Tuinmetamorfose

Tuinmetamorfose: van grauwe postzegeltuin naar frisse loungeplek

11 maart 2021 17:11 Aangepast: 02 april 2021 10:47

Het Utrechtse stel Jerom en Floortje woont prachtig, alleen de tuin is een dingetje. In de postzegeltuin is het lastig om de beperkte ruimte optimaal te benutten. Plus inkijk van de buren ligt op de loer. Tuinman Tom creëert een basistuin waar de gastvrijheid van afspat.

Het stel heeft goed over de tuin nagedacht om er iets van te maken. Floortje: "Tekeningen zijn gemaakt, maar de tuin is best klein. We zijn er simpelweg niet uitgekomen."

Jerom: "We zouden met name meer groen willen, het is wat grauw. Ondanks dat we weten dat het een stadstuin is, zou het fijn zijn als we wat meer beschutting hebben. En daarnaast zouden we een fijne plek willen waar we lekker kunnen chillen met een loungebank of iets wat erop lijkt."

Aan de tuinschoonmaak

Tom weet wel raad met het beperkte aantal vierkante meters. Zo verdeelt hij de tuin in meerdere kleine terrassen. Hoewel de tuinman veel nieuwe spullen gaat introduceren, gaat hij zowel de loungebank als de vlonder hergebruiken.

Schoonmaakcoach Zamarra komt langs voor de grote schoonmaak, zodat het duo straks weer lekker van hun oude vertrouwde loungebank kan genieten. 

Heb je zelf tuinitems die ook wel een poetsbeurt kunnen gebruiken? Zamarra heeft de tip: "Het is een kwestie van schoonschrobben met een groene aanslagreiniger. Liefst een ecologische."

Zamarra begint met het schoonvegen van de vlonder en loungebank. Net zoals je binnen doet, werk je ook hier van boven naar beneden anders blijf je aan de gang. Vervolgens vul je een emmer met aanslagreiniger. Verdeel dit over het meubilair en boen daarna grondig met een bezem in de richting van de nerven. Doe je dit niet dan kan het hout kapotgaan. 

Tip: de schoonmaakgoeroe werkt met een ecologische reiniger. Soda of azijn maken ook goed schoon, maar zijn bijzonder slecht voor het groen in de tuin.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo verwijder je mos razendsnel van je tuinmeubels en terras

Opberglades maken

Omdat het koppel geen schuur heeft en extra opbergruimte altijd gewenst is, maakt Tom handige opberglades voor onder de loungebank. "Het maken van lades is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Het enige wat je moet doen, is een aantal planken gebruiken die je op maat zaagt om de zijkanten te maken, een frame en een plank voor de onderkant."

Tom gebruikt één van zijn favoriete houtsoorten: duurzaam douglashout. Deze keer heeft hij wel voor dikker hout (à 3 cm) gekozen. Zeker als de lades regelmatig naar voren worden getrokken en worden weggeduwd, moet de constructie stevig genoeg zijn. 

Wil je zelf nu ook van dit soort opberglades maken, dan heeft tuinman Tom een tip: "Zorg ervoor dat je niet te dunne balken gebruikt. Als de lade namelijk niet voldoende steun heeft, kan het gaan doorbuigen als het vol met spullen ligt. Dat zou zonde zijn. Ik gebruik hout van 5x7 cm. En ik gebruik kleine wieltjes, zodat ik meer hoogte kan pakken voor de lade zelf."

Wist je dat? Als je de bodemplanken in de lade plaatst, steunen ze op het frame. Dit is steviger dan ze onder de lade te timmeren. Plus: leg de planken niet te dicht bij elkaar, zodat het regenwater er gewoon tussendoor kan wegsijpelen.

Aanleggen nieuw terras

Om meerdere knusse hoekjes in de tuin te creëren, heeft Tom verschillende soorten ondergrond op het oog. Zo gebruikt hij voor één van de delen grote 60x60 cm tegels. 

"De toplaag is van keramiek en de onderkant is van beton. Een hele sterke tegel. Doordat de toplaag van keramiek is, is de tegel kleurvast, krasbestendig én ook komt er minder snel groene aanslag op dan op betonnen tegels." 

De tegels die Tom hier gebruikt kun je kopen bij terras & trends.

Om de tegels op maat te krijgen, gebruikt Tom een bandenzaag. Dit is een soort grote slijptol die je aansluit op het water om stofvorming tegen te gaan. 

De nieuwe tegels liggen erin, tijd om te voegen. Of dit wel iets toevoegt? "Zeker, want de voegmortel hard uit wat betekent dat er geen onkruid meer doorheen kan groeien. En ondanks dat het uithard is het ook waterdoorlaatbaar. 

Zorg bij het voegen dat de tegels goed schoon en nat zijn. Daarna is het alleen nog een kwestie van de mortel in de voegen vegen. "En het overtollige voegsel veeg je gelijk van de tegels. Want als het uithard, blijft alles achter op de tegels. Dit wil je niet."

Privacy creëren

Tom maakt aardig diepe plantenvakken. Dit doet hij niet voor niets. Hij plant namelijk 2,5 meter hoge bamboebomen die voor extra privacy gaan zorgen. "Om de inkijk van de buren te blokken, plaats ik bamboe planten. Dit is een woekerende soort. Om te voorkomen dat ze ruzie krijgen met de buren, plaats ik eerst wortelbegrenzers. Dit zet ik rondom in het gat en daarin komen de bamboes te staan. En omdat bamboe niet dieper wordt dan 60 cm, geeft het voldoende bescherming, zodat het niet gaat woekeren."

Zorg er bij de twee uiteinden van de wortelbegrenzer voor dat ze elkaar overlappen en je ze daarna goed aan elkaar bevestigt. Tom doet dit met twee strippen en boutjes die hij aan weerskanten bevestigt.

Sjoemel nooit met de diepte bij een wortelbegrenzer, want dan grijpt deze plantensoort zijn kans en heb je binnen de kortste keren de hele straat van bamboe voorzien.

Plantenbakken maken

De plantenbakken komen iets verhoogd te liggen. Dit doet Tom met zogenoemde Schellevis betonbanden. "Het bijzondere van deze banden is dat het een openlucht structuur heeft. Dit komt, doordat er tijdens het proces lucht wordt toegespoten, waardoor je belletjes krijgt. Het ziet er oud, doorleefd uit. En de oud-Hollandse look staat weer mooi bij de strakke keramische tegels."

Tip: bestel als je stenen gaat slijpen altijd net iets meer dan je nodig denkt te hebben. Net als bij het leggen van een vloer binnenshuis kan er zaagverlies ontstaan. Met 10% extra zit je altijd goed.

Groen planten

Tom plant een paar gouden bamboes van maar liefst 2,5 meter hoog. Deze hoge groenbloeiers zorgen voor privacy, voor een intiem plekje. Let er bij een (gouden) bamboe altijd op - zelfs als je wortelbegrenzer hebt neergelegd - of er geen opstandige wortels langs de begrenzer omhoog groeien. Gebeurt dit dan is het belangrijk dat je het zo snel mogelijk terugsnoeit. Doe je dit niet dan breidt de groeigrage plant zijn territorium alsnog in rap tempo uit.

Verder plaatst Tom onder andere olijfwilgen, vedergrassen, zegge en Engels gras. 

Doorloop creëren

Om de verschillende 'mini-terrassen' met elkaar te verbinden, plaatst Tom natuursteentjes. "Maar voordat ik dit doe, leg ik er eerst honingraatmatten in. Dit zorgt ervoor dat je er makkelijk overheen kunt lopen en dat de natuursteentjes goed op hun plek blijven liggen." Door het fleecedoek aan de onderkant loop je de steentjes niet de grond in en krijgt onkruid geen kans. Om de mat op maat te zagen, kun je gebruikmaken van een slijptol of kniptang.

Na twee dagen in weer en wind tuinieren, mag het eindresultaat er zijn!

Voor Voor
Na Na
Voor Voor
Na Na
Na Na

Nog een extra ronde door de stadstuin maken en de volledige metamorfose terugzien? Bekijk het fragment terug via Videoland (aflevering 18 en 19).

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore