Tegeltjeswijsheid

Zo doe je dat: een keukenwand tegelen in visgraatmotief

22 maart 2021 16:07 Aangepast: 22 maart 2021 16:20
Beeld © iStock

Wekelijks leert onze klusjesman Oscar je de fijne kneepjes van het klusvak. Deze editie zoomt hij in op visgraat tegelen, toch wel een van dé hippe legpatronen van nu. Kom te weten hoe je tegels in een visgraatpatroon zet. Lastig? Niet als je deze stappen volgt.

Benodigdheden

 • tegels*
 • voorstrijkmiddel (alleen bij een zuigende ondergrond of als de tegellijm het voorschrijft) 
 • tegellijm
 • lijmkam (grootte hangt af van het formaat tegel)
 • voegmiddel
 • spaan
 • lijmschepje
 • tegelsnijder
 • slijptol
 • (laser)waterpas
 • spons
 • emmer
 • tegelkruisjes
 • handschoenen
*Koop 20% meer tegels dan je nodig hebt in verband met snijverlies. Bij een visgraatmotief heb je nog meer snijverlies dan bij normaal tegelen.

Visgraat tegelen

Tegelen is vast iets wat je normaal gesproken zou overlaten aan de professional. In het bjizonder als het gaat om een visgraat. Oscar vertelt stap voor stap hoe hij de tegels op de keukenwand in dit populaire motief zet. Niet alleen een mooie, maar ook een praktische oplossing. 

1: Meten is weten

Eerst meten, dan tegelen. Oscar meet eerst de hoogte op van het aanrechtblad tot de afzuigkap. Deze hoogtemaat markeert hij op meerdere plekken op de wand, waarna hij het met een waterpas recht aftekent. Vervolgens legt hij de tegels als proef op de tafel. 

Door beslagen ten ijs te komen, voorkom je dat je met een volle tegel begint of in een hoek met een klein strookje eindigt. Niet de mooiste manier van tegelen.

Tip: "In deze keuken kan ik vanaf het aanrechtblad beginnen te tegelen, daar kunnen de tegeltjes ook op steunen. Mocht je een keuken hebben waarbij er geen steun van het aanrechtblad is (denk aan een los fornuis), dan kun je een steunbalkje in de muur boren. Ben je klaar met tegelen, dan haal je het hulpstuk weer weg."

2: Stofvrij werken

Zorg ervoor dat de keukenwand stofvrij is, netjes is afgedekt (om beschadigingen te voorkomen) en een grondlaag bevat. Dit bevordert dat de tegellijm goed hecht. In veel gevallen is het aan te raden om een voorstrijkmiddel vooraf aan te brengen. Doe dit bij sterk absorberende ondergronden of als de tegellijm het voorschrijft.

Oscar heeft de voorstrijk de vorige dag aangebracht, zodat het voldoende tijd heeft gehad om te drogen en hij gelijk kan beginnen.

3: Lijmen maar

Pak de lijm erbij. Oscar werkt met relatief kleine tegels, waardoor kant-en-klaar tegellijm prima is. Ga je aan de slag met grotere tegels, dan kun je beter de tegellijm zelf maken, omdat deze variant dit type tegels beter kan 'dragen.'

Begin met het aanbrengen van een lijmlaag. Breng met een lijmschepje de lijm op een lijmkam aan. Werk minimaal met een kam van 3 mm dikte. Werken met grotere tegels betekent een kam met een grotere 'tand.'

Smeer eerst een blok in van een meter breed. De lijm heeft namelijk een verwerkingstijd van een half uur, dus de complete wand in dat tijdsbestek tegelen, lukt niet.

4: Tegels zetten

Zojuist heb je een lijn afgetekend tot waar het visgraatmotief loopt. Begin links of rechts van de muur en zet de eerste twee tegels in een hoek van 45°. De volgende tegel zet je haaks op de eerste en de derde komt dan weer haaks onder de tweede enzovoort.

"De lijn die ik zojuist heb uitgetekend is telkens mijn startplek waar ik de punt van de tegel plaats. Zo werk je naar beneden en naar links (of rechts). Om te controleren of je recht gaat, kun je altijd de waterpas erbij pakken. Zet het hulpmiddel over de tegelpunten naar beneden en zie zo of het waterpas is." 

Grote kans dat je in de keuken een stopcontact (of twee) tegenkomt. Teken in zo'n geval de tegel(s) af en slijp het met een slijptol uit. 

Bepaal van tevoren of je met of zonder voeg wil gaan tegelen. Het nadeel van tegelen zonder voeg, is dat er vuil tussen de tegels kan kruipen plus de wand is op deze manier niet waterdicht. Iets om rekening mee te houden bij het schoonmaken van de keuken.

Stel je kiest wel voor voegen, werk dan met voegkruisjes. Gegarandeerd dat je over de volledige wand dezelfde voegbreedte hebt. Zodra alles zit, kunnen de kruisjes er weer uit en voor een volgend klusproject worden gebruikt. Wel zo duurzaam.

Dan de zogenoemde passtukken, oftewel de lege vlakjes die je overhoudt als je de hele tegels hebt zitten. "Ik heb mijn tegeltje net op de muur afgetekend. De tegelsnijder heb ik op 45 graden gezet. Dan ga ik heel rustig heen en weer met mijn tegelzetter en duw ik zo de tegel uit elkaar."

Gebruik aan de boven- en zijkanten van de betegelde wand een tegelprofiel, zodat de afwerking er straks uitziet. 

Tip: zorg ervoor dat je overtollige lijm op en rondom de tegels meteen verwijdert met een vochtige spons. Controleer hierna wel of de tegels nog steeds haaks op elkaar staan.

5: Laat het drogen

Alle tegels zitten op de wand, tijd om het te laten drogen. Laat er een nachtje overheen gaan, voordat je gaat voegen en afkitten met een siliconenkit. 

Hoe je de kleur van de voegen bepaalt? Bij voegen kun je niet alleen spelen met de ruimte (door middel van de voegkruisjes), maar ook met de kleur. Door te kiezen voor een lichte kleur voegmiddel, behoud je de focus op de tegels. Wat ook een heel tof effect geeft, is door juist voor een donkere kleur voeg te kiezen, waardoor de nadruk meer daarop komt te liggen. 

Tot slot het voegen zelf. Vrij eenvoudig! Druk het voegmiddel in de voegen. Zorg er wel voor dat je gelijk het overtollige voegmiddel, terwijl het nog nat is, verwijdert. Doe dit met een vochtige spons en maak diagonale vegen, zodat je het voegmiddel niet uit de voegen duwt.

Geniet van het eindresultaat!

Oscar live in actie zien? Kijk dan hier aflevering 26 via Videoland terug.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore