Koken met Hugo

Mexicaanse kapsalon met verse chipotlesaus

10 augustus 2022 17:45 Aangepast: 12 augustus 2022 09:22

Gedresseerde friet, luxe patatten, ofwel gewoon: kapsalon. In dit geval een Mexicaanse, vegetarische variant!

Verse patat, ijsbergsla, radijsjes en zelfgemaakte chipotlesaus en guacamole. Om je vingers bij af te likken! Ben je er klaar voor?

Mexicaanse kapsalon – frieten met guacamole en chipotlesaus

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 20 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • olie voor frituren
  • zout

Toppings

  • geraspte (jong)belegen kaas of cheddar
  • guacamole (zie recept)
  • chipotlesaus (zie recept)
  • crème fraîche of sour cream
  • ingelegde jalapeño (pot)
  • ijsbergsla en radijzen

Extra

  • pan voor frituren

Chipotlesaus - Salsa de chipotle

  • Saus/dip 4 personen
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 1 teen knoflook
  • 1 klein sjalotje
  • 1 blikje chipotles met saus (circa 200 gr.)
  • 100-150 ml water
  • snuf zout
  • sap van 1 limoen
  • ½ - 1 eetlepel fijne suiker

Extra

  • blender of staafmixer

Patat voorbereiden

Verwarm de frituurpan of een pan met olie voor op 150 graden.

Snijd de aardappelen in frites. Dit doe je door de aardappel eerst in plakken van een centimeter te snijden (afhankelijk van hoe dik je de patat wil). Snijd daarna de plakken in reepjes. 

Tip: je kunt de aardappel gewoon met schil en al frituren, want zodra je gaat frituren wordt het schilletje lekker krokant. Een zachte friet van binnen - en krokant van buiten: wie wil dat nou niet?

Dep de aardappelen na het snijden even droog met een theedoek, zodat je de meeste zetmelen verwijdert. Was de aardappelen niet: dan zit er veel vocht aan, wat erg spettert als je gaat frituren.

Doe de frieten in de olie. Je gaat ze nog niet meteen afbakken, maar alleen even voorgaren. Vandaar ook de temperatuur van 150 graden. Hierdoor zorg je dat de frieten gaar worden van binnen. Straks bak je ze af op 180 graden.

Bak de frieten ongeveer 5 minuten en spreid ze daarna uit op een plaat, zodat ze kunnen afkoelen tot kamertemperatuur.

Chipotlesaus maken

De smaak van chipotlesaus is pittig, rokerig en intens. Ofwel: typisch Mexicaans.

Wist je dat: een chipotlepeper eigenlijk een groene jalepeñopeper is? Alleen heeft 'ie wat langer aan de plant gehangen, waardoor hij naar verloop van tijd rood wordt. Rook en droog je deze rode peper, dan heb je chipotle.

Doe de chipotles in de mixer en voeg het water toe. Pel en snijd het sjalotje en de knoflook en voeg ook deze toe, samen met de suiker. 

Meng alles goed door elkaar en dan is je saus klaar!

Guacamole maken

Verwijder het vruchtvlees uit de tomaat en snijd de buitenkant van de tomaat in kleine blokjes.

Snijd de avocado open en pas daarbij goed op voor je vingers!

Tip: de veiligste manier om een avocado te snijden, is om deze eerst met je mes over de lengte in te snijden. Draai daarna niet het mes, maar de avocado rond. Als je helemaal rond bent, draai je de twee avocadohelften tegen elkaar in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Avocado snijden gevaarlijk, steeds meer mensen naar eerste hulp

Verwijder vervolgens de pit uit de avocado, door met je mes op de pit te hakken en daarna de avocado van de pit af te draaien. Laat ook hier weer de avocado het werk doen. 

Pak dan een lepel en schep de avocado langs de rand uit zijn schil. Leg 'm met de platte kant op je snijplank en snijd 'm in blokjes.

Doe de avocadoblokjes in een kom en prak ze grof met een vork. Voeg dan de tomatenblokjes, een snufje zout, een gesnipperd sjalotje en limoensap toe. Meng alles goed door elkaar.

Tip: leg de avocadopit in de guacamole om te zorgen dat deze niet bruin wordt!

Kapsalon maken

Als de frieten zijn afgekoeld, bak je ze op het allerlaatste moment nog een paar minuten op 180 graden, tot ze een mooi kleurtje krijgen.

Haal daarna de frieten uit het vet en schep ze in kommen. Strooi kaas over de frieten en zet de kommen nog even in de oven, totdat de kaas goed gesmolten is.

Als de kaas is gesmolten, haal je de kommen uit de oven en is het tijd voor de toppings! Snijd de ijsbergsla in dunne reepjes en strooi deze over je frieten, gevolgd door een goede schep guacamole.

Snijd de radijsjes in dunne plakjes. Maak de kapsalon af met de radijsplakjes, koriander, crème fraîche en de chipotlesaus.

Eet smakelijk!

De uitvoering van dit recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 23 op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore