Koken met Hugo!

RECEPT: Pastasalade en Siciliaanse amandelkoekjes

31 maart 2021 17:31

Hè lekker, de lentezon heeft haar eerste knipoog gegeven. Vandaag gaat Hugo voor de lente op je bord en wel met een pastasalade en Siciliaanse amandelkoekjes. Makkelijk maal voor de doordeweekse dag!

Pastasalade met rode pesto en burrata

  • Maaltijdsalade 4 personen
  • Bereiding ca. 20 minuten + afkoelen

Ingrediënten

  • 300 g orecchiette (oortjespasta)
  • 400 g gemengde gekleurde cherrytomaten
  • 1 à 2 tenen knoflook
  • 35 g Pecorino+ extra voor bestrooien
  • 50 g cashewnoten
  • ½ theelepel venkelzaad
  • 140 g semi gedroogde tomaten (koeling)
  • scheutje witte balsamicoazijn
  • 75 à 100 ml olijfolie extra vergine
  • zout
  • peper
  • 1 bos basilicum
  • 2 bollen burrata
  • optioneel: 1 ciabatta

Extra nodig

  • hakmolentje
  • grove rasp

 

Siciliaanse amandelkoekjes

  • Maaltijdsalade 4 personen
  • Bereiding ca. 20 minuten + afkoelen

Ingrediënten

  • 150 g blanke amandelen + 10 stuks blanke amandelen
  • rasp van ½ citroen
  • 75 g suiker
  • 1 eiwit
  • ½ eetlepel vloeibare honing
  • zout

Siciliaanse amandelkoekjes

Hugo is fan van dit typisch Siciliaanse koekje. Doordat het geen bloem bevat, is het zelfs glutenvrij. Dit koekje gaat vrienden maken!

Wat je hiervoor doet: verwarm de oven voor op 170°C. Maal de amandelen in de keukenmachine. Rasp de citroenschil boven de kom (vergeet het niet goed schoon te boenen vanwege de eventuele waxlaag). 

Tip: rasp ongeveer de helft van de citroen. Rol de citroen op tijd door. Rasp je namelijk het witte deel van de schil, dan krijgen de koekjes een bittere nasmaak.

Voeg daarna een snufje zout, het eiwit, suiker en een halve eetlepel honing toe. Doe dit mengsel bij de grof gesneden amandelen. Mix het tot een mooi amandelmeel.

Maak je handen een beetje vochtig en rol er 10 bolletjes van. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze iets plat. Top het af met een nootje. Bak ze in 10 à 15 minuten in de voorverwarmde oven (170°C) tot ze lichtbruin zijn. Superleuk om samen met de kleine koter(s) te maken!

Pastasalade met rode pesto en burrata

Door met de pasta en huisgemaakte rode pesto. Maak vooral wat extra, dan kun je het de volgende dag(en) ook nog lekker op je brood doen.

Kook de pasta volgens de aanwijzingen in ruim kokend water met zout.

Voor de pesto pel en snijd je de knoflook grof. Snijd de kaas in stukken en vijzel het venkelzaad ietsje fijner. Doe de gedroogde tomaten samen met de cashewnoten, knoflook, kaas, venkelzaad, azijn en de helft van de olie in het hakmolentje. Maal het tot pesto. Schenk er tussendoor nog wat extra olie bij. Eventueel kun je het extra op smaak brengen met zout en peper. 

Tip: smaakt het maken van je eigen verse pesto naar meer? Varieer de volgende keer dan bijvoorbeeld eens met walnoten, hazelnoten, pecorino of harde Hollandse schapenkaas.

Is de pasta klaar? Spoel het niet met koud water af, want dan sluit de pasta zich af. Je wil juist dat het nog deels de pesto opneemt. Zodra de pasta is gekookt, doe je er een goede volle lepel rode pesto bij. Wacht niet te lang met het toevoegen van de saus anders gaat de pasta plakken. Laat het daarna afkoelen, totdat het lauwwarm is.

Pak de tomaatjes erbij. Hugo snijdt ze op verschillende manieren. De één halveert hij, de ander laat hij heel en weer een ander snijdt hij in plakjes. Door dit te doen, krijg je structuur en vorm in je salade.

De laatste handelingen. Scheur de basilicum en schep alvast driekwart door de salade. 

Tip: heb je een basilicumplantje in de keuken en wil je hem zolang mogelijk in leven houden? Houd dan altijd de zogenoemde drie-eenheid over, oftewel zolang er maar drie blaadjes aan een steeltje blijven zitten.

Schep de salade op de borden. Scheur de burrata doormidden en leg het bovenop de pastasalade.

Lepel de rest van de rode pesto over de pasta heen. Garneer het met wat basilicumblaadjes, strooi er wat extra - voor de liefhebbers - pecorino overheen en serveer het eventueel met ciabatta uit.

Laat het je smaken!

Liever koken en kijken combineren? Kijk dan hier aflevering 33 via Videoland terug en zie hoe Hugo de pastasalade met rode pesto, burrata en Siciliaanse amandelkoekjes maakt.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore