Koken met Hugo!

RECEPT: Courgettesoep en rabarbercrumble

05 april 2021 17:05

Tweede paasdag! Grote kans dat je je hebt volgegeten met chocolade en allerlei ander lekkers, dus daarom maakt Hugo vandaag een gezond, maar uiterst smaakvol gerecht: courgettesoep en rabarbercrumble. Tast toe!

Courgettesoep

  • Maaltijdsoep 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 2 courgettes (circa 500 g)
  • 1 prei
  • 2 tenen knoflook
  • neutrale olijfolie
  • zout en chilivlokken
  • 1-1,5 liter groentebouillon
  • 100 ml crème fraîche
  • (radijzen) pesto
  • 1 bos radijzen
  • (stok)brood voor erbij

Extra

  • staafmixer

 

Radijsbladpesto

  • Dip/saus
  • Bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 30 g amandelen
  • loof van 1 bos radijzen
  • 2-3 takken dragon
  • 1 teen knoflook
  • 30 g pecorino of oude Hollandse schapenkaas of geitenkaas
  • scheut neutrale olijfolie    
  • zout

 

Rabarbercrumble

  • Gebak/nagerecht 4-6 personen
  • Bereiding circa 35 minuten

Ingrediënten

  • 450 g rabarber
  • 70 g suiker
  • 1 sinaasappel
  • maïszetmeel

Deeg

  • 30 g amandelen
  • 120 g bloem
  • 75 g roomboter
  • 75 g suiker
  • zout

Extra

  • 100 ml crème fraîche voor erbij

Courgettesoep

Snijd de courgette, prei en knoflook in stukken. Zet een pan op het vuur met neutrale olijfolie en bak alles kort, maar op hoog vuur even aan. Voeg ook de gedroogde chiliflakes toe. 

Snijd de radijs vast in kleine plakjes: deze gebruik je op het eind als garnituur en extra smaakmaker.

Let op: bewaar het groen van de radijs, hiermee ga je straks de groene pesto maken.

Groentebouillon

Als de groentes even goed zijn aangebakken, voeg je de groentebouillon toe. Hugo gebruikt dit keer verse groentebouillon, die hij maakte van groenterestjes van afgelopen week. Laat even pruttelen tot de groentes zacht zijn.

Hoe maak je dat? Verzamel alle groentes die je overhebt, zet ze op in een pan met water en laat ze een paar uur lekker koken. Voor gebruik, zeef je de groentes er even uit - en voila: je verse groentebouillon is klaar! Ook lekker met rund of kip. 

Tip: maak wat extra en vries het in, dan heb je altijd verse groentebouillon op voorraad.

Als de groentes zacht gekookt zijn, pureer je ze met een staafmixer tot een gladde soep.

Rabarber maken

Rabarber is een groente, maar wordt veelal als fruit gebruikt. Denk aan een compot, crumble, taart of moes. Hartig is hij ook heel erg lekker. Zo maak je er heerlijke soep van - of kun je 'm grillen. 

Vandaag maakt Hugo er een rabarbercrumble van. Snijd de rabarber in stukken van ongeveer een centimeter breed en doe ze in een ovenschaal. Strooi vervolgens de suiker over de rabarber en daarna de maïzena. Rasp ten slotte nog wat sinaasappelschil over de rabarber.

Kruimeldeeg maken

Verwarm de oven voor op 180°C.

Om de rabarbercrumble compleet te maken, ga je nu een kruimeldeeg maken dat je straks over de rabarber strooit. Snijd, om het mixen wat makkelijker te maken, de boter eerst in blokjes.

Rooster de amandelen en doe ze in de keukenmachine. Maal ze tot er een soort meel ontstaat. Voeg daarna de gewone bloem toe, samen met de suiker, een goede snuf zout en de boterblokjes en maal alles nogmaals goed door elkaar.

Let op: de boter moet goed koud zijn. Omdat je crumble maakt, wil je niet dat het een samenhangend deeg wordt, maar juist een korreldeeg. Dit kan alleen als de boter niet te zacht is.

Pak een kom en doe het meel erin. Om er crumble van te maken, kneed/wrijf je het tussen je handen. De boter gaat nu vanzelf klonteren. Omdat je het tussen je handen wrijft, wordt dit deeg ook wel 'wrijfdeeg' genoemd.

Wrijf niet te lang, want je handen zijn warm en anders smelt de boter. 

Zodra je mooie kruimels hebt, strooi je de crumble over de rabarber. Verdeel het goed en zet de rabarbercrumble dan in de oven. Bak de crumble in 25 minuten goudbruin en krokant.

Pesto maken

De pesto maakt Hugo van radijsbladeren.

Snijd de knoflook en pecorino in stukjes. Doe ze samen met de radijsbladeren en dragonblaadjes in de mixer en mix alles goed door elkaar tot een gladde pesto. Voeg ook zout toe.

Wist je dat: je pesto kunt maken van meer dingen dan je denkt? Groen van een wortel of biet werkt ook heel goed. Je kunt eindeloos variëren, zolang het maar een droog blad is en niet het blad van een natte knol.

Aan tafel

Schep de soep op een bord en doe er een beetje crème fraîche in. Schep de pesto naast de crème fraîche. Voeg de plakjes radijs toe aan de soep. Dit is niet alleen mooi, maar ook belangrijk voor de smaak.

Schep de crumble in een apart bakje en serveer deze met een bol ijs of crème fraîche en een beetje brood.

Eet smakelijk!

De uitvoering van dit recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 36 op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore