Koken met Hugo!

RECEPT: Lamsrack met gekonfijte aardappels

01 april 2021 17:45

Pasen staat voor de deur! Hugo vindt het een mooi moment om zelf eens de slingers op te hangen. Vandaar dat hij inspiratie geeft wat je voor het paasdiner thuis op tafel kunt zetten. Oost West, Paas Best. 

Lamsrack met muntjus

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 35 minuten

Ingrediënten

  • 2 lamsracks (6 koteletten per rack)
  • 2 tenen knoflook
  • 3 takken tijm
  • grof zeezout en peper
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • neutrale olijfolie
  • 25 g roomboter
  • ½ bosje munt

Extra nodig

  • ovenvaste braadpan of ovenschaal
  • aluminiumfolie

 

Gekonfijte aardappels

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 70 minuten

Ingrediënten

  • 800 g Roseval aardappels
  • 500 ml zonnebloemolie
  • 500 ml neutrale olijfolie
  • 1 knoflookbol
  • 1 citroen
  • grof zeezout
  • 3 à 4 takken rozemarijn en / of tijm

Extra nodig

  • ovenvaste braadpan

 

Groene groenten uit de wok

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 3 lente-uien
  • 200 g sugarsnaps
  • neutrale olijfolie
  • 200 g aspergetips
  • 200 g doperwten (vers of diepvries)
  • zout
  • peper
  • 75 g feta
  • 4 takken munt en/of basilicum

Gekonfijte aardappels

Deel 1 van het thuis-uit-eten-paasdiner zijn de gekonfijte aardappels. Eigenlijk betekent het niets meer dan de piepers langzaam laten garen in veel vet. 

Verwarm de oven voor op 125°C. Halveer een bol knoflook en snijd deze door midden. Met velletje en al doe je ze samen met de takjes tijm en rozemarijn in een ovenvaste braadpan. Schenk er een goede laag olijfolie en zonnebloemolie (50/50-verhouding) bij. Verwarm het alvast goed voor.

Was, droog en snijd de aardappels in stukken (door midden of in kwarten). Doe ze in de pan. Voorkom dat de olie te heet is, je wil de aardappelen namelijk niet frituren, maar het gerecht langzaam garen. Ga tussen de 90°C en 150°C zitten.

Trek met een dunschiller 2 of 3 stukken schil van de goed schoongemaakte citroen en doe het samen met grof zeezout in de pan. Zorg ervoor dat alle ingrediënten net volledig onder de olie staan. Zodra de olie is verwarmd, mag de pan voor 45 à 60 minuten de voorverwarmde oven (125°C) in om te garen.

Lamsrack met muntjus (1/2)

Dikke kans dat je dit niet snel thuis maakt, maar hé het is Pasen! 

Verwarm de oven voor op 180°C. Pel twee teentjes knoflook, snijd ze in wat plakjes en doe ze in de vijzel. Daarna ris je de tijmblaadjes en mogen ze samen met een snuf grof zeezout en lepel mosterd erbij. 

Vermaal eerst deze droge ingrediënten. Daarna doe je er wat olijfolie bij. Nu de kruidenmix klaar is, wrijf je de lamsrack ermee in. Dep het vlees vooraf het liefst droog met keukenpapier. Laat de kruiden kort intrekken, voordat het straks de pan ingaat.

Groene groenten uit de wok (1/2)

Nu je de lamsrack kort de tijd geeft om de kruiden op te nemen, kun je mooi starten met het groentegerecht. Snijd alvast de lente-uien in schuine stukjes en snijd de sugarsnaps schuin doormidden. 

Lamsrack met muntjus (2/2)

Verhit de boter met een scheut olijfolie in een braadpan. De olie zorgt voor de hogere temperatuur, de boter voor extra smaak. Wanneer de boter bruin kleurt, bak je de lamsracks rondom aan. Weet dat het nu puur om de kleuring en karamelisatie gaat. Daarna mag het in een ovenvaste pan of ovenschaal voor 10 minuten de oven in op 180°C. Haal daarna de lamracks uit de schaal of pan en laat het 5 minuten onder aluminiumfolie 'rusten.'

Blus het bakvet af met een scheut water. Snijd de munt fijn en roer het door de jus heen. Voilà, klassieke muntjus.

Groene groenten uit de wok (2/2)

Het paasdiner is bijna klaar. Tijd om de groenten te wokken. Verhit een scheut olie in een wok en roerbak de aspergetips, sugar snaps en het wit van de lente-ui beetgaar op hoog vuur. Voeg een snuf zeezout en een 'draai' peper toe. Aan het eind doe je de doperwten en de rest van de lente-uitjes er pas bij.

Voeg eventueel een klein beetje water toe om het kookproces te versnellen. Breng op smaak met zout en peper. Verbrokkel net voor het uitserveren de feta erboven. Scheur de munt en/of basilicum en schep het door het groen. 

Wist je dat: voor dit gerecht heb je niet veel feta nodig. Het deel dat je overhoudt, kun je makkelijk invriezen en later over gerechten heen raspen.

Haal de aardappels uit de oven. Doe eerst de wokgroenten op het bord, gevolgd door de gekonfijte aardappels. Snijd vervolgens de lamsracks in stukken, verdeel ze over de borden en top het af met een mooie lepel muntjus.

Vrolijk Pasen!

tip: gooi de olie uit de pan met aardappelen niet weg. Laat het afkoelen en doe het in een fles. Op die manier heb je een heerlijke kruidenolie vol smaken van knoflook, aardappel, rozemarijn en tijm. Zonde om te verspillen.

Liever koken en kijken combineren? Kijk dan hier aflevering 34 via Videoland terug en zie hoe Hugo het paasdiner van lamsrack met gekonfijte aardappelen en wokgroenten maakt.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore