Borrelen met Hugo!

Portugese borrelplank met kip piri piri, tonijnsalade en roompasteitjes

26 maart 2021 17:26

Lentekriebels hangen in de lucht. De zon laat zich vaker zien. Haal het zonnetje in huis met deze Portugese borrelplank. Verwacht veel lekkers wat je in het Zuid-Europese land op elke hoek van de straat kunt eten.

Roompasteitjes - Pasteis de nata

  • Borrelplankgerecht / gebak ca. 20 stuks
  • Bereiding ca. 35 minuten

Ingrediënten

  • 125 ml melk
  • 125 ml slagroom
  • 1 citroen
  • 1 kaneelstok
  • 3 eidooiers
  • 150 g suiker
  • 30 g bloem
  • 1 rol bladerdeeg (koeling)

Extra nodig

  • minimuffinvorm
  • deegroller

 

Kip piri piri

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 20 minuten + 2 uur marineren

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 1 rawit (heel klein pepertje)
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 4 eetlepels witte wijnazijn
  • 2 eetlepel worcestersaus
  • 2 theelepels bruine basterdsuiker
  • 1 citroen
  • 500 g kipkluifjes en kippenvleugels
  • neutrale olijfolie

 

Tonijnsalade

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 15 minuten

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 150 g zwartoogbonen
  • 1 kleine rode ui
  • 1 bosje peterselie en/of koriander
  • 1 blik tonijn
  • witte wijnazijn
  • zout
  • peper
  • olijfolie
  • 2 kropjes little gem

 

Verder op de borrelplank:

  • blik sardines
  • amandelen
  • gedroogde vijgen
  • rode druiven
  • stuk manchego
  • brood

Kip piri piri maken

Pel de ui en knoflook en snijd beiden grof. Doe hetzelfde met de pepers (rode chilipeper en rawit). Als je een extra pittige marinade wil, kun je de zaadlijsten laten zitten en meesnijden.

Doe deze drie smaakmakers samen met wat citroenrasp, citroensap, paprikapoeder, azijn, worcestersaus, suiker en snuf zout in een hakmolentje. Mixen maar en klaar is de friszure marinade.

Hugo's tip: wanneer je citroenrasp nodig hebt, kies dan het liefst voor een biologische citroen. Bij de normale citroen is het namelijk zo dat er een waxlaag overheen zit. Geen bio exemplaar voor handen? Heel goed boenen!

Pak een overschaal. Leg de kip erin en wrijf het met de marinade in. Laat het een paar uur tot een dag lekker marineren. Hoe langer je de marinade de tijd geeft om in de kip te trekken, des te smaakvoller het resultaat zal zijn.

Verwarm de oven voor op 220°C. Besprenkel de kip met olijfolie en bak ze in 15 à 20 minuten in de hete oven gaar en krokant.

Roompasteitjes - Pasteis de nata

Verwarm de oven voor op 250°C. Verwarm de melk en room in een pannetje. Rasp er wat citroenschil boven en voeg het kaneelstokje toe.

Scheid de eidooiers van het eiwit in twee aparte kommetjes. Doe de eidooiers in een mengkom, klop het los en doe de suiker en bloem erbij.

Schenk de helft van de warme melk al roerend op het dooiermengsel. Roer het vervolgens goed door, totdat je geen klontjes meer ziet.

Schenk alles rustig terug in het pannetje en laat het al roerend langzaam op laag vuur binden. Ga uit van 2 à 3 minuten. Voorkom dat het gaat koken. 

Dan het deeg. Rol het bladerdeeg uit en verwijder het papier. Daarna rol (en duw) je het deeg strak op en snijd je het in plakken van ongeveer 1 cm. Vervolgens rol je de stukjes met een deegroller uit tot rondjes van 2 mm dik.

Hugo's tip: pak het bladerdeeg net voordat je ermee aan de slag gaat uit de koelkast. Het deeg blijft zo minder plakken wat het rollen makkelijker maakt. Bloem op je aanrecht strooien, helpt ook.

Bekleed de muffinvormpjes met het deeg. Vul het tot zo'n 3 mm onder de rand met het roommengsel (vergeet niet het kaneelstokje er vooraf uit te halen). 

Bak het in 10 minuten af in de voorverwarmde oven à 250°C. Zodra ze goed bruin zijn, mogen ze uit de oven worden gehaald. Laat de pasteitjes afkoelen op een rooster.

Tonijnsalade maken

Als derde borrelgerechtje heeft Hugo voor een frisse tonijnsalade gekozen. Wat je doet: kook het eitje hard in zo'n 8 minuten. Spoel de bonen af. Pel en snijd de rode ui in kwartringetjes. Snijd de platte peterselie en of koriander fijn.

Pak er een kom bij. Vul het met de bonen, kruiden, ui en tonijn. Breng de salade op smaak met een scheutje witte wijnazijn, snuf zout, peper en olijfolie.

Trek de blaadjes van de little gem (sla) los. Serveer de salade in de schuitjes sla. Pel en snijd het ei in partjes. Ook klaar!

Proef Portugal, proost!

Liever koken en kijken combineren? Kijk dan hier aflevering 30 via Videoland terug en zie hoe Hugo de Portugese borrelplank maakt.

Dit is een artikel van
Miniatuurvoorbeeld
Uit het Verre Oosten

Vietnamese borrelplank met loempia's, sashimi en hoisinballetjes

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore