Koken met Hugo!

Ewald’s kipsatépannetje met rijst

23 maart 2021 17:23 Aangepast: 23 maart 2021 17:46

Familierecepten zijn er om in ere te houden en te delen. Daarom deelt Hugo vandaag een familierecept: een kipsatépannetje. Echt zo'n lekker pruttelgerecht dat door de chefkok zijn bonusvader (die ook chefkok is geweest) is samengesteld. Dit belooft veel goeds!

Ewald’s kipsatépannetje

  • Hoofdgerecht 10 personen
  • Bereiding ca. 30 minuten + 1 nacht marineren

Ingrediënten

Kipsaté

  • 2 kg kippendijfilets
  • 1 eetlepel kipkruiden
  • 4 tenen knoflook
  • 200 ml ketjap manis
  • 10 g gemberpoeder
  • ½ theelepel gemalen korianderzaad
  • ½ theelepel laos
  • 2 à 4 theelepels sambal oelek
  • neutrale olie

Pindasaus

  • 1 flinke ui
  • 3 tenen knoflook
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel laos
  • 200 ml ketjap manis
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 1 pot pindakaas (350 g)
  • Zout
  • peper
  • 50 g kokosrasp

Voor erbij

  • kroepoek
  • rijst of brood
  • atjar
  • eitjes met sambal (badjak of manis)

Extra nodig

  • grote braadpan
  • fijne rasp

 

Atjar komkommer

  • Bijgerecht 10 personen
  • Bereiding ca. 5 minuten + minstens 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • zout
  • 1 à 2 sjalotjes
  • 250 ml witte natuurazijn
  • 2 à 3 eetlepels suiker

Ewald’s kipsatépannetje

Met zo'n naam kan het niet anders dan te beginnen met het snijden van de kippendijen. Snijd ze in grove blokken. Doe ze daarna in een mengkom. 

Verdeel nu de kipkruiden, ketjap manis, sambal oelek, korianderzaad, gemberpoeder en laos eroverheen. Pel en rasp de knoflook boven de kom. Marineer de kip hierin. Laat dit het liefst voor een nacht staan. Hoe langer je het met rust laat, des te smaakvoller het zal worden.

Let op: in kipkruiden zit vaak al een aardige snuf zout. Ga dan niet (teveel) zout toevoegen.
Houd er rekening mee dat Hugo tijdens de uitzending het gerecht voor 10 personen maakt. Het kan dus goed kloppen dat je mengkom thuis iets minder gevuld is.

Verhit een scheut olie in een braadpan en bak hierin op hoog vuur de kip in porties aan. Het gaat puur om het aanbruinen, het garen komt straks. Haal de kippendijtjes daarna uit de pan.

Atjar komkommer maken

Was de komkommer en schaaf het in dunne plakjes. Doe het in een kom en bestrooi het met zout. Laat het een paar minuten staan, waarna je het vocht boven de gootsteen eruit kunt gieten. Kijk hoe Hugo dit doet. Een simpel handigheidje!

Door met de zoetzure dressing. Doe een scheut azijn samen met de suiker in een steelpannetje. Verwarm het vervolgens op het vuur, zodat de suiker smelt. Zodra het is gesmolten, kun je het suiker-azijnmengsel samen met de rest van de azijn en het sjalotje bij de komkommer doen. 

Satéssaus maken

Dit wordt de saus waarin je later de kip gaat garen. Door dit zo te doen, krijg je supermals vlees dat rijk van smaak is.

Dit is hoe je de satésaus maakt: Pel en snipper de ui. Doe een laagje neutrale olie in de braadpan waar je zojuist de kippendijen in hebt aangebruind. Fruit hierin het uitje aan. Pel en snijd de knoflook grof en bak het samen met de kruiden, ketjap, sambal en 400 ml water mee in de pan. 

Roer het een keer goed door en voeg de pindakaas toe. Doe de kip erbij en laat het garen. In eerste instantie lijkt de satésaus wat waterig, maar Hugo belooft je dat dit goed komt.

Kook ondertussen de rijst volgens de verpakking. Vergeet hierbij Hugo's tip niet: tot een vingertopje boven de rijst mag je de pan met water vullen. Op deze manier hoef je straks niet af te gieten. Het water verdampt volledig, waardoor de rijstkorrels de meeste smaak behouden.

Tip: wil je de eitjes erbij serveren? Dan is dit het moment om ze te koken.

Het kipsatépannetje (noem het gerust een flinke pan) is bijna klaar. Het enige wat nog rest is het eventueel op smaak brengen met zout, peper en de kokosrasp. Dit bindt de satésaus en geeft het extra smaak. 

Tijd om de borden erbij te pakken. Verdeel de rijst en de kipsaté. Wat je ook kunt doen, is Hugo's familietraditie in standhouden door de braadpan samen met de verse atjar, gekookte eitjes met sambal, kroepoek en andere bijgerechten op tafel te zetten. Hugo heeft ook nog de (bieten)atjar uit de koelkast gehaald die hij onlangs heeft gemaakt. Bedank Ewald later maar!

Geniet ervan!

Koken en kijken combineren? Kijk dan hier aflevering 27 via Videoland terug en zie hoe Hugo Ewald's kipsatépannetje maakt.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore