Omdat de Nationale Week Zonder Vlees nog steeds in volle gang is, maakt Hugo een verrukkelijke vegan Marokkaanse groentestoof. Aangezien de oven het meeste werk doet, houd je tijd over voor een dessert. En wát voor eentje: plantaardige chocolademousse. Spontaan trek gekregen? Aan de kook!
Marokkaanse groentestoof uit de oven
- (vegan) Hoofdgerecht 4 personen
- Bereiding ca. 50 minuten
Ingrediënten
- ½ flespompoen
- neutrale olie
- zout
- peper
- 1 rode ui
- 2 tenen knoflook
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 blik kikkererwten (400 gr.)
- ½ eetlepel ras el hanout
- 300 gr. bulgur
- 50 gr. gedroogde abrikozen
- 125 ml (veganistische) groentebouillon
- 25 gr. amandelschaafsel
- ½ bosje munt
Extra nodig
- bakplaat met opstaande randen
Sesam-abrikozensaus
- Bijgerecht 4 personen
- Bereiding ca. 5 minuten
Ingrediënten
- 4 eetlepels tahin
- 75 ml ongezoete amandelmelk of havermelk
- 1 à 2 eetlepels (veganistische) abrikozenjam
- zout
Plantaardige chocomousse
- Nagerecht 4 personen
- Bereiding ca. 15 minuten
Ingrediënten
- 200 gr. plantaardige extra pure chocolade + extra voor het garneren
- 125 ml kikkererwtenvocht (het vocht uit 1 blik van 400 gram)
- 100 gr. fijne kristalsuiker
Extra nodig
- standmixer
- rasp
- 4 dessertglazen
Marokkaanse groentestoof maken
Zoals gezegd doet de oven het meeste werk voor de groentestoof. Verwarm daarom allereerst de oven voor op 200°C.
Was de flespompoen, snijd het doormidden en maak stukken van ongeveer 2 cm dik. Omdat dit type pompoen een dunne schil heeft, kun je het gewoon eten. Bovendien maakt het het snijwerk veel makkelijker. Alleen maar voordelen dus.
Leg de gesneden pompoen op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel het met wat zonnebloemolie (liever geen olijfolie). Voeg naar smaak peper en zout toe. Zet de bakplaat in de oven en laat de groente in 10 minuten in de voorverwarmde oven à 200°C bakken.
Pel en halveer ondertussen de rode ui. Snijd het in halve ringen. Pel en snijd de knoflook. Maak de rode en gele paprika schoon en snijd ze in repen.
Tijd om de bakplaat met pompoen uit de oven te halen. Voeg de ui, knoflook, paprika, ras el hanout en een scheut zonnebloemolie toe aan de plaat met pompoen. Schep de groenten goed door elkaar en zet de bakplaat wederom voor 10 minuten in de voorverwarmde oven à 200°C.
Bereid de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking en roer het los. Snijd de abrikozen in kleine stukjes. Vervolgens doe je de kikkererwten in een vergiet, spoel je ze af en vang je het sap op. Dit laatste vormt namelijk zo de basis voor het dessert.
Na 10 minuten haal je de bakplaat wederom uit de oven en mogen de bouillon, kikkererwten, gekookte bulgur en abrikozen erbij. Bak het ook nu weer voor zo'n 5 à 10 minuten in de oven. De groentestoof is klaar, zodra de bouillon volledig door de groenten is opgenomen en alles beetgaar is.
Plantaardige chocolademousse
Terwijl de groenten in de oven zitten, kun je het dessert maken. Breek hiervoor de chocolade in stukjes en laat ze au bain-marie smelten, oftewel in een glazen kom boven een pannetje met kokend water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Zodra de chocolade volledig is gesmolten, laat je het afkoelen.
Pak het vocht van de kikkererwten erbij. Dit vormt de zuivelvervanger voor de chocolademousse. Het is heel eiwitrijk en je kunt het daardoor heel luchtig kloppen. Je zal zien dat het een mooie schuimige witte massa wordt, de basis voor het toetje.
Klop het kikkererwtenvocht met de hand of keukenmachine inclusief kristalsuiker en snufje zout in ongeveer 5 à 10 minuten stijf.

Spatel de gesmolten chocolade door het stijfgeslagen kikkererwtenvocht tot alles goed is gemengd en je een egale chocolademousse hebt. Zo simpel is het!
Tip: met dit basisrecept voor de vegan chocolademousse kun je heel eenvoudig variëren. Voeg de volgende keer bijvoorbeeld eens kaneel, chilivlokken of sinaasappel toe.
Sesam-abrikozensaus maken
Nu de oven de rest van het werk doet, houd je tijd over om een eigengemaakte saus te maken. Doe hiervoor tahin met de ongezoete amandelmelk en abrikozenjam in een steelpannetje. Verwarm het al roerend (inkoken is niet nodig), totdat alle ingrediënten goed zijn gemengd en er een gladde saus overblijft. Voeg naar smaak een snufje zout toe.
Wist je dat? Als je wel gezoete amandelmelk gebruikt, voeg dan gewoon iets minder jam toe. Anders wordt het één bom suiker.
Afronding
Bijna klaar! Rooster het amandelschaafsel lichtbruin in een droge koekenpan. Pluk en hak wat muntblaadjes en strooi het over het ovengerecht. Verdeel ook de huisgemaakte saus. Garneer tot slot het dessert af met wat extra chocolade schaafsel en de tafelgenoten kunnen erbij worden geroepen.
Eet smakelijk!
Koken en kijken combineren? Kijk dan hier aflevering 19 via Videoland terug en zie hoe Hugo de vegan Marokkaanse groentestoof inclusief plantaardig chocotoetje maakt.