Buitenkijken bij...

Buitenkijken: de slimste tuin van Nederland

29 maart 2021 12:01 Aangepast: 29 maart 2021 16:06

Techexpert Erwin wil zijn tuin omtoveren tot de slimste tuin van Nederland. Een groene plek waar je - op wat snoeiwerk na - geen omkijken naar hebt. Bespaar tijd, geld en water! In een serie van drie afleveringen neemt Tom je mee naar deze zogenoemde 'smart gardening' plek.

Waar Erwin de binnenboel al van slimmigheden heeft voorzien, vindt hij het tijd om de buitenruimte aan te pakken. "Mijn leven is gevuld met slimmigheden, maar mijn tuin is nog best wel dom."

Hoe je je tuin kunt verslimmen

Van een volautomatische grasmaaier die de grasmat nauwkeurig bijpunt tot slimme tuinverlichting, Erwin laat allerlei slimme items plaatsen. Zo heeft hij straks wel de lusten maar niet de lasten van het hebben van een groene tuin. Vandaag gaat Tom langs om te kijken hoe het ervoor staat met de plaatsing van het bewateringssysteem.

Slim water geven

Wist je dat we jaarlijks de tuin met zo'n 1100 liter drinkwater besproeien? Is zo! Erwin wil hier graag verandering in brengen en laat daarom een automatisch bewateringssysteem in zijn tuin plaatsen. Daarvoor zijn er meerdere sensoren in de tuin geplaatst welke continu in de gaten houden wat onder andere de bodemvochtigheid en temperatuur zijn. Op basis hiervan gaat de sproeier wel of niet aan.

Tom: "Vanuit de slimme pomp kun je je tuin water geven. Je kunt het automatisch aan laten sturen en wanneer het nodig is, krijgt de tuin water." 

Een groot voordeel hiervan is natuurlijk dat je het niet zelf hoeft te doen. Maar vooral dat je ook nooit te veel water gebruikt - zo kun je een hoop geld besparen. 

Slimmer kan bijna niet

Pluspunt van Erwins' tuin is dat het aan een sloot is gelegen. Dat maakt de tuin uitermate geschikt voor een slimme waterpomp die de tuin voorziet van water, vanuit de sloot. Tom: "Je moet alleen opletten dat de sloot niet droog komt te liggen".

Voor Voor
Tijdens Tijdens

5 tips om water te besparen

Wil jij ook je tuin verduurzamen en water besparen? Wij delen een vijftal tips hoe je op andere manieren water kunt besparen.

1: Regenton

Iets wat je in steeds meer Hollandse tuintjes en balkons tegenkomt: de regenton. Precies, een ton die het regenwater opvangt. Makkelijker kan niet. Geen kraanwater maar gewoon opgevangen regenwater dat je aan de planten kunt geven wanneer ze droog staan.

Miniatuurvoorbeeld
Doe-het-zelven

DIY: maak je eigen regenton en bespaar liters water

2: Regenmeter

Grasmatten vragen per sproeibeurt om een hoeveelheid water van 10 à 15 mm. Aangezien je snel te veel geeft, kun je een regenmeter aanschaffen. Dit slimme snufje vertelt je hoe hoog het 'waterpeil' is. 

3: Druppelsysteem

Geef planten het liefst dichtbij de wortels water. De gieter erbij pakken is één. Wat je ook kunt doen, is voor een druppelsysteem kiezen. Dit is een nauwkeurige en waterbesparende manier om je planten gelijkmatig bij de wortels water te geven. Naast dat het je tot wel 70% water kan besparen, scheelt het je veel tijd. Het vernuftige systeem neemt het sproeiwerk van je bloementuin tot balkon namelijk volledig uit handen.

4: Boomschors

Heel simpel, heel doeltreffend. Wanneer je boomschors als bodembedekker door de tuin legt, verdampt (regen)water minder snel uit de bodem. Dit betekent een continue hogere vochtigheid, waardoor planten minder snel dorstig worden.

5: Bewateringssysteem

En tot slot, het bewateringssysteem wat Erwin laat plaatsen. Op basis van sensoren kan hij voortaan zelfs vanaf afstand de bewatering in de gaten houden en aanpassen bij wisselende weersomstandigheden. Weet dat dit wel een investering is, maar dan haal je ook wel een waterbesparend, slim systeem de tuin in.

Het volledige fragment van tuinman Tom met techexpert Erwin terugzien? Dat kan! Kijk aflevering 31 terug op Videoland.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore