Koken met Hugo!

RECEPT: Hollandse tomatensoep met balletjes

29 maart 2021 15:48

Het is tijd voor oma's ouderwetse tomatensoep! Met ballen uiteraard. En een ambachtelijke pantosti, met tijm en ui. Krijg je ook ineens zo'n trek?

Hollandse tomatensoep met balletjes

  • Soep 4 personen
  • Bereiding circa 45 minuten

Ingrediënten

  • ½ bosje tijm
  • 1 bosje peterselie
  • 2 laurierbladeren
  • 1 kg rijpe tomaten
  • 1 ui
  • 1-2 winterpenen
  • 30 g roomboter
  • 1 theelepel gemalen foelie
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 liter runderbouillon
  • 1 beschuit
  • 250 g rundergehakt
  • 1 ei
  • zout en peper
  • 3-4 eetlepels lettervermicelli
  • 4 eetlepels slagroom

Extra

  • keukentouw
  • soeppan
  • staafmixer

 

Pantosti met gebakken ui en tijm

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 25 minuten

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • ½ bosje tijm
  • 20 g roomboter
  • neutrale olijfolie
  • 75 g belegen kaas
  • 50 g emmenthaler
  • 8 sneden brood naar keuze
  • peper

Soep voorbereiden

Zet een pan met kokend water op. Pak daarna de tomaten erbij en verwijder de groene kroontjes. Zet een kruisje in de bovenkant en leg de tomaten even 20-30 seconden in het kokende water. Laat ze daarna schrikken met koud water. Nu kun je ze gemakkelijk pellen.

Pel de tomaten en snijd ze in grove stukken. Dit hoeft niet per se netjes, want je gaat ze straks nog pureren.

Schil de winterpeen en snijd deze in stukken. Doe hetzelfde met de ui. Ook deze hoeven niet netjes, maar het is wel fijn als ze in even grote stukken gesneden zijn, zodat ze straks gelijkmatig garen.

Zet een soeppan op het vuur en fruit de ui en peen zo'n 5 minuten aan in een beetje olie. Blus de groentes af met de bouillon.

Laat de groentes even koken tot ze wat zachter zijn. 

Maak een bosje met kruiden, zodat je straks geen losse verdwaalde kruiden uit je soep hoeft te vissen. Pak wat takjes peterselie, tijm en laurier en bind deze bij elkaar met een touwtje. Vlak voor je de soep gaat pureren haal je dit bosje er weer uit.

Pantosti maken

Terwijl de soep op smaak komt, kun je aan de slag met de pantosti. Hugo gebruikt hiervoor emmentaler en belegen kaas, omdat deze lekker smelten. Maar je kunt natuurlijk elke soort kaas gebruiken.

Variatietip: Probeer het eens met geitenkaas of blauwe schimmelkaas!

Pel de ui en snijd een halve ui in halve ringetjes. Fruit de ui aan in een koekenpan met wat roomboter en een beetje olie. Olie is gezonder en kan een hogere temperatuur aan. De roomboter is cruciaal voor de smaak.

Voeg wat tijmblaadjes toe aan de ui en bak deze mee. 

Pak een kom en rasp hierin beide kazen. Maak een mix van de geraspte kaas door alles even goed door elkaar te mengen.

De voorbereidingen voor je tosti zijn nu klaar, maar voor het beste resultaat bak je de tosti's pas op het allerlaatste moment.

Gehaktballetjes

Doe het gehakt in een kom en wrijf een beschuitje fijn tussen je handen. Tadaaa! Nu heb je zelfgemaakt paneermeel.

Voeg een ei, de foelie en wat peper en zout toe aan het gehakt. Kneed alles goed door elkaar.

Wist je dat: foelie vroeger ook gebruikt werd als nootmuskaat? Het heeft een heerlijk ouderwetse smaak en is onmisbaar in de gehaktballetjes zoals je oma ze vroeger maakte.

Pak een beetje gehakt en rol er een balletje van tussen je handpalmen. Rol alle balletjes tot het gehakt op is.

Soep afmaken & tosti's bakken

Haal het kruidenbuiltje uit de soep en pureer de soep met een staafmixer. Als de soep gladgemixt is, voeg je de balletjes en de lettervermicelli toe. Laat de soep dan nog even 10 minuten doorkoken.

Pak een snee brood en doe daar een dun laagje van je kaasmix op, gevolgd door een laagje ui met tijm. Strooi er een beetje zout en peper op - en voor de echte kaasliefhebber: nog een laagje kaas. 

Tip: een goede tosti is een beetje platgedrukt. Pak een zwaar voorwerp zoals een andere pan en zet deze op je tosti.

Bedek de kaas en ui met een tweede boterham en bak de tosti in een pan met roomboter. 

Gerecht afmaken

Haal de soep van het vuur en meng er nog wat verse peterselie door. Schep de soep in een kom en maak 'm af met een beetje room en wat verse peterselie.

Als de kaas gesmolten is en het brood mooi bruin gekleurd, haal je de tosti uit de pan. Leg 'm op een bord of leuk plankje en snijd 'm door de helft.

Eet smakelijk!

De uitvoering van dit recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 31 op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore