloemen, ontfermt Patrick zich over de muren. Lieke koos voor een blauwe kleur op de muur, namelijk: DENIM NO. 248 van LAB PAINT.

Ook vraagt ze Patrick om een muur te behangen. Dit geeft de ruimte een luxe, stijlvolle sfeer. Lieke koos voor een passend behang van A.S. création

Finishing touch

Om het plaatje compleet te maken, bouwt Patrick nog een zitbankje. Lieke rolt een loper uit en als alles spic en span is, mogen Marlous en Dick hun woning weer betreden. "Wow! Het lijkt wel een ander huis! Onvoorstelbaar, voor ons helemaal goed. Heel gezellig geworden, helemaal blij mee."

Stap voor stap terugkijken hoe dit allemaal tot stand kwam? Je ziet het allemaal in aflevering 36 & 37 op Videoland!

Fotografie door Sonja Velda

Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door Vestingh en A.S. création. 

Dit is een artikel van