Koken met Hugo!

Week Zonder Vlees: Syrische rijst met gekarameliseerde ui en een frisse salade

01 augustus 2022 17:45 Aangepast: 12 augustus 2022 09:23

Deze week is het de 'Nationale Week Zonder Vlees' en wij doen daar met veel plezier aan mee! Vandaag op het vegamenu: Syrische rijst met linzen en gebakken uien - en een salade on the side.

Gedurende de hele week kookt Hugo vega-maaltijden. Watch and learn, want koken zonder vlees is namelijk echt veel makkelijker en lekkerder dan je denkt!

Syrische rijst met linzen en gekaramelliseerde uien

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 40 minuten

Ingrediënten

  • 200 gr. gedroogde bruine linzen
  • 4-5 flinke uien
  • zout en peper
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 200 gr. basmatirijst
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 4 eetlepels pijnboompitten
  • 1 bosje bladpeterselie of koriander
  • 150 ml (plantaardige) yoghurt
  • ½ citroen

Salade van peen en pastinaak

  • Salade 4 personen
  • Bereiding circa 15 minuten

Ingrediënten

  • 1 theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel fijne kristalsuiker
  • rasp en sap van ½ citroen
  • 4 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 150 gr. winterpeen
  • 150 gr. pastinaak
  • zout en peper
  • handvol muntblaadjes

Syrische rijst maken

Zet een pan op het vuur met lekker veel olie erin. Hier ga je straks de uitjes in karameliseren en frituren. Pel en snipper vervolgens de ui en voeg deze bij de olie in de pan.

Normaal gesproken bak je uitjes in ongeveer 5 minuten glazig, maar dit keer mag je de uien echt voor langere tijd in de pan laten: 15-20 minuten zou genoeg moeten zijn om ze een mooie, goudbruine kleur te geven. 

Was de linzen. Waarom? Omdat dit een gedroogd product is dat voor langere tijd opgeslagen ligt. Daarnaast verwijder je met wassen het buitenste zetmeel laagje. Kook de linzen na het wassen in 15 minuten beetgaar. 

Citroenyoghurt maken

Om de Syrische rijst wat op te frissen, maakt Hugo er een citroenyoghurt bij. Dit is heel eenvoudig: pak een citroen, rasp wat citroenschil in de yoghurt en snijd daarna de citroen doormidden. Knijp wat sap van de citroen in de yoghurt, roer alles goed door elkaar en klaar!

Tip: wil je dit gerecht helemaal veganistisch maken? Gebruik dan plantaardige yoghurt, kokosyoghurt of amandelyoghurt.

Peen- & pastinaaksalade

Naast de Syrische rijst, maakt Hugo een simpele salade. In deze salade gebruikt hij rauwe pastinaak: iets wat je zelf misschien niet snel maakt. Probeer het vooral eens uit, het is heerlijk met de zoetheid van de wortel.

Schil de peen en pastinaak en rasp ze daarna in een keukenmachine of met de hand, afhankelijk van wat je in huis hebt.

Zet een koekenpan op het vuur en rooster het komijnzaad even aan, zonder olie te gebruiken. 

Vinaigrette maken

Als dressing voor de salade maakt Hugo een simpele vinaigrette. 

Rasp wat citroenschil in een kom en voeg daarna ook wat sap toe. Voeg daarna al kloppend de olijfolie toe en om het af te maken nog wat zout en peper.

Voeg het geroosterde komijnzaad bij de vinaigrette en doe daarna ook de geraspte pastinaak en peen erbij. Roer alles goed door elkaar.

Tip: normaal gesproken is het beter om de groentes als laatst toe te voegen aan je salade, maar dit geldt vooral voor bladgroentes als rucola en veldsla. In dit geval werk je met hardere groentes, en die zijn juist goed om vast door de dressing te mengen, omdat ze dan vast wat zachter kunnen worden.

Daarnaast oxideert een pastinaak snel en het sap van de citroen houdt dit tegen.

Verder met de Syrische rijst

Als de uitjes zijn gekarameliseerd, schep je een derde van de ui in een stoofpan. De andere ui laat je achter in de pan met olie, waarvan je het vuur hoog zet. Die uitjes ga je nu als het ware 'frituren', zodat ze lekker knapperig worden.

Doe de speculaaskruiden bij de ui in de stoofpan en roer alles goed door elkaar. Dat klinkt misschien een beetje gek, omdat speculaaskruiden vaak geassocieerd worden met zoet eten. Maar wist je dat in deze kruidenmix ook kaneel en andere specerijen verwerkt zitten? Heerlijk in combinatie met de gekarameliseerde ui.

Voeg na het roeren ook de rijst en linzen toe aan de stoofpan. Bak alles droog aan en blijf goed roeren. Voeg ook een beetje zout toe.

Als alles gemengd is, voeg je een beetje water toe. Precies zo veel, dat de rijst net onder water staat. Blijf ondertussen goed roeren.

Houd ondertussen de uitjes in de andere pan goed in de gaten. Zodra ze donkerbruin kleuren kun je ze uit het vet halen en laten uitlekken.

Snijd de verse koriander en peterselie alvast voor. Hiermee ga je straks de rijst garneren. 

Tip: houd je niet van koriander? Laat deze dan weg! Koriander is een kruid dat je niet gaat leren eten: het is genetisch bepaald of je dit lekker vindt of niet. Gebruik gewoon een ander kruid.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan met een klein snufje zout erbij. 

Let op: doe dit kort en houd ze in beweging. In het begin denk je altijd: 'er gebeurt niks', maar als je even wegloopt van de pan, zijn je zaadjes ineens pikzwart. Goed in de gaten houden dus!

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gerecht afmaken

Zodra de rijst droog en zacht is gekookt, zet je het vuur uit. Schep de rijst in een kom.

Maak de salade af door er een klein beetje suiker en een mini snufje zout en peper aan toe te voegen. Schep de salade vervolgens op een bord.

Dan is het tijd voor de toppings. Strooi de gebakken uitjes over de rijst, samen met de koriander en peterselie. Maak het geheel af met een schepje citroenyoghurt.

De salade garneer je met verse munt en een beetje zwarte peper.

Geniet van je vleesvrije maaltijd!

De uitvoering van dit recept van dichtbij bekijken? Je ziet het allemaal in aflevering 16 op Videoland!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore