Tuinmetamorfose

Van sfeerloos dakterras, naar knus en gezellig zonnedek

25 maart 2021 17:55 Aangepast: 09 april 2021 12:44

Het dakterras van Nikki heeft alles in zich om een heerlijk zonnedek te worden, maar het oogt momenteel nog vrij sfeerloos. Gelukkig is daar Tom, die het saaie terras binnen no-time omtovert tot supergezellige loungeplek!

Het dakterras van Nikki is heel ruim, maar vooral ook grauw en grijs. Daar mag best wat kleur in, want met alleen een bank en lege bloembakken kom je niet heel ver. "Planten en ik zijn nou eenmaal niet de beste vrienden. Wat planten die weinig onderhoud nodig hebben zou geweldig zijn."

Voordat Tom begint, vraag hij aan Nikki of ze nog wensen heeft. Nikki: "Ik zou graag de saaie muren wat willen opleuken en het zou top zijn als ik buiten kan zitten met lekker weer." Dat laat Tom zich geen twee keer zeggen en hij gaat meteen aan de slag.

Plantenbakken

Om kleur toe te voegen, maakt Tom aan weerszijde van het terras grote plantenbakken. Hier komen zowel lage, als hoge planten in, zodat je de saaie grijze muur minder goed ziet. De plantenbakken maakt hij van cortenstaal: dit krijgt na verloop van tijd een mooie roestkleur.

Het fijne van het systeem dat Tom gebruikt, is dat je de bakken zo groot kunt maken als je wil. Tom maakt bakken van 4 elementen aan elkaar, maar heb je minder ruimte, ga dan voor 3 of 2. Omdat de hoeken van het cortenstaal zijn omgezet, zijn de bakken oersterk.

Tip: ga je de elementen aan elkaar schroeven met bouten en moeren? Draai ze dan eerst even met de hand losjes aan. Dan houd je een beetje speling over en weet je zeker dat de andere bouten ook makkelijk door het gat gaan. Pas als alle bouten erin zitten, draai je ze vast met een tang.

Extra tip: om het roestingsproces van cortenstaal te versnellen, kun je het staal inspuiten met een zoutoplossing. Heb je nog karnemelk staan? Werkt ook!

Tegels 

Na de plantenbakken zijn de tegels aan de beurt. De huidige tegels zijn zoals Tom het noemt 'oersaai', maar daarnaast wel een goede basis voor het plan dat hij heeft gemaakt. De oude tegels blijven liggen - en daarbovenop maakt Tom een nieuwe laag met keramische tegels. 

Om de tegels aan te brengen, gebruikt Tom speciale tegeldragers. Deze zijn ideaal voor een dakterras of iedere andere plek met een vlakke ondergrond. Doordat je ruimte hebt onder de tegels, loopt regenwater makkelijk weg en kun je ook eventueel leidingen makkelijk verbergen.

Tom gebruikt lichte, keramische tegels. Deze nemen minder warmte op dan donkere tegels, waardoor je er in de zomer ook met je blote voeten op kunt lopen.

Belangrijke tip: houd bij de aanleg van een terras op een dak of balkon altijd rekening met de draagconstructie van het huis. Het is belangrijk om te weten wat het maximale gewicht is dat het oppervlak kan dragen - en let daarbij ook goed op de verdeling van het gewicht. Plaats zware voorwerpen langs de rand, zodat de muren de zwaarste last dragen.

Dakterras opvullen

Om het dakterras op te vullen en gezelliger te maken, gebruikt Tom 'beach pebbels'. Dit zijn kleine keitjes die perfect zijn om (kleine) ruimtes mee op te vullen. Je kent ze misschien wel van de sauna: ze worden daar ook gebruikt voor stoommassages. Je kunt ze krijgen in verschillende kleuren en groottes.

Onder de beach pebbels legt Tom piepschuim. Die keitjes zijn namelijk best zwaar, dus zo vermindert hij het gewicht.

Plantenbakken vullen

De plantenbakken worden voorzien van een worteldoek, gevolgd door een laag piepschuim en een laag hydrokorrels. Hydrokorrels houden water vast en maken de grond losser, waardoor plantenwortels meer zuurstof krijgen. Bovenop de laag hydrokorrels volgt de potgrond, waarna Tom kan beginnen met planten.

Tom gebruikt twee soorten hoge planten: de cypress en de hemelse bamboe. Beide planten worden hoog: de hemelse bamboe maar liefst twee meter. Ze hebben weinig onderhoud nodig, dus dat is perfect voor Nikki.

Cypress Cypress
Hemelse bamboe Hemelse bamboe

Lage plantjes

Onder de hoge planten voegt Tom ook nog een aantal lage plantjes, zoals verschillende grassen en varens toe. 

De plantenbakken die Nikki van haar moeder kreeg - en die tot nu tot altijd leeg stonden - krijgen ook een nieuw leven. Hierin plant Tom narcissen, om het lentegevoel op het dakterras te brengen.

Schaduwdoek

Het kan bloedheet worden op Nikki's dakterras, dus schaduw is dan geen overbodige luxe. Tom hangt een schaduwdoek op, die hij bevestigt aan grote schroeven die hij in de muur boort.

Als het doek hangt, is het alleen nog een kwestie van de laatste kleine toevoegingen, en dan is het tijd om Nikki er weer bij te halen.

Eindresultaat

Als Nikki ziet wat Tom van haar dakterras gemaakt heeft, is ze aangenaam verrast. "Wauw, wat tof zeg. En wat knus! Jeetje, dat heb je echt goed gedaan. Je herkent het bijna niet meer terug, het is echt een knus plekje nu."

Voor Voor
Voor Voor
Na Na
Na Na
Na Na
Na Na
Na Na

Stap voor stap terugkijken hoe Tom dit allemaal voor elkaar heeft gebokst? Je ziet het in aflevering 28 & 29 op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore