Ga naar de inhoud
Koken met Hugo

Verse pompoensoep en een zelfgemaakt saucijzenbroodje

We eten het bijna allemaal wel eens, maar maken het eigenlijk vrijwel nooit zelf: het saucijzenbroodje. In dit recept zie je precies hoe je dit eenvoudig doet, samen met een heerlijke verse pompoensoep. Let's go!

Een pompoen klaarmaken lijkt misschien een tijdrovend en vervelend klusje, maar het is écht minder erg dan je denkt. Helemaal als je kiest voor de flespompoen. Die kun je namelijk gewoon met schil en al eten! 

Pompoensoep met spek en ahornsiroop

  • 4 personen
  • Bereiding: circa 45 minuten

Ingrediënten

  • 750 gr. flespompoen
  • 50 gr. ontbijtspek
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel neutrale olie
  • 30 gr. roomboter
  • zout en peper
  • 1 liter groentebouillon
  • 3 eetlepels pompoenzaad
  • 100 ml slagroom
  • ahornsiroop

Nodig

  • soeppan
  • staafmixer of blender

Saucijzenbroodjes

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding circa 20 minuten + 20 minuten oven

Ingrediënten

  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
  • 25 gr. ontbijtspek
  • 2 takjes tijm
  • 1 ei
  • 250 gr. half-om-halfgehakt
  • circa 25 gr. broodkruim of paneermeel
  • flinke snuf versgemalen nootmuskaat
  • zout en peper

Extra

  • bakkwastje

Pompoen bereiden

Verwijder de top en het kontje van de pompoen. Snijd de pompoen dan in de lengte door en haal met een lepel het vruchtvlees eruit. Je kunt er voor kiezen de pompoen te schillen, maar omdat je er een soep van maakt is dat nu niet nodig, dus bespaar jezelf onnodig werk!

Tip: bewaar pompoen voor langere tijd in de koelkast, maar verwijder voordat je 'm wegzet wel altijd even de pitjes. Als je dit laat zitten gaat de pompoen sneller rotten.

Snijd de pompoen in stukjes. Doe het zelfde met de ui en knoflook. Het snijden hoeft niet netjes, want je gaat de groentes straks fijn pureren.

Zet een pan op het vuur en bak daarin de uitjes, pompoen en knoflook even aan. Zo ontstaat er karamellisatie en dat geeft straks meer smaak in je soep.

Snijd het ontbijtspek fijn en voeg dit ook toe aan de pan. 

Bak alles even op hoog vuur totdat het een mooie kleur krijgt. Wacht nog even met zout toevoegen, want spek geeft vaak al genoeg zout af.

Doe er wel een beetje peper bij en voeg als alles een beetje is aangebakken, ook de roomboter toe.

Als de boter is gesmolten, blus je alles af met de bouillon. Laat het geheel nog zo'n 20 minuten koken op laag vuur, tot de pompoen zacht is.

Saucijzenbroodjes maken

Haal het deeg uit de vriezer en laat het ontdooien. Snijd ondertussen het ontbijtspek in hele kleine stukjes. 

Doe het gehakt in een kom, haal de tijmblaadjes van het takje en voeg deze toe aan het gehakt.

Klop een ei los en voeg een scheutje van het losgeklopte ei toe aan het gehakt. Let op: Gebruik niet alles, want je hebt straks ook nog ei nodig om de broodjes mee te bestrijken.

Voeg het paneermeel toe en rasp wat nootmuskaat boven het gehakt, voor de echte klassieke saucijzenbrood-smaak. Doe er een klein beetje peper bij (zout hoeft niet per se door het spek maar mag wel) en kneed alles goed door elkaar.

Saucijzenbroodjes vouwen

Dan gaan we nu aan de slag met de saucijzenbroodjes. Verwarm de oven voor op 220°C (200°C hetelucht).

Pak een plakje bladerdeeg en verwijder het plastic velletje nog niet: zo zorg je dat hij niet aan je aanrecht of plank blijft plakken.

Neem een bolletje gehakt en druk deze een beetje aan met je handen. Rol het gehakt tot een soort pil en leg deze op het bladerdeeg. 

Vouw het bladerdeeg dubbel en verwijder dan het plastic. Duw het deeg dicht met je handen en gebruik een vorm om 'm helemaal goed dicht te drukken.

Leg het broodje op de bakplaat en bestrijk 'm met ei. Herhaal dit tot je gehakt op is. Doe de saucijzenbroodjes in de oven en bak ze in zo'n 18 tot 20 minuten goudbruin en gaar. 

Pompoensoep afmaken

Let op: als je een soep met groente gaat maken, bewaar dan altijd een deel van de bouillon in een aparte bak voordat je gaat pureren. 

Wanneer je alle bouillon in een keer gebruikt, kan je soep te dun worden. Vind je hem nog te dik, dan kun je altijd nog wat bouillon toevoegen zodat de soep dunner wordt. 

Zet een droge koekenpan op het vuur en rooster daarin de pompoenpitjes. Houd ze goed in de gaten, want pitjes verbranden snel!

Pureer de gekookte pompoen met een staafmixer en maak de soep af met wat ahornsiroop. De zoetheid van deze siroop compenseert de zoutheid van de bacon en dat geeft een heerlijke smaak aan je soep.

Aan tafel!

Schep de soep in kommen en strooi de pompoenpitjes eroverheen. Maak af met wat room en tijmblaadjes. Serveer de soep samen met een saucijzenbroodje.

Eet smakelijk!

De uitvoering van dit recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 24 op Videoland!

Dit is een artikel van