Koken met Hugo!

Vegan pasta arrabiata inclusief salade met doperwten, tuinbonen en munt

22 maart 2021 17:22

Het is lente! Hugo luidt dit vrolijke seizoen in met een vegetarische Italiaanse hap: pittige pasta arrabiata. Om extra vitamines binnen te krijgen, heeft hij er een groene salade bij bedacht. Lente lekkers dat in een handomdraai op tafel staat.

Pasta arrabiata

  • (vegan) Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 35 minuten

Ingrediënten

  • 4 tenen knoflook
  • 200 g cherrytrostomaten
  • 2 takken rozemarijn
  • 2 takken tijm
  • zout
  • peper
  • neutrale olijfolie
  • 1 ui
  • ½ rode chilipeper
  • 1/2 bosje oregano
  • 400 g passata
  • 400 g penne (pasta)
  • 1 bosje bladpeterselie

 

Groene salade met doperwten, tuinbonen en munt

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 20 minuten

Ingrediënten

  • 3 à 4 (desem) volkorenboterhammen
  • zout
  • peper
  • neutrale olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 300 g tuinbonen (diepvries of vers als ze er zijn)
  • 200 g doperwten (diepvries of vers als ze er zijn)
  • ½ bosje bieslook
  • ½ citroen
  • 1 theelepel mosterd
  • 75 g veldsla
  • ½ bosje munt

Pasta arrabiata maken 

Vandaag veel verse kruiden en tomaten in de hoofdrol. Het eerste wat je doet, is de oven op 200°C voorverwarmen.

Pel 2 teentjes knoflook en snijd ze in grove plakjes. Leg de gesneden knoflook samen met de rozemarijn, tijm en cherrytomaatjes in een ovenschaal. Doe er een snufje zout en peper op, voeg een goede scheut olijfolie met wat rozemarijn en tijm toe. Klaar is de ovenschaal.

Rooster de tomaten in zo'n 20 minuten in de voorverwarmde oven à 200°C. Zodra je ze uit de oven haalt, zal je zien dat ze lekker zacht zijn. 

Wist je dat: door tomaatjes in de oven te 'poffen', krijgen ze een zoetere smaak.

Pastasaus maken

Verhit een royale scheut olijfolie in een pan. Bij het maken van sauzen geeft Hugo de voorkeur aan een stoofpan. Pel en snipper de ui en laat het vervolgens alvast in de pan aanfruiten. Snijd daarna de overige knoflook en chilipeper.

Wil je de pasta niet te pittig of juist kindvriendelijk maken, dan kun je het best eerst de zaadlijsten van de peper verwijderen (of de peper weglaten).

Werk je - net als Hugo - met een bevroren peper, dan kun je het snijwerk overslaan en rasp je de peper boven de pan. Voeg nu de knoflook en chilipeper toe bij het uitje en breng het op smaak met een snuf zout. 

Nu mogen de gezeefde tomaten (de passata) erbij. Laat de saus 20 minuten stoven.

Wist je dat: pepers kun je invriezen. Stel nu dat je ze zelf in de (moes)tuin kweekt en je hebt een behoorlijke oogst, dan weet je waar je ze een tijdlang kunt bewaren.

Groene salade met doperwten, tuinbonen en munt

Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Kook (blancheer) de tuinbonen. Zodra ze 2 minuten in het kokende water liggen, mogen de doperwten erbij. Blancheer beide groenten totdat ze beetgaar zijn. Spoel het met koud water af. Hugo vindt het nog lekkerder als ook het buitenste velletje van de tuinbonen wordt afgehaald. Dubbeldoppen wordt dit genoemd. Dit kun je doen, maar is niet noodzakelijk en best tijdrovend. 

De volgende stap is het maken van je eigen rustieke croutons. Snijd hiervoor het brood in grove blokken. Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi het met zout, peper en een scheut olijfolie. Pel en snijd 1 teentje knoflook grof en voeg ook deze toe. Hussel het geheel en bak het in 8 à 10 minuten goudbruin en krokant in de voorverwarmde oven (200°C).

Dressing maken

Verwacht een verfrissende dressing dat blussend tegen de pittige pasta werkt. Rasp de helft van de citroenschil boven een mengkom. Doe daarna het sap van een halve citroen en de mosterd erbij. Meng het alvast kort door met een garde.

Snijd de bieslook en voeg het toe. Doe al kloppend 4 à 5 eetlepels olijfolie in de mengkom. Breng het op smaak met zout en peper. Meng de tuinbonen, doperwten en veldsla. Pas bij het uitserveren mag de munt erbij. Bestrooi de groene salade met de versgebakken brosse croutons.

Tip: om te voorkomen dat de citroenpitjes in de kom terechtkomen, kun je de het boven de rasp uitknijpen.

Afronding van de pittige pasta arrabiata

Kook de penne volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Pluk de blaadjes van de oregano en voeg deze smaakmaker toe aan de saus. Giet de pasta af en bewaar een beetje kookvocht. Doe de pasta samen met een beetje kookvocht in de pan met saus. Schep het goed door elkaar heen.

Haal nu de cherrytomaatjes uit de oven, risp wat rozemarijnnaaldjes los en doe het bij de pasta.

Pak de borden erbij, verdeel de pasta en top het af met wat fijngehakte peterselie. 

Italië op je bord. Buon appetito!

Koken en kijken combineren? Kijk dan hier aflevering 26 via Videoland terug en zie hoe Hugo de pittige pasta arrabiata met groene salade maakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lente lekkers!

Koken met Hugo! We maken panzanella, ook wel: Italiaanse broodsalade met asperges

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore