Van onze partner Welkoop

Alles wat je wil weten over potgrond

14 april 2021 19:28

Nu de lente in het land is, duiken we massaal de tuin in. Voordat je met aanplanten begint eerst nog een kort lesje over potgrond. Iets wat namelijk 'gewoon grond' lijkt, blijkt het verschil voor het groen te kunnen zijn.

Waarom de tuingrond in perfecte staat moet zijn

De grond waarin je je nieuwe groen plant, is letterlijk de voedingsbodem. Ze halen drie essentiële stoffen uit de grond; voeding, water en zuurstof. Het is dan ook heel belangrijk dat de bodem gezond is. Is dit in orde, dan geef je de bloemen en planten de voedingsstoffen die ze nodig hebben om te groeien. 

Daarnaast verkleint een gezonde bodem de kans op ziektes en plagen. Dit betekent dat je minder in de weer hoeft met gewasbeschermingsmiddelen. Beter voor de groenbloeiers, beter voor het milieu. 

Waarom verse grond gebruiken essentieel is?

Onderschat de rol van gezonde aarde dus niet. Zeker niet elke tuin is gezegend met een voedingsrijke bodem. Gelukkig kun je de natuur een handje helpen door met potgrond aan de slag te gaan. In deze grond is de verhouding water, zuurstof en voeding optimaal, waardoor de planten precies dat krijgen wat ze nodig hebben om te groeien. 

Maar (pot)grond heeft nog meer in zijn mars. Er zitten bepaalde meststoffen en zogenoemde sporenelementen in. En daarbij weet je zeker dat er geen onkruidzaad of ziektes in de grond zitten. Alleen maar goeds voor de planten.

Elk type tuin een andere pot- of tuingrond

Woon je in Friesland dan heb je met een andere bodemsoort te maken, dan wanneer je in Zeeland tuiniert. Elk type (klei, zand, zavel of veen) heeft eigen kenmerken en eisen. Daarbij vraagt elke tuinklus om specifieke tuin- of potgrond. Zoomen we in op het type grond dat Tom bij een recentelijke tuinmetamorfose heeft gebruikt, dan zie je dat:

  • Tom heeft voor het aanplanten van de appelboom biologische 'Hagen en Bomen Aanplantgrond' gebruikt. De reden? Dit is speciale kwaliteitsgrond voor hagen en bomen. Het bevat voor honderd dagen voeding, het helpt het groen bij het wortelen en daarbij is het watervasthoudend. De perfecte basis voor een gezonde start en een heerlijke oogst.
  • Verder heeft Tom kruidenplantjes in een border geplant. Hierbij heeft hij gebruik gemaakt van kwalitatief hoogwaardige biologische moestuingrond. Ook dit type tuinaarde bevat voeding voor zo'n drie maanden, is watervasthoudend én is luchtig en rul van structuur, waardoor de kleine plantenwortels zich moeiteloos kunnen wortelen. Voor je het weet kweek je je eigen biologische basilicum, bieslook of aardbeien.

Wil je de juiste grond voor je (moest)tuin, gazon of borders kopen? Surf naar de website van Welkoop.

Na Na
Na Na
Na Na
Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore