Kattenkwaaltjes

Luchtwegproblemen bij je kat herkennen? Dit zijn de symptomen

10 maart 2021 09:31 Aangepast: 12 maart 2021 10:34
Beeld © iStock

Elke week praat dierenarts Piet je bij over huisdieren. Deze keer legt hij uit hoe je luchtwegproblemen, zoals astma en bronchitis bij je kat herkent. Zijn assistent? Knappe kat Pom.

Luchtwegproblemen herkennen

Mensen kunnen last hebben van hun luchtwegen door hooikoorts of huidschilfers van huisdieren. Katten kunnen ook last van hun ademhaling krijgen. Het kan zelfs zo zijn dat ze erg benauwd worden. Piet deelt tips hoe je herkent of er iets met de luchtwegen van je kat aan de hand is:

  • Houd regelmatig de snelheid van de ademhaling in de gaten. Een kat mag in rust tussen de 20 en 40 keer per minuut ademen. Tel het aantal keren dat je kat in 15 seconden ademhaalt en doe dit aantal keer 4. Op deze manier weet je het aantal ademhalingen per minuut. Het makkelijkst is om dit te doen als je kat lekker rustig ligt. Zo zie je de buik duidelijk op en neer bewegen, waardoor je het tellen voor jezelf makkelijk maakt.
  • Daarnaast is het zorgelijk als je ziet dat de kat gaat neusvleugelen, oftewel als je bij het inademen het neusje ziet opengaan.
  • Ook hoesten is een teken dat er iets aan de hand kan zijn. Katten hoesten vrijwel nooit, dus breng in dat geval zeker een bezoek aan de dierenarts. 
  • Dierenarts Piet sluit af met een zeer zorgelijk luchtwegprobleem en dat is als de kat met het bekje open ademt. Dit is het teken dat de kat benauwd is, iets wat je niemand gunt. Ook in dit geval is het advies om gelijk naar de dierenarts te gaan. Ter aanvulling: als je jonge kat een dol kwartiertje heeft en daarna met het bekje open moet bijkomen, dan hoef je je niet direct zorgen te maken. Dit komt puur door de inspanning. Het moet dan wel zo zijn dat de ademhaling in korte tijd weer normaal wordt.  

Bij twijfel of er wel of niet iets aan de hand is met de ademhaling van je kat, kun je eerst het aantal ademhalingen per minuut berekenen. Ligt dit niet tussen de 20 en 40 of zegt je onderbuikgevoel dat er iets niet klopt, schroom dan niet om bij de dierenarts aan te kloppen.

Het kan soms zo zijn dat er een röntgenfoto wordt gemaakt om te bekijken of er bronchitis of astma in het spel is. Liever een check te veel dan te weinig.

Oplossing voor luchtwegproblemen

"Soms wordt er antibiotica bij bronchitis gegeven. Daarnaast zijn er - net als bij mensen - medicijnen om astma te onderdrukken. Er valt dus zeker iets aan te doen!"

Type ras met issues

Katten met een korte snoet hebben vaker last van luchtwegproblemen. "Bijvoorbeeld de Perzische katten. Bij dit ras zit de neus tussen of zelfs boven de oren en is het zintuig bovendien heel kort. Zij staan al 2-0 achter als het om luchtwegen gaat, dus als zij een infectie eroverheen krijgen, dan hebben ze vrij snel een serieus probleem."

Huisdieren adopteren 

Ben je smoor geworden op kat Pom en zou je zelf ook zo'n schoonheid in huis willen halen? Denk er dan eerst heel goed over na, want in principe haal je er een extra huisgenoot mee in huis met wie je jarenlang lief en leed deelt.

Ben je je daar maar al te goed bewust van, neem dan eens een kijkje op verhuisdieren.nl. Wie weet kun jij zo'n schattige snoet binnenkort een warm nestje bieden.

Het volledige fragment van Piet met knappe kop Pom terugzien? Dat kan! Kijk aflevering 18 terug op Videoland.

Miniatuurvoorbeeld
Slaap er een nachtje over

Leuk zo'n nieuw huisdier in lockdown? Dierenarts Piet praat je bij

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore