Koken met Hugo!

Britse viskoekjes met bloemkoolpuree

09 augustus 2022 17:45 Aangepast: 12 augustus 2022 09:22

Vandaag maakt Hugo viskoekjes. Britse, welteverstaan. Samen met een heerlijke smeuïge bloemkoolpuree. Zit je klaar?

Britse viskoekjes, wat zijn dat precies? Volgens Hugo kennen de meeste mensen de Thaise variant van een viskoekje. Het verschil zit 'm in de bereiding. Bij de Thaise variant wordt de vis koud gebakken, terwijl je bij de Engelse variant de vis eerst vooraf pocheert.

In dit gerecht gebruikt Hugo kabeljauw, maar je kunt elke soort witvis gebruiken die je lekker vindt! 

Viskoekjes – fish cakes

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 40 minuten + afkoelen

Ingrediënten

  • 400 gr. witvisfilet zonder vel, zoals kabeljauw, koolvis of schol
  • 2 laurierblaadjes
  • 125 ml melk
  • 400 gr. kruimige aardappels
  • Zout en peper
  • 1 citroen
  • ½ bosje bladpeterselie
  • 1 eetlepel bloem + extra voor paneren
  • 1 ei
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • zonnebloemolie
  • klont roomboter
  • piccalilly (zie recept)

Extra

  • fijne rasp
  • pureestamper

Bloemkoolpuree

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 20 minuten

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 400 ml melk
  • zout en peper
  • 2 tenen knoflook
  • 30 gr. roomboter
  • 3 eetlepels roomkaas
  • 50 gr. Parmezaanse kaas
  • paar takjes bladpeterselie

Extra

  • pureestamper

Vis voorbereiden

Begin met het pocheren van de vis. Dat klinkt spannender dan het eigenlijk is. Pocheren is iets garen in hete vloeistof (heet, dus niet kokend). Deze bereidingsmethode wordt regelmatig gebruikt bij groente, vlees of vis.

Om te kunnen pocheren, doet Hugo het water en de melk in een pan. De melk is bedoeld om de vis mooi wit te houden - en daarbij smaakt deze door de melk ook iets zoeter.

Doe de vis in de pan, samen met de laurierblaadjes. Zet de pan op het vuur en verwarm het geheel tot iets voor de kook. Zodra het water-melkmengsel licht begint te borrelen, zet je het vuur meteen uit. 

Waarom pocheren? Als je vis onder het kookpunt kookt, wordt deze minder droog. Hetzelfde geldt voor kip: op deze manier wordt hij het meest mals en lekker zacht.

Aardappelen voorbereiden

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes.

De aardappelen ga je straks kort blancheren, zodat ze zacht genoeg zijn om te kunnen stampen.

Zet een pan met water op het vuur en breng het water aan de kook. Zodra het water kookt, doe je de aardappelpartjes erbij. Kook ze in een paar minuten gaar.

Wist je dat? Normaal gesproken moet je aardappelen in koud water op zetten, omdat er anders te veel zetmelen loskomen. Hij wordt dan papperig aan de buitenkant, terwijl de binnenkant nog rauw is. Omdat je nu met kleine aardappelblokjes werkt, heb je dat probleem niet en kun je de aardappel gewoon in het kokende water doen.

Hak de verse peterselie fijn. Deze ga je straks door het aardappel-vismengsel heen mengen.

Giet de aardappelblokjes af als ze zachtgekookt zijn en spreid ze daarna uit op een bord.

Na 5-10 minuten haal je ook de vis uit de pan. Doe dit voorzichtig, want deze is nu heel broos. Het beste kun je een grote lepel gebruiken met gaatjes erin, zodat je de vis uit de pan kan scheppen zonder al te veel vocht mee te nemen.

Leg de vis bij de aardappelen op het bord.

Viskoekjes kruiden

Breng de vis en aardappeltjes op smaak met citroenrasp en peterselie. Strooi daarna de bloem er overheen, samen met wat zout en peper. Laat de vis even afkoelen. 

Is de vis afgekoeld? Doe dan alles vanaf het bord in een schaal of bak en stamp alles fijn met een pureestamper. Dat hoeft niet al te fijn: het is lekker als er straks nog een beetje structuur in de koekjes zit.

Als de vis helemaal koud is, stamp je ook het ei er doorheen.

Dipje maken

Maak een dipje met de crème fraîche, citroenrasp en citroensap.

Viskoekjes vormen

Pak een bolletje beslag en druk deze soepeltjes plat tussen je handen. Doe vervolgens wat bloem op een bord en haal het viskoekje er doorheen met beide kanten. Hierdoor bakken ze beter: je krijgt een mooi bruin korstje en ze blijven goed stevig.

Bak de viskoekjes om en om in boter. Zo krijgen ze een lekker krokant laagje, maar blijven ze zacht van binnen.

Bloemkoolpuree maken

Doe de melk en water in een pan en doe hier de bloemkoolroosjes in, samen met een snuf zout. De bloemkool kun je gewoon grof afscheuren, want je gaat ze straks toch fijnstampen.

Kook de bloemkool in 10 minuten gaar.

Pel en hak de knoflook in stukjes. Bak de knoflook samen met wat zout in een koekenpan.

Tip: door bij het bakken van knoflook zout toe te voegen, verbrandt de knoflook minder snel. Je krijgt je een mooie lichtbruine knoflook met zoete, gepofte smaak.

Giet de bloemkool af en doe deze terug in de pan. Rasp de parmezaanse kaas erdoor en voeg ook de roomkaas en knoflook toe. Stamp alles door elkaar met de pureestamper. 

Als alles goed gemengd is, voeg je er ook nog wat peterselie aan toe.

Het gerecht afmaken

Schep de bloemkoolpuree op een bord en leg de viskoekjes ernaast. Snijd nog wat peterselie fijn en garneer de bloemkoolpuree daarmee. 

Indien je het lekker vindt, kun je ook nog een schepje piccalilly toevoegen.

Eet smakelijk!

Alle stappen één voor één terugkijken op beeld? Kijk aflevering 22 terug op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore