Tuinmetamorfose

Van tegeltuin naar insectvriendelijke patio

01 april 2021 10:29 Aangepast: 01 april 2021 15:29

Tegels en kunstgras, dat is de huidige status van de achtertuin van Tara en Bob. Vrij verrassend als je weet dat de vrouw des huizes in het dagelijks leven als boswachter aan de natuur is verknocht. Aan de tuin is dit niet terug te zien. Hulp is onderweg!

Dat het duo meer groen wil, moge duidelijk zijn. Alleen over de look & feel liggen ze niet op één lijn. Waar Bob van de industriële stijl houdt, gaat Tara's voorkeur uit naar robuuste, natuurlijke materialen. Bob: "Ik weet zeker dat Tom wel een compromis tussen de twee stijlen weet te sluiten."

Kunstgras eruit, natuurlijke grasmat erin

Tom laat zien hoe je de natuur in de tuin kunt halen en tegelijkertijd het heel overzichtelijk en strak kunt houden.

Bob: "Het allerergst aan de tuin vinden we het kunstgras. Vreselijk! Het mag er zo snel mogelijk uit!" Dit is dan ook het eerste wat Tom oppakt. Gooi het het liefst niet weg, maar geef het bij vrienden, familie of buren een tweede kans.

Borders bouwen

De plantenbakken zijn een goed voorbeeld van de industriële-natuurlijke look. Tom tekent de organische vormen af en maakt de bakken vervolgens van cortenstaal. Dit is flexibel materiaal dat gaat roesten en zo een stoere, doorleefde uitstraling krijgt. 

Tip: ben je uitgekeken op je misschien ietwat smoezelige tuintegels? Bijna alle tegels hebben een knappe onderkant. Draai ze om! Zo bespaar je veel geld en ben je lekker milieuvriendelijk bezig. 

Om de plantenbakken mooi op de tuintegels te laten aansluiten, moeten sommige tegels in tweeën worden 'geknipt'. Tom gebruikt hiervoor een zogenoemde steenknipper. Hier heb je weinig spierkracht voor nodig. 

Houten vlonder aanleggen

Een vlonder leggen lijkt lastig, maar het valt reuze mee. Althans, als je de stappen volgt: (1) egaliseer de grond, (2) plaats worteldoek, (3) plaats tegels waar de draagbalken op komen te rusten en (4) plaats tot slot de draagbalken. Houd er bij het leggen van de vlonderplanken altijd rekening mee dat ze dwars op de draagbalken komen te liggen. 

Tom gebruikt clips waar de houten planken in kunnen worden geklikt. Net een kliklaminaat. "Voordeel hiervan is dat je geen schroeven aan de bovenkant hebt en je eenvoudig een plank kunt vervangen." Daarbij zijn de planken van thermisch gemodificeerd grenen. In dit bewerkte hout zit geen vocht meer, waardoor het veel langer meegaat.

Biodiversiteit boost

Tara: "We willen het liefst veel groen vol vogels en insecten. Hoe het er momenteel uitziet, blijven die liever ver weg." Om dit te realiseren, plaatst Tom onder andere meerstammige zilverberken. Door deze bomen te planten, krijgt de tuin iets transparants en wordt het een spannender en speelser geheel.

Om de natuur verder meer terrein te geven, plaatst Tom een pergola. Hier tegenaan plant hij een druif die na verloop van tijd de volledige pergola met een bladerdeken zal bedekken. Wil je zelf ook zo'n blikvanger plaatsen? Gebruik een grondboor om de palen goed diep (1/3 van de lengte van de paal) in de grond te zetten. Kies je net als Tom voor douglashout, vergeet de onderkant dan niet met rubber seal te bewerken.

Zeg je groen, dan krijg je veel groen bij Tom. Vanwege Tara haar achtergrond plant hij allemaal inheemse plantensoorten. Groenbloeiers waar insecten zich in thuis voelen. Als finishing touch legt hij een echte grasmat. Vanaf nu is het gras niet meer groener bij de buren. 

Er is niets kunstmatigs meer in de achtertuin te vinden. Tara en Bob kunnen samen met hun kleine spuit genieten van veel natuurlijk schoon. 

Voor Voor
Voor Voor
Na Na
Na Na
Na Na

Nog een extra ronde door de achtertuin maken en de volledige metamorfose terugzien? Bekijk de fragmenten terug via Videoland (aflevering 33 en 34).

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore