Borrelen met Hugo!

Vega(n) Indiase borrelplank vol groentespiesjes, samosa's en chutney's

05 augustus 2022 17:45

De Nationale Week Zonder Vlees sluiten we op gepaste wijze af en wel met een vrolijke vega(n) borrelplank. Welke keuken zich daar perfect voor leent? India! Op Indiase borreltour met kleurrijke tandoorispiesjes tot samosa's. En mocht je voor een vegan vrijmibo willen gaan, dan hoef je alleen maar een plantaardige alternatief voor de Indiase paneer en yoghurt te vinden. Aan de slag!

Vega tandoorispiesen

  • Hoofdgerecht / salade / bijgerecht / borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 25 minuten + 30 minuten marineren

Ingrediënten

  • 2 paprika’s (rood en geel)
  • 300 gr. bloemkoolroosjes
  • 1 grote rode ui
  • 225 gr. paneer (Indiase witte kaas) óf tempeh (als je voor een vegan variant gaat)
  • 150 gr. volle yoghurt
  • 5 eetlepels tandooripasta (pot)
  • neutrale olie

Extra nodig

  • houten spiesen

Samosa’s met aardappelvulling

  • Aantal: 6 stuks
  • Bereiding ca. 40 minuten

Ingrediënten

  • deeg
  • 125 gr. bloem
  • ½ theelepel zout
  • ½ eetlepel curry madras
  • 1 theelepel komijnzaad of karwijzaad
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 125 ml warm water

Vulling

  • 200 gr. aardappels
  • 200 gr. doperwten
  • zout
  • 1 ui
  • scheut neutrale olie of ghee
  • 1 à 2 tenen knoflook
  • snuf chilivlokken
  • voor erbij: koriander- en mangochutney*

Extra nodig

  • deegroller

*Mangochutney

  • Bereiding ca. 30 minuten

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • neutrale olie
  • 2 eetrijpe mango’s
  • 3 cm gember
  • ½ theelepel gemalen kardemom of 2 peulen
  • 80 g rietsuiker
  • 100 ml witte wijnazijn
  • zout

Verse muntchutney

  • Bijgerecht
  • Bereiding ca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 2 à 3 groene chilipepers
  • 2 à 3 lente-uien
  • 1 bosje munt
  • zout
  • 2 theelepels suiker
  • scheutje witte wijnazijn

Yoghurtsaus (Raita)

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding 5 minuten

Ingrediënten

  • 1 theelepel karwijzaad of komijnzaad
  • 400 ml volle yoghurt
  • zout

Verder op plank

  • papadums
  • raita
  • snackkomkommers
  • muntchutney
  • ingelegde ui
  • cashewnoten

Samosa’s met aardappelvulling maken (1/2)

Begin met het deeg. Meng hiervoor de bloem met het zout en de specerijen in een kom. Voeg de olie en warm water erbij. Voeg net zoveel toe, zodat je een samenhangend deeg kunt maken. Kneed het geheel tot een soepel deeg. Laat het in een afgedekte kom of ingepakt in folie voor 20 à 30 minuten met rust.

In de tussentijd kun je mooi de aardappelvulling maken. Verhit een scheut olie in een koekenpan. Pel en snijd de ui en fruit dit in de pan aan. Pel en snijd daarna de knoflook fijn en fruit het met het uitje mee. Voeg ook de curry madras, chilivlokken en een flinke snuf zout toe. 

Let op: check van tevoren de ingrediëntenlijst van je kruidenmix. Het kan namelijk goed zijn dat er al zout aan is toegevoegd. Houd er in dat geval rekening mee dat je dan zelf minder zout hoeft toe te voegen.

Breng een pan water met een snuf zout aan de kook. Schil de aardappels, snijd ze in kleine blokjes en kook ze beetgaar in het kokende water. Net voordat de aardappels de laatste minuut in het kokende water dobberen, doe je de doperwten erbij. Daarna giet je het af en doe je zowel de aardappels als doperwten in een kom. In diezelfde kom doe je het mengsel van ui, knoflook en kruiden. Schep het een keer goed om en stamp het daarna grof. 

Klaar om de samosavellen te vullen! Verdeel het deeg in 6 stukken en rol ze op een met bloem bestoven werkblad uit tot dunne cirkels. Ga uit van ongeveer 12 à 14 cm doorsnede. Schep een flinke lepel op en leg de vulling in het midden van het vel. Maak de randen iets nat met water en vouw het vel dubbel. Daarna is het een kwestie van de randen omvouwen en aanduwen. Herhaal dit voor alle samosa's. 

Vega tandoorispiesen 

Tandoori chicken ken je wellicht wel, maar dit keer maakt Hugo een vegetarische variant. Wat je doet: leg de spiesen in koud water en laat ze goed weken. Door dit te doen voorkom je dat ze tijdens het grillen verbranden.

Snijd de paprika’s in grove stukken. Doe hetzelfde met de bloemkool. Pel en snijd de ui. Snijd ook de paneer in blokjes. Rijg vervolgens alle rauwe groenten plus de kaas om en om aan de spiesjes.

Maak daarna de saus. Hiervoor hoef je alleen de yoghurt met de tandooripasta te mixen. Haal de groentespiesjes door dit yoghurtmengsel. Laat de gemarineerde spiesjes 30 minuten met rust, zodat de kruiden ruim de tijd krijgen om lekker in te trekken.

Rooster daarna de spiesen mooi bruin. Het is aan jou of je dit in een grillpan, onder de ovengrill of op de bbq doet. Optioneel kun je de spiesjes tijdens het roosteren met wat olie bestrijken.

Mangochutney maken

Mangochutney is misschien wel de meest bekende Indiase chutney. Waar je het kant-en-klaar in de supermarkt kunt kopen, kun je het ook heel eenvoudig zelf maken. 

Wist je dat: je heel makkelijk je eigen chutney van oer-Hollands fruit kunt maken? Denk aan appels, peren en pruimen. Dit doe je op precies dezelfde manier als dat je nu mangochutney maakt. Heerlijk!

Pel en snijd de knoflook fijn. Maak de peper schoon en verwijder de zaadlijsten. Maak de mango's schoon en snijd het vruchtvlees in stukjes. Heb je dit gedaan, dan mag alles in een pannetje: suiker, azijn, kardemompoeder, knoflook, peper geraspte gember en mango. Laat dit 20 minuten koken, totdat de chutney stroperig is. Eventueel kun je met een snufje zout extra smaak toevoegen.

Samosa’s met aardappelvulling maken (2/2)

Het enige wat dan nog rest, is het frituren van de samosa's. Hiervoor verhit je een aardige laag olie in een pan. Wacht totdat de olie 180°C is. Frituur de snacks in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar. Vergeet ze halverwege de tijd vooral niet een keer om te keren. Serveer ze samen met je eigengemaakte koriander- en mangochutney uit. 

Tip: om te weten of de olie heet genoeg is, kun je een stukje brood in de olie doen. Wordt het na 15 seconden krokant en goudbruin, dan zit je aan de 180°C.
Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Verse muntchutney maken

Als frisse tegenhanger kun je ook nog een muntchutney maken. Dit is wat je doet. Haal (de meeste) zaadlijsten uit de chilipepers. Hak of maal de groene chilipepers, lente-uien en munt fijn. Breng op smaak met zout, een schepje suiker en een scheut witte wijnazijn. Voilà, klaar is het.

Yoghurtsaus (Raita) maken

Oké, nog één extra dipje: (plantaardige) yoghurtsaus. Rooster het karwij- of komijnzaad kort in een droge koekenpan tot het goed gaat ruiken. Haal het van het vuur en meng het met de (plantaardige) yoghurt. Breng op smaak met zout.

Borrel ze!

Hugo z'n werk voor de vega(n) Indiase borrelplank terugkijken? Dat kan! Kijk aflevering 20 terug op Videoland.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore