Eigen Huis & Tuin

Metamorfose: van kille naar huiselijke woonkamer

23 maart 2021 17:23 Aangepast: 29 maart 2021 09:34

Mark en Chantal komen er samen maar niet uit met hun interieur. Ze willen er dolgraag een huis van hen samen van maken, maar dat is best lastig als de interieurstijlen ver uit elkaar liggen. Patrick en Lieke weten als geen ander hoe twee totaal verschillende werelden toch in één interieur samen kunnen komen.

De wil is er! Alleen komt het er bij het duo niet uit. Mark: "Mijn stijl is industrieel-warm en van Chantal is all over the place. Ik kan eigenlijk geen stijl kiezen die bij haar past. Dat botst nog wel eens met elkaar. We willen graag een interieur dat van ons beiden is met goed veel kleur erin." Chantal vult aan: "Samen komen we er niet uit. Het lukt ons niet om te zien wat wel en niet bij elkaar past. We kunnen dat gewoon niet." Gelukkig weten Patrick en Lieke daar wel raad mee. 

Lambrisering maken

Over de lengte van één van de lange muren maakt Patrick een lambrisering. Dit wordt een van dé blikvangers van de woonkamer. Wat je hiervoor doet: begin met het bepalen van de hoogte van de lambrisering. Vaak ligt dit rond één meter, maar het is ook maar net wat je mooi vindt. Vervolgens lijmt Patrick de latten en monteert hij ze op de wand.

Tip: maak het jezelf makkelijk en werk met laser meetgereedschap. Deze handige tool zet met een laserlijn uit op welke hoogte de latten mogen komen.

Zodra de latten op de muur zijn gelijmd, gaat Patrick schilderen. "Zo'n hoge muur is prachtig en geeft veel ruimte, maar laat je het wit dan kan het heel kil overkomen. Daarom gaan we een lambrisering verven wat de muur in tweeën breekt. De onderkant wordt een soort betonlook. Omdat de betonlook een goede hechting nodig heeft, zet ik de muur met mijn hulptroepen eerst in de primer."

Tip: zit er nog behang op de muur en wil je aan de gang gaan met betonverf? Haal dan eerst het behang eraf. Doe je dit niet dan zou het er alleen al door het gewicht zo af kunnen vallen.

Zodra de primer droog is, kan de eerste laag betonlook erop. Styliste Lieke heeft haar oog laten vallen op een donkergroene tint. Patrick: "Betonlook is een dikkere substantie dan normale verf. Je moet het dan ook goed dik aanbrengen. En daarna smeer je het na met een plakspaan. Dit zorgt voor de betonlook."

Patrick gebruikt hiervoor WHISPERING WOODS NO. 62 CEMENTUM WALLS van LAB PAINT

Werk het liefst in verfbanen van zo'n twee meter. Breng de betonlaag aan en smeer het daarna met de plakspaan na. "Of je nu draait of strepen trekt, dat maakt niet uit. Door het aandrukken met de plakspaan creëer je verschillende diktes die juist zo kenmerkend zijn voor de betonlook. Straks met de tweede verflaag eroverheen krijg je de kleurnuances en de diepte die je wil zien."

Pronkkast maken

Patrick ziet het niet vaak dat een woonkamer drie meter hoog is. Hij wil de hoogte dan ook optimaal benutten en wel door een pronkkast te maken. Dit gaat de basis voor de nieuwe look and feel voor de nieuwe woonkamer zijn. Mark zijn stoere stenen muur blijft zo goed zichtbaar, terwijl Chantal haar accessoires in de kast kwijt kan. "Het materiaal dat ik gebruik, is okoume multiplex. Dit is een supersterke constructieplaat, iets wat je nodig hebt met een kast van 3 meter bij 40 centimeter.

De pronkkast bestaat uit allerlei holle wandjes van 80 millimeter breed. Hiermee creëer je een constructie die heel sterk is. "Wat heb je nodig: een paar ribben, een koplat en platen. Daarna is het een kwestie van inlijmen en tacken."

Tip: om tijd te besparen, kun je de houtlijm aanbrengen met een roller. Wel zo snel en zo verdeel je de lijm gelijkmatig.

Het is tijd om de kast in elkaar te zetten. "Deze ribbetjes heb ik ook op de bodemplaat en ik heb hier een uitsparing gelaten. Op deze manier kun je het erop schuiven, lijm ertussen, tacken en dan zit het. Daarnaast zorgen de twee planken voor een stabiele wand, en dat is precies wat je wil."

Heb je geen hand tacker? Geen probleem! Ga dan aan de slag met schroeven. Werk zeker niet met spijkers en een hamer. Doe je dit dan heeft de constructie te veel klappen op te vangen, waardoor er instabiliteit kan ontstaan.

Bovenin de pronkkast plaatst Patrick spotjes. Hiervoor heeft hij in de verschillende lagen van de kast gaten geboord waar de bedrading doorheen komt te lopen. "Er zijn lampjes speciaal voor kasten. Deze zijn laag van inbouw en worden niet te warm. Ze hebben wel aparte voeding nodig. Soms zit dit laatste er al bij, soms moet je het los erbij kopen. De voeding monteer ik onderin de kast, zodat Mark en Chantal er altijd nog makkelijk bij kunnen."

De pronkkast staat! Als finishing touch lakt Patrick het af. Hij gebruikt hiervoor houtlak in de kleur THE GRAND NO. 325 van LAB PAINT. 

Tip: zorg ervoor dat je de juiste maat gatzaag hebt. De lampjes moeten er namelijk goed inklikken.

Styling van de kast

Om zo veel mogelijk plezier te hebben van de lampjes, heeft Patrick gekozen voor glazen plaatjes. "Als je dit gaat bestellen bij de lokale glasleverancier, let er dan op dat hij alle kanten netjes afslijpt. En daarnaast is het belangrijk om het niet te strak op te meten, want als het glas onder spanning komt te staan, kan het breken."

Tekst op kamerdeur

De oudroze woonkamerdeur hebben Chantal en Mark gevuld met teksten. Lieke vindt het idee leuk. Ze maakt de deur zwart, waardoor het geheel net iets chiquer wordt. De kleur oudroze komt later bij de afstyling weer terug. "Er zijn meerdere verflagen nodig. Niet alleen voor het hechten en dekken van de deur, maar ook als de krijtstift erop gaat. Je kunt het krijt veel beter verwijderen als je met meerdere lagen verf werkt."

Aan de verf

Lieke houdt ervan om kleuren in een interieur terug te laten komen. Dit zorgt voor rust en één geheel. Zo verft ze de lat van de lambrisering in dezelfde kleur als de kast. "Door de belijning en een drie meter hoog plafond ontstaat dit witte vlak. Door hier later kunst op te hangen, knalt het er lekker uit."

Deur vervangen

Patrick bevestigt een nieuwe woonkamerdeur. "Wil je thuis ook een deur vervangen, dan zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. Ten eerste, wat voor draairichting heb ik? Gelukkig is daar iets op bedacht, namelijk de DIN-normering. Dit kun je gewoon op het internet opzoeken. Daar staan voorbeelden. Daarnaast heb je de breedte- en lengtemaat nodig. Voor een deur binnenshuis meet je de breedte van sponning tot sponning, oftewel de binnenkant van het kozijn. Hetzelfde geldt voor de hoogte."

Afstyling van de woonkamer

De laatste dingen van de to do-list wordt afgevinkt. Eén van die taken is het vullen van de kast met glazen vazen. "Omdat er glazen platen in de pronkkast zitten en glas op glas tegen elkaar wegvalt, verf ik de glazen - inclusief onderkant - goud. Op deze manier vallen ze meer op."

Na twee dagen hard werken, zit de klus erop. Voilà, een beeldschoon interieur waarin zowel de stijl van Chantal als Mark bij elkaar komen. Prachtig!

Meer klus- en woninginspiratie van Patrick en Lieke? Kijk de fragmenten terug via Videoland (aflevering 26 & 27).

Deze uitzending werd mede mogelijk gemaakt door Vestingh.

Fotografie door Sonja Velda

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore