Babyuitzet

Spullen die je wél in de babykamer nodig hebt

28 maart 2021 07:08
Beeld © iStock

In blijde verwachting van een kleintje? Tijd om de babykamer in orde te maken. Maar... wat een wirwar aan essentiële en onnodige inspelend-op-de-hormonen spullen is dit zeg. Lees hier wat er absoluut in de kamer van je koter thuishoort.

1: Wiegje of ledikantje

Niet te missen, het bedje voor de kleine. Ga voor een in hoogte verstelbaar ledikantje of spijlenbedje. De belofte is dat je hier sowieso mee vooruit kunt, totdat je kind twee à vier jaar is. 

De eerste maanden kun je ook kiezen voor een wiegje (bijvoorbeeld die al decennia in de familie zit). Ideaal voor een kleine kinderkamer of als je je baby de eerste tijd bij je op de slaapkamer wil laten slapen. 

2: Matras, hoeslaken en trappelzak

Het wiegje of ledikantje is één. Daarnaast heb je een matrasje, onder- en bovenlaken en trappelzak nodig. Koop liever geen dekbed of kussen. Voor kinderen onder de twee jaar is dit een no go.

De standaard matrasmaat voor een wiegje is 40x80 centimeter. Voor een ledikantje is de standaardmaat 90x120 centimeter. 

3: Commode met aankleedkussen

De babykamer ga je meerdere keren per dag gebruiken om de baby te verschonen en aan te kleden. Dit doe je op een commode. Elke commode hoort te voldoen aan de eis dat het een opstaande rand heeft om te voorkomen dat de baby er vanaf kan rollen. 

Bovenop de commode leg je voor het comfort van de kleine telg een aankleedkussen. 

Miniatuurvoorbeeld
Neutrale babykamer

Metamorfose: warme wolk van een babykamer vol aardetinten

4: Stoel

's Nachts ga je eraan moeten geloven: voeden en verschonen. Voor dit eerste kun je het jezelf zo fijn en makkelijk mogelijk maken door een comfortabele stoel in de babykamer te zetten. 

5: Nachtlampje

Een nachtlampje is niet alleen handig, het geeft je kindje ook een veilig gevoel. Hierdoor zal de spruit makkelijker in slaap vallen. Daarnaast is het aan te raden om een dimbare lamp in de kamer te hebben. Wel zo handig als je er midden in de nacht uitmoet en fel licht niet prettig is.

6: Verf op waterbasis

Dikke kans dat je de wand(en) van de babykamer een likje verf wil geven. Heel gezellig, let alleen wel op dat je een verf op waterbasis koopt. Dit bevat namelijk geen terpentine of andere chemische stoffen. Fijn voor ieders luchtwegen.

7: Babyfoon

Terwijl jij met man- of vrouwlief in de woonkamer zit, kun je je kleintje dankzij een babyfoon in de gaten houden. Met of zonder camera. Big Brother is watching you!

8: Kledingkast

Babykleertjes, luiers, handdoeken. Creëer voldoende opbergruimte door een kledingkast in huis te halen. Wat tegenwoordig ook helemaal hip is, is de (houten) kledinghanger. Weet dat het in dit geval handig is om een extra kastje te kopen voor de rest van het spul. 

9: Luieremmer

Van basic tot luxe emmer voor de luiers, je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Je snapt, een onmisbaar item voor in de babykamer.

10: Gordijnen

Het is een gegeven: baby's vallen makkelijker in slaap wanneer ze in een donkere kamer liggen. Hang daarom altijd (rol)gordijnen op, zodat je kindje lekker kan snoozen.

Miniatuurvoorbeeld
Koterkamertje

Een kleine kamer omtoveren tot babykamer? Zo doe je dat

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore