Koken met Hugo!

RECEPT: noedelsalade met visnuggets uit de oven

30 maart 2021 17:30

Vandaag een Aziatische maaltijd: noedelsalade met visnuggets uit de oven. Lekker, licht verteerbaar en gezond. Wat wil je nog meer?

Noedelsalade

  • Salade 4 personen
  • Bereiding circa 15 minuten

Ingrediënten

  • 300 g sugarsnaps
  • 150 g rijstnoedels
  • 300 g snackkomkommers
  • 1 rode ui
  • 1 bos munt
  • 1 bos koriander
  • 2 eetlepels (zelfgemaakte) zoete chilisaus
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels pinda’s

 

Visnuggets

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 25 minuten

Ingrediënten

  • 500 g witvisfilet zonder vel (bijv. kabeljauw of schelvis)
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 eetlepel vissaus
  • ½ limoen
  • 100 ml dikke kokoscrème/romige kokosmelk
  • Zout
  • 100 g grof paneermeel (panko)

 

Chilidip

  • Dipsaus
  • Bereiding circa 5 minuten

Ingrediënten

  • 2 eetlepels zoete chilisaus
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels vissaus

Noedelsalade voorbereiden

Snijd de snackkomkommers in schuine plakjes en snijd de sugarsnaps door de helft.

Blancheer de sugarsnaps 1 minuut. Dit betekent: kort koken in een vloeistof die al kookt, op het moment dat je je eten erin doet. 

Waarom blancheren? Dit is cruciaal voor de bereiding van groentes als je ze kort even veel hitte wil geven. Zo behouden ze zo veel mogelijk hun vitamines en kleur.

Omdat je niet wil dat de sugarsnaps na het blancheren nog doorgaren, doe je ze daarna meteen in een bak met ijswater. Dat kan ijskoud water zijn, of water met ijsblokjes erin. Hoe sneller je terugkoelt, hoe lekkerder je boontje.

Pak de rode ui: deze gaat rauw in de salade. Vind je rode ui te heftig? Pak dan een ander ui-gewas zoals lente-ui of bieslook.

Indien je de pit van de rode ui juist wel lekker vindt, houd er dan rekening mee dat je de ui in hele dunne plakjes snijdt. Omdat een rode ui een vrij intense smaak heeft, wil je niet op grote stukken bijten.

Kook de noedels en haal ze regelmatig even uit elkaar met een vork, om te voorkomen dat je niet één bonk noedels krijgt. Spoel ze na het koken af onder de kraan zodat ze niet gaan plakken of snotterig worden. 

Wist je dat? Het voordeel aan rijstnoedels is dat ze koolhydraatarm en glutenvrij zijn. Het is een neutrale noedel, wat betekent dat deze goed de smaken van bijvoorbeeld een dressing opneemt.

Visnuggets maken

Verwarm de oven voor op 220°C.

Pak een kom en doe hierin de kurkuma, kokosmelk, vissaus en het sap van een halve limoen. Meng goed door elkaar: dit wordt je marinade. Ook gebruik je dit mengsel straks als plakmiddel voor het paneren van de vis.

Pas op: kurkuma is een heel fel goedje dat je, als je niet uit kijkt, nog lang na gebruik terugziet. Zorg er daarom voor dat je het niet op je kleren krijgt. 

Snijd de witvis in grove, gelijke stukken en strooi er wat zout overheen. Leg de vis vervolgens in de marinade en laat deze hier even rusten, zodat de marinade erin kan trekken.

Chilidip

Terwijl de vis op smaak komt, maak je de chilidip. Deze wordt multifunctioneel: je kunt 'm zowel als dipsaus voor de visnuggets gebruiken, als dressing voor je salade.

Pak een kommetje en doe daarin de chili, het sap van een hele limoen en wat vissaus. 

Vissticks maken

Haal de stukjes vis uit de marinade en rol ze door de panko tot ze helemaal bedekt zijn. Leg de vis op de ovenplaat en bak de nuggets in 10 minuten gaar en krokant.

Verder met de noedelsalade

Bijna klaar! 

Pak een kom en doe hierin de komkommer, sugersnaps en ui. Voeg een handje munt en een handje koriander toe en schep er ook wat van je zelfgemaakte dressing doorheen. 

Doe de noedels bij de groentes in de kom en meng alles door elkaar.

Tip: snijd de noedels een klein beetje, dan mengen ze makkelijker door de groentes.

Hak wat pinda's fijn. Dit wordt de garnering voor de salade. Je kunt natuurlijk ook iets anders dan pinda's gebruiken (bijvoorbeeld cashewnoten): net wat je lekker vindt!

Tip: zet de punt van je mes op de plank en blijf vooral met je vingers weg bij het mes. Laat het mes het werk doen: maak een rondgaande beweging over de pinda's, terwijl je hakbewegingen maakt.

Aan tafel

Schep wat noedelsalade op de borden en strooi er wat gehakte pinda's overheen. Haal de visnuggets uit de oven en leg deze naast de salade. Zet er een bakje met chilidip naast. Om het Aziatische plaatje helemaal compleet te maken, garneer je de salade met wat verse koriander.

De uitvoering van dit recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 23 op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore