Vandaag op het menu: een Italiaans, vegetarisch gerecht, dat ideaal is als je 'kliekjes' over hebt. Noem het frittata, of rijkgevulde omelet. Net wat je wil. Lees gauw verder voor het recept!
Goed gevulde frittata
- Hoofdgerecht 4 personen
- Bereiding circa 30 minuten
Ingrediënten
- 125 gr. doperwten (diepvries)
- 4 lente-uien
- ½ bosje bieslook
- 140 gr. artisjokharten
- 6 eieren
- 125 gr. ricotta
- 100 ml crème fraîche
- zout en peper
- 30 gr. roomboter
- 150 gr. cherrytomaten
- voor erbij: volkorenbrood en roomboter
Extra
- ovenvaste koekenpan
Gemengde sla met kruiden
- Bijgerecht 4 personen
- Bereiding circa 15 minuten
Ingrediënten
- 1/2 kropsla
- 1 kropje babyromainesla/little gem
- 1 groene paprika
- ½ komkommer
- 1 bosje basilicum
- ½ bos bieslook
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels yoghurt
- 1-2 eetlepels wittewijnazijn
- 1 theelepel dijonmosterd
- 50 gr. babyspinazie
Extra: ovenvaste koekenpan
Salade maken
Begin met het maken van de dressing. Pak een kom en doe hierin alle zure ingrediënten: de mayonaise, yoghurt, mosterd en azijn. Meng alles goed door elkaar met een garde en voeg ook zout en peper toe.
Laat de dressing even staan. Hier voeg je straks de komkommer en paprika aan toe.
Tip: meng sla altijd op het laatste moment pas met je dressing, anders wordt je sla slap en dat is zonde!
Halveer de komkommer en schraap de zaadlijst eruit met een lepel. Hier zit veel vocht in, dus als je dat in je salade toevoegt, krijg je een waterige massa en dat wil je niet.
Snijd de komkommer in plakjes en snijd daarna de paprika in dunne reepjes. Voeg beide groentes toe aan je dressing en roer alles even goed door elkaar.
Snijd het kontje van de little gem en pluk de blaadjes eraf met de hand. Snijd ze niet met een mes, want dan duw je het vocht eruit en wordt het blad bruin.
Wist je dat? De little gem wordt ook wel 'baby romaine' genoemd. Het voordeel van deze sla is dat hij heel crispy en krokant is. Zelfs zó krokant, dat je 'm ook warm kunt eten. Heerlijk om te grillen op de barbecue met een beetje balsamicoazijn. Goede vleesvervanger!
Frittata
Nadat je alles voor de salade vast klaar hebt gemaakt, kun je beginnen met de frittata. Hugo gebruikt nu bepaalde ingrediënten in zijn frittata, maar in essentie kun je alles erin stoppen.
In Italië is dit gerecht van oorsprong bedoeld om restjes op te maken. Groente, vlees, vis, alles kan erin. Ideaal! Er is slechts één cruciaal kerningrediënt: eieren.
Snijd de artisjokken in kleine partjes en doe deze in een kom. Snijd ook de bieslook en bosui en voeg deze bij de artisjokken, samen met de erwten, crème fraîche, ricotta en wat zout en peper. Roer alles eerst goed door elkaar en voeg daarna de eieren toe. Meng nog een keer tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Tip: houd een deel van de bieslook apart, om straks de frittata mee te garneren.
Frittata bakken
Verhit boter in een koekenpan en doe het eiermengsel in de pan. Druk de tomaten erin en bak de frittata circa 15 minuten. Zet de ovengril aan. Hierin bak je de frittata straks nog even tot ook de bovenkant gaar en mooi lichtbruin is.
Haal de frittata uit de oven en laat 'm uit de pan glijden op een plank. Snijd de frittata in stukken.
Salade afmaken
Maak de salade af door de spinazie, bladsla en little gem toe te voegen aan de dressing. Voeg ook wat basilicum toe en meng alles met je handen door elkaar.
Aan tafel!
Pak een bord en leg hier een puntje van de frittata op. Schep de salade ernaast en garneer beiden met wat bieslook en basilicum. Snijd een snee brood af en serveer deze ernaast met wat roomboter.
Eet smakelijk!
De uitvoering van dit recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 28 op Videoland!