Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin

Metamorfose: warme wolk van een babykamer vol aardetinten

Sander en Charlotte zijn in blijde verwachting van hun tweede koter: een meisje. Waar het stel weet dat ze geen suikerspinroze babykamer willen, vinden ze het lastig hoe dit dan wel vorm te geven. Vandaar dat ze de hulp van klusteam Patrick en Lieke hebben ingeschakeld om er een creatieve twist aan te geven.

Waar het koppel zelf al vaak genoeg over de babykamer heeft gebrainstormd, vinden ze het lastig om de ruimte slim in te delen. Charlotte: "We willen geen knalroze, niet iets standaards. We weten welke sfeer we willen, maar we lopen vast bij het praktische deel. Vandaar dat we dachten we bellen Patrick."

Likje verf

Nadat Patrick de babykamer volledig heeft leeggehaald en de vloer heeft afgedekt, begint hij met schilderen. Omdat het duo van aardetinten houdt, heeft Lieke gekozen voor een warme aardse tint: SENSATIONAL SAND NO. 290 van LAB PAINT. Het is mooi zacht voor het oog, heeft een warme tint en het past goed in een meisjeskamer.  

Tip: bij een nieuwbouwhuis wordt vaak een bouwbehang op de muur gezet. Dit is om het vocht uit de muur te halen. Patrick: "In dit geval zit er al een witte onderlaag op de muur, dus ik weet nog niet precies hoe de verf dekt. Dekt het niet voldoende dan voeg je gewoon een tweede verflaag toe, nadat de eerste verflaag droog is."

Kastruimte maken

Essentieel voor een babykamer zijn het wiegje, de commode en het hebben van voldoende bergruimte. Patrick gaat de laatste twee zelf maken. Zijn idee? "Wat ik hier ga maken, zijn een commode en twee losse kastjes. Dit laatste doe ik, omdat ik zo de ruimte optimaal kan benutten. Bovendien lijkt het zo niet één groot kastenblok."

De basis van de twee kastjes maakt Patrick van PowerpleX Bio. "Dit is een multiplexplaat dat geen giftige stoffen bevat wat het heel veilig voor de kinderkamer maakt. Daarnaast is multiplex het mooiste materiaal om kasten van te maken, want het is supersterk en de houttekening is erg mooi."

 

Een kastje maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Multiplex laat zich heel makkelijk vastschroeven, zolang je de juiste schroeven gebruikt. "Ik gebruik ze weer: de deeldraadschroef. Aan de voorkant heeft de schroef schroefdraad gevolgd door een stukje vrees en een glad stuk. Door deze samenstelling komt de constructie goed vast te zitten. Voorboren is hierbij niet nodig."

Tip: let op dat je niet te dicht bij de kant schroeft, want dan splijt het hout. Reken zo'n 10 centimeter van de hoek af.

Commode bouwen

Patrick maakt de basis van de komode van hetzelfde multiplexhout als hij voor de kastjes heeft gebruikt. Wel is het zo dat je bij het maken van de commode met een paar zaken rekening moet houden.

"De hoogte moet minimaal 90 centimeter zijn. Op deze manier kun je je kindje het beste verschonen. Daarnaast heeft de bovenplaat een vaste afmeting van minstens 70x40 centimeter.

En tot slot: zet je de commode niet direct tegen de muur aan, dan moet je aan de achterkant een opstaande rand maken, zodat de baby er niet vanaf kan rollen."

Afwerking kastjes en komode

Om het babymeubilair mooi af te werken, werkt Patrick met het milieuvriendelijke rubberwood van de latexboom. Zie het als allerlei latjes restmateriaal die tegen elkaar aan zijn geperst. Door deze werkwijze wordt de volledige boom gebruikt. Dankzij de karakteristieke houttekening en het speelse karakter kun je het werkelijk voor van alles in elk interieur gebruiken.

Versteviging komode

Dat de commode er mooi uitziet, is één. Het allerbelangrijkst is de stevigheid. Om het frame te verstevigen en op de juiste hoogte te krijgen, gebruikt Patrick meerdere losse latjes. "Omdat ik hier met latjes werk en ik deze haaks op elkaar zet, is het belangrijk om voor te boren. Daarnaast doe je er een beetje lijm tussen, dan weet je zeker dat het nooit uit elkaar valt."

Tip: gebruik schroeven met voldoende dekking. Patrick gebruikt exemplaren van 7 centimeter lang.

Dan de deurtjes voor de commode en kastjes. Voor deze blikvangers werkt Patrick met rotan webbing. "Houd bij het maken van het deurframe rekening met de scharnieren van de kast. In dit geval is de breedte van de scharnieren 35 millimeter. Om de kast genoeg body te geven, werk ik met lijsten van 70 millimeter. Daarna schroef en lijm je het in elkaar. Alleen zo weet je zeker dat je een stel stevige deuren krijgt." 

Voordat Patrick de rotan webbingmatten monteert, heeft de klusjesman een gleuf gevreesd die overeenkomt met de dikte van de rotan webbingmat. "Hoeft natuurlijk niet, maar het is net wat mooier. Op deze manier krijg je namelijk geen rand aan de achterkant."

Tip: laat rotan webbingmatten altijd een paar uur in een waterbad liggen. Door ze vol te laten zuigen met water kun je ze makkelijk in het deurframe spannen. Zodra je klaar bent met tacken (nieten), kan het drogen en komt het er heel strak in te zitten. Sla je deze stap over, dan gaat het rotan bobbelen. Wil je niet.

Bovenplaat komode plaatsen

Voor de bovenplaat van de commode werkt Patrick niet met schroeven, maar met lijm. De breedte van het hout is dik genoeg, dus dat komt echt goed vast te zitten. Op deze manier heb je net een mooiere afwerking, dan wanneer je werkt met schroeven. "Het enige wat nog rest is het in de blanke lak zetten, want het is wel belangrijk dat je het tegen vocht beschermt. En dan is het klaar!"

Behang met motief plaatsen

Patrick behangt één muur met een motiefbehang. "Hiervoor is het belangrijk dat je goed op de behangrol kijkt hoe veel je extra moet knippen om het motief goed op elkaar aan te laten sluiten. In dit geval is de muur 2.60 meter, ik moet er 21 centimeter volgens de rol bij optellen, dus ik knip de rollen op 2.81 meter af."

Tip: ga je bij een raam behangen, begin dan altijd aan die kant. Doe je dit niet, dan krijg je schaduwranden ook al zet je de banen nog zo strak tegen elkaar aan. Door vanaf de raamkant te werken, zie je daar niets van.

Ondanks dat behangen niet moeilijk is, is het wel belangrijk bepaalde stappen te volgen. Zorg er bij het behangen bijvoorbeeld altijd voor dat je alle lucht eronder vandaan wegstrijkt. Patrick gebruikt hiervoor een behangliniaal. En wat net zo belangrijk is, is dat je de bovenrand gelijk afsnijdt zodra je klaar bent. Doe je dit niet, dan droogt het vaak in een krul op. Die krul krijg je er niet meer uit. 

Wanddoek maken en beschilderen 

Iets wat momenteel trendy is, zijn wanddoeken. Lieke maakt er voor de babykamer zelf eentje. "Ik maak het van een badmat en voor het ophangsysteem gebruik ik een bezemsteel. Twee gaatjes aan beide kanten van de steel en je hebt een handig ophangsysteem."

Tip: Lieke zet de badmat met een hand tacker aan de steel vast. Dikke kans dat je dit niet in huis hebt of wil huren. In dat geval kun je het ook handmatig omzomen.

Om het wandkleed net wat specialer te maken, laat Lieke haar creativiteit op de vrije loop. Hiervoor gebruikt ze potjes verf in testformaat. Hartstikke handig, betaalbaar en een bewuste keuze voor het milieu. "Ik heb gekozen voor kleuren die ook terugkomen in de accessoires."

Lieke gebruikt de volgende kleuren:

 

Konijnenkastje maken

De basis van het konijn is een ovaal. Best lastig om zo'n vorm te maken, tenzij je de juiste stappen weet. Patrick legt het uit: "Wat je nodig hebt: iets om mee te meten en om iets haaks te kunnen uitzetten, een hamer, spijkertjes en touw. Eerst bepaal je de maat door een haakse lijn uit te zetten. Vervolgens bepaal je hoe groot je het konijn wil maken. Ik maak de romp van het konijn voor dit voorbeeld 20 centimeter breed en 25 centimeter lang. Daarna meet je de as - in dit geval 25 centimeter - en die kopieer je van het onderste punt op de haakse lijn. 

Sla op drie plekken een spijkertje en verbind ze met elkaar met het touw. Verwijder het middelste spijkertje, laat het potlood tegen het touw aan leunen en volg het touwtje. Zo heb je de perfecte ovaal."

Door met de konijnenkop. Patrick heeft een lijf van 60 centimeter gemaakt. Voor een fijne verhouding maakt hij de kop 30 centimeter groot. Dit is exclusief de oren. Om de konijnenkop uit te zagen, kun je jezelf helpen met het uittekenen van een kader. "Teken een kader waarbinnen je moet werken. Door het uittekenen van wat hardlijnen, blijf je mooi symmetrisch. Daarna is het een kwestie van tekenen en uitzagen."

Tot slot de poten, zodat het konijnenkastje straks blijft staan. Patrick legt uit hoe hij dit heeft gedaan: "Elke poot is 30 centimeter breed en 25 centimeter hoog. Dit maak ik aan elkaar door twee gleuven te vrezen. Eén in de buik van het konijn en één in de poot."

Tip: de losse onderdelen van de konijnenkop kun je eenvoudig met houtlijm monteren. Doordat deze onderdelen niets hoeven te dragen, is dit voldoende.

Eigen kledinghanger maken

In veel (online) shops kun je ze vinden: knappe kledinghangers. Lieke gaat haar eigen versie in elkaar fröbelen. Ze heeft gekozen voor een natuurlijke look: houten kralen, een houten stok en een touw. "Zodra je vijftien kralen op het touw hebt zitten, haal je het touw door de stok. Daarna eindig je met drie kralen voor een strakke afwerking."

Afstyling

Nu de basis staat, zorgt Lieke voor de gewenste sfeer zonder overvloed aan roze. "Sander en Charlotte willen met de kamer laten zien dat ze een dochter krijgen, alleen niet met roze. En dat hoeft ook niet. Als je kiest voor zachte materialen als linnen en velours stoffen en natuurlijke tinten heb je nog steeds het lieflijke voor een mooie meisjeskamer."

Babykamers zijn vaak klein. Om ze optisch groter te laten lijken, hangt Lieke meerdere kleine spiegels aan de wand op. 

En dan is na twee dagen hard werken de babykamer af. Wat een wolk van een liefdesnestje.

Meer klus- en woninginspiratie van Patrick en Lieke? Kijk de fragmenten terug via Videoland (aflevering 21 & 22).

Deze uitzending werd mede mogelijk gemaakt door Vestingh.

Fotografie door Sonja Velda

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore