Zonder strepen, zonder krassen

5 schoonmaaktips voor streeploze ramen

18 maart 2021 12:16
Beeld © iStock

Ramen lappen, een huishoudelijke klus waar we niet onderuit komen. Eigenlijk is het heel simpel als je maar weet wat je wel en vooral ook niet moet doen. Vanaf nu heb je streeploze, krasvrije ramen zonder de hulp van de professional.

Stappenplan voor streeploze ramen

De poetsdiva's en -divo's onder ons zweren bij deze manier van de ramen lappen. In slechts vier stappen ben je verzekerd van ruiten die er altijd spik en span uitzien.

1: Vul een emmer met warm water

Doe een druppeltje vloeibaar afwasmiddel in een emmer met (hand)warm water. Gebruik het liefst ecologisch afwasmiddel, zodat je niet je eigen longen en het milieu kwaad doet.

Bovendien is het nadeel van de huis-, tuin- en keukenproducten dat ze een vetwaas op het raam achterlaten. Zie het als blauwachtige waas. Dit probleem heb je niet als je kiest voor natuurlijk afwasmiddel.

Miniatuurvoorbeeld
Schoonmaken zonder giftige troep

DIY: je eigen schoonmaakmiddelen maken is makkelijker dan je denkt

2: Spoel het grove vuil af

Zodra je dit hebt gedaan, spoel je het grove vuil van het raam af. We hinten hierbij vooral op de buitenkant, want binnen zal je weinig last hebben van grove vuilvlekken, zoals vogelpoep en vastgeplakt (Sahara)zand.

Pak de tuinslang erbij en spuit het vuil eraf. Regelmatig zien en horen we dat er voor het verwijderen van vogelpoep grof geschut wordt ingezet, namelijk een ijskrabber. Doe dit niet, want dit zorgt juist voor veel krassen op de ramen.

Maak liever een stukje keukenpapier vochtig, plak het tegen de vogelpoep aan en laat het een paar minuten met rust. Je zal zien dat als je nu met de sproeier op het raam richt de vogelpoep vanzelf loslaat. 

Heb je toch aardig wat vuiligheid aan de binnenkant van het raam zitten? Doe het glas dan voorzichtig met een plumeau, handveger of oude doek af. Liefst met draaiende bewegingen, zodat je al het vuil wegveegt. 

3: Pak de spons erbij

Nu het grove vuil weg is, haal je met een natte spons de laatste viezigheid weg. Werk altijd van boven naar beneden.

4: Droog het raam 'af'

De klassieke trekker komt in dit schoonmaakplan niet voor. Wat wel? Het wonderdoekje, oftewel het microvezeldoekje. Droog het raam van boven naar beneden af. Vergeet vooral ook de hoekjes niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lentekriebels

Dit is de beste volgorde voor de voorjaarsschoonmaak

Toch nog strepen na het lappen? 5 extra handigheidjes 

Blijf je ondanks bovenstaand stappenplan toch last van strepen houden? Probeer dan dit eens: 

  • Doe een ui in de emmer met sop

Pak een ongepelde ui en snijd het in vier stukken. Deze tip hoort zonder meer thuis in de categorie 'oma's schoonmaaktip.' Spons in het water, ramen afdoen en drogen met een microvezeldoekje. 

  • Gebruik regenwater in plaats van kraanwater

Dat zit zo: wat bij een plensbui naar beneden valt, is water waar geen kalk in zit. Dit in tegenstelling tot het kraanwater. Laat eens een emmer bij een flinke hoosbui buitenstaan en gebruik het water voor de volgende schoonmaak van de ramen.

  • Kies een bewolkte dag

Schijnt de zon? Wacht met het lappen van de ramen. Het schoonmaakwater droogt dan te snel op, waardoor de kans op strepen toeneemt. Even geduld. 

  • Het mag niet te koud zijn

En waar het lappen op zonnige dagen geen aanrader is, kun je beter ook wachten als het buiten beneden het vriespunt is. Door met warm water op ijskoude ramen te boenen, vergroot je de kans op barsten en scheuren.

  • De krant als laatste redmiddel

Lukt het maar niet om - zelfs met bovenstaande tips - de ramen streepvrij te krijgen? Pak de krant erbij, maak er een goede prop van en boen er de strepen mee weg. Nog zo'n gouwe ouwe oma-weet-raad tip.

Kind kan de was doen!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore