Maandag wasdag

Zo vaak moet je het kleedje op de bank eigenlijk wassen

24 april 2021 07:08
Beeld © iStock

In vrijwel elk interieur is het wel te vinden: het dekentje voor op de bank. Heerlijk om onder weg te duiken tijdens een avond bankhangen. Het heeft aardig wat te verduren: (chips)kruimels, haren van huisdieren, vlekken. Dus je snapt dat het geen overbodige luxe is om het kleedje regelmatig te wassen. En dat is vaker dan je waarschijnlijk zou denken.

Was 2x per maand je kleedje

Lekker hè zo'n kleedje? In de winter lijkt tout Nederland eronder te wonen. En dat vraagt om een regelmatige reinigingsbeurt. Hoe vaak dit is, is afhankelijk van het gebruik.

Stel dat je dagelijks het kleedje er knus bij pakt en er samen met je vrolijke viervoeter onder kruipt, dan kun je het best het kleed om de week in de wasmachine gooien. Ligt het plaidje er meer ter decoratie, dan is om de maand prima. Belangrijkst is dat de bacteriën (en vlekken) zich niet kunnen ophopen. 

Zo was je je kleedje

Voordat je het item in de was gooit, check altijd het waslabel. Negen van de tien kleedjes kunnen prima meegewassen worden. Als je gaat wassen, kies dan voor een kort wasprogramma en was op lage temperatuur. Gebruik wasmiddel en -verzachter met mate.

Zoals voor alles dat je in de wasmachine doet, geldt ook voor het kleedje dat het op den duur gaat slijten. Wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je favoriete interieuritem, ga dan voor een ouderwetse handwas en laat het natuurlijk aan de waslijn of het wasrek opdrogen.

Tip: zeker als het huiskleed van kwetsbaar materiaal is gemaakt, kun je het het beste in een grote waszak meewassen. Zo bescherm je het materiaal en bovendien voorkomt het dat het kleedje tijdens de wasbeurt uitrekt.
Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore