Konijn verzorgen

Op deze dingen moet je letten bij de verzorging van je konijn

24 maart 2021 10:34 Aangepast: 24 maart 2021 16:41
Beeld © iStock

Heb je een konijn? Dan is het belangrijk dat je deze goed verzorgt. Wat betreft de verzorging zijn er misschien een aantal dingen die je niet weet, maar waar je wél rekening mee moet houden. Dierenarts Piet legt uit.

Als je een huisdier hebt, is het belangrijk dat je deze goed verzorgt. Bij het ene dier is dit makkelijker dan bij het andere. Zo is het bij konijnen bijvoorbeeld lastig te ontdekken of ze ziek, zwak of misselijk zijn.

Konijnen zijn van nature prooidieren, wat betekent dat er in het wild veel op ze gejaagd wordt. Hierom laten ze nooit hun zwaktes zien, omdat ze dan weten dat een roofdier ze er meteen uitpikt. Konijnen laten dus slecht hun gebreken zien, wat betekent dat jij ze als baasje nét wat beter in de gaten moet houden.

Je konijn vaccineren

Hoe zorg je er nou dat je je konijn gegarandeerd de beste zorg verleent? Eén van de dingen die je kunt doen is je konijn vaccineren. Breng 'm eens per jaar naar de dierenarts voor vaccinaties tegen myxomatose en RHD. Dit zijn twee nare en dodelijke virusziektes, die door stekende of bijtende insecten overgedragen worden.

Een niet gevaccineerd konijn kan ziek worden door myxomatose en RHD en overlijd hier meestal een.

Let op: ook binnenkonijnen moeten gevaccineerd worden!

Naast vaccineren, is het belangrijk je konijnen op maden te controleren. Deze maden ontstaan wanneer er ontlasting aan de kont van je konijn blijft hangen. Vliegen leggen hier namelijk eitjes in en de maden die eruit komen, gaan aan het konijn eten.. Vies, maar daardoor niet minder belangrijk!

Als er maden in de huid van je konijn leven, wordt deze langzaam opgegeten en dat is een heel pijnlijk proces dat je je diertje natuurlijk niet aan wil doen. Controleer daarom regelmatig of de kont schoon is.

Is het vies? Maak 'm dan schoon en voorkom klitten in de vacht. Soms is het slim om de achterkant van je konijn te scheren, om het makkelijker schoon te kunnen houden.

Konijnen die dikker zijn of een lange vacht hebben, hebben vaker het probleem dat ontlasting bij hun kont blijft hangen. Normaal gesproken eten konijnen hun ontlasting op, waardoor er minder blijft hangen. Maar voor een dik of langharig konijn is dit moeilijker. Check in dit geval daarom extra goed.

Klinkt gek hè, je ontlasting eten. Maar deze zit vol met voedingsstoffen en mineralen!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore