Tuinmetamorfose

Tom maakt een buitenkeuken inclusief kruidenrek

18 maart 2021 17:53 Aangepast: 24 maart 2021 16:41

Voor Marcel wordt een doorsneedag heel bijzonder, als Tom ineens bij hem op de stoep staat. Een plannetje van zijn vrouw Kim, die Marcel na een vervelende periode, graag eens in het zonnetje wil zetten. De kleurloze tuin met veel steen wordt omgetoverd tot een heus kookparadijs!

Marcel is leraarkok op een VMBO, maar zit door een aantal vervelende gebeurtenissen nu al een tijdje overspannen thuis. Zijn vrouw Kim wil hem graag eens in het zonnetje zetten, dus ze vroeg Tom of hij kon langskomen.

Huib heeft een plan bedacht om deze nu wat saaie en grauwe plek, om te toveren tot iets moois en kleurrijks! Tom gaat aan de slag.

Om Marcel zo veel mogelijk tegemoet te komen, maakt Tom een buitenkeuken met een arsenaal aan verse kruiden. Deze kruiden komen zowel boven het keukenblad van de buitentuin, als in tuinierbakken aan de zijkant. 

Als de tuin helemaal leeg is gehaald, kan Tom aan de slag met de voorbereidingen. Eén van de eerste dingen die hij checkt is het zonnescherm: tot hoe ver kan dat naar beneden? Dat is handig om vooraf te weten, zodat hij de buitenkeuken niet te hoog timmert en deze nog netjes en zonder moeite onder het zonnescherm past.

Het keukenblad maken

Voor de basis van de buitenkeuken gebruikt Tom 'u-elementen'. Deze zijn van beton en daarmee immuun voor alle weersomstandigheden. Je kunt er van alles mee bouwen. Van tuinbankjes tot plantenbakken en vandaag dus ook een buitenkeuken.

Tom zet twee u-elementen tegen elkaar, zodat deze ook meteen een opbergplek vormen. Daarbij houdt hij een beetje ruimte tussen de muur en het werkblad van de buitenkeuken. Er komen namelijk nog plantjes boven te hangen in bakken, en op die manier heeft Marcel straks zo veel mogelijk keukenblad-oppervlak tot zijn beschikking.

Nadat alle betonblokken staan, legt Tom er een laag planken overheen. Vervolgens bouwt hij nog één laag verder op de planken, waarna hij weer een laag planken neerlegt op de bovenste betonblokken.

De bovenste planken zet Tom vast. Deze vormen het keukenblad, dus dan is het niet handig als deze gaan schuiven. Hij boort eerst met een houtboor een gaatje door het hout en boort vervolgens met een betonboor (steenboor kan ook) in de betonblokken. De planken die Tom gebruikt zijn van douglashout.

Als alle gaten zijn geboord, schroeft Tom de schroeven erin om de planken te bevestigen aan het beton.

Hangend kruidenrek

Om meer groen in de tuin te krijgen, maakt Tom verticale plantenbakken tegen de muur boven het keukenblad. Deze plantenbakken komen straks vol te hangen met verse kruiden.

Tip: heb je een kleine tuin of klein balkon? Tuinier dan verticaal! Hiermee bespaar je een hoop ruimte.

Voor de achterwand van het kruidentuintje gebruikt Tom betonplex. Dit heeft een vochtafstotende laag en is daarmee ideaal om buiten te gebruiken.

Tom hangt de plaat eerst op aan de muur. Dit doet hij met een betonboor. Deze heeft een hamerfunctie, wat betekent dat hij tijdens het boren een klap meegeeft, zodat je makkelijker door het beton heen komt.

De plantenbakken maakt hij door planken schuin te bevestigen tussen de zijkanten, zodat de aarde straks goed op z'n plek blijft.

Tuinkast maken

Voor extra opbergruimte maakt Tom nog een tuinkast. Het wordt een kast met vijf vakken en hij gebruikt daarvoor weer hetzelfde douglashout. Hij bevestigt latjes op de planken, die straks fungeren als drager voor de legplanken.

Als de latjes vastzitten, kan de kast in elkaar!

Plantenbakken

Om de tuin in tweeën te delen en 'm zo gezelliger te maken, timmert Tom twee plantenbakken. Ook hiervoor gebruikt hij weer dezelfde planken van douglashout. Op de bodem legt Tom een stuk overgebleven betonplex. 

Voordat Tom potgrond in de bak doet, gebruikt hij een worteldoek om uitspoeling van de aarde te voorkomen. Hij niet het doek aan de binnenkant vast, zodat het goed op zijn plek blijft. 

Onderin de bak strooit hij een laag hydrokorrels. Deze zorgen dat het water makkelijker wegloopt. Tegelijkertijd houden de hydrokorrel ook wat water vast. Superhandig als planten even te weinig water hebben gekregen.

Alles klaar? Planten maar!

In de plantenbakken zet Tom de Laurens nobilus, wij kennen 'm vooral als de keukenlaurier. De plant heeft een herkenbaar blad: kneus je deze, dan komt er een specifiek aroma vrij. Laurierblad is heerlijk in soepen en vleesgerechten, zoals stoofpotjes.

De wand wordt gevuld met kleinere kruidenplantjes. Oregano, tijm, rozemarijn en salie.

Let op: pluk je verse kruiden uit de tuin? Knip dan niet meteen een hele tak weg, maar knip meerdere takjes tot halverwege. Zo kan de plant weer verder aangroeien en heb je er langer plezier van.

Het eindresultaat

Na de laatste toevoegingen mogen Kim en Marcel dan eindelijk hun tuin bekijken en ze zijn aangenaam verrast. 'Heel mooi, echt geweldig', zeggen ze in koor.

Voor Voor
Na Na
Voor Voor
Na Na
Na Na
Na Na

Wil je alles even rustig terugkijken op beeld? Dat kan! Je ziet het allemaal in aflevering 23 en 24 op Videoland.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore