Mindfulness

Om deze redenen is mindfulness goed voor je

07 maart 2021 19:53 Aangepast: 08 maart 2021 15:59
Beeld © iStock

Mindfulness klinkt misschien als iets zweverigs, maar als je je er echt eens in verdiept, kom je erachter dat het heel waardevol kan zijn. Wat is mindfulness precies en waarom is het nou zo goed voor je? We leggen het uit in dit artikel.

Wat is mindfulness?

Vaak worden mediteren en mindfulness met elkaar verward, maar het zijn in feite twee verschillende dingen. Michael Pilarczyk, mindset- en mindfulnesscoach en schrijver van Master your Mindset, begrijpt deze verwarring wel.

Hij zegt hierover het volgende: "Bij zowel mediteren als bij mindfulness draait het om bewust leven, in en op het moment. Dat betekent dat je niet continu je gedachten laat wegdrijven naar het verleden of de toekomst, maar dat je bezig bent het het hier en nu."

Volgens Pilarczyk is mindfulness de constante ervaring en het besef van wat je bent en wat je doet, terwijl mediteren een activiteit is, net als sporten of koken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

In slechts een paar minuten per dag mindful worden. Kan dat?

Waarom mindfulness zo goed voor je is

Er zijn veel redenen om aan mindfulness te doen - en een aantal daarvan zijn daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen. We zetten de grootste voordelen van mindfulness voor je op een rij.

Je stressniveau omlaag brengen

Mindfulness brengt je de benodigde ontspanning, die belangrijk is om stress te kunnen verlagen. Daarbij kan het zelfs bij gevallen van lichte depressie, een alternatief zijn voor antidepressiva.

Als je veel last hebt van stress, kan de huisarts of psycholoog je een cursus mindfulness aanraden. Door kennis te maken met mindfulness en dit vervolgens ook regelmatig te beoefenen, leer je om afstand nemen van gedachten en om je er minder door te laten meeslepen. 

Betere focus

Ook om een betere focus te krijgen, bijvoorbeeld op werk, is het raadzaam om mindfulness eens te proberen. Doordat je met mindfulness altijd aanwezig bent op het moment, kun je je beter concentreren op acties die uitgevoerd dienen te worden. Je kunt je beter focussen op het bedrijf en je collega's en je wordt minder vatbaar voor afleiding. Dit leidt uiteindelijk tot efficiënter werken en meer gedaan krijgen van meer werk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Neem eens wat tijd voor jezelf! Maar hoe doe je dat? 'Word geen ijsblokje'

Beter slapen

Ben je een slechte slaper? Dan kan mindfulnesstherapie je helpen. Uit onderzoek blijkt dat mindfulnesstherapie helpt bij vermindering van klachten bij mensen met slapeloosheid.

Mindfulness in combinatie met meditatie is een uitstekende manier om je lichaam volledig tot rust te laten komen en daarbij tegelijkertijd ook je hoofd helemaal leeg te maken. Hierdoor val je gegarandeerd sneller in slaap en heb je een fijnere en waarschijnlijk ook constantere slaap, omdat je zo ontspannen wegdoezelt.

Lekkerder in je vel

Door het beoefenen van mindfulness wordt de productie van het cortisolhormoon verlaagd. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het reguleren van stressniveaus. Hierdoor zit je relaxter in je vel en krijg je minder snel de kans om angsten of depressieve gevoelens te ontwikkelen. Je ziet het leven positiever in en kunt beter relativeren, wat ervoor zorgt dat je leert met een open blik naar de wereld te kijken. Hierdoor voelen dingen lichter aan: dat ene rotklusje waar je eerst tegenop zag, lijkt ineens veel minder vervelend!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore