Van suikerklont naar vloeibaar goud

Honing gekristalliseerd? Zo maak je het weer vloeibaar

25 april 2021 11:24
Beeld © iStock

Honing is heerlijk. Bijen vliegen van bloem naar bloem om de lekkerste gouden melange voor jou te fabriceren. Alleen wat nu als het is gaan kristalliseren? Geen nood, de oplossing is BIJzonder simpel.

Kristalliseren overkomt de beste honing. Het zogenoemde 'versuikeren' is een volledig natuurlijk proces dat in de 100% rauwe honingtypes gebeurt. Zit jouw honingpot vol suikerklonten dan is het dus eigenlijk een teken dat je de échte versie zonder chemische rotzooi in huis hebt. Of het tij niet te keren is als de harde stukken eenmaal in je dure pot honing zitten? Gelukkig wel! 

Hommeles met honing

Ondanks dat het kristalliseren van honing een natuurlijk verschijnsel is en het geen kwaad kan, is het te voorkomen. Honing onttrekt vocht uit de lucht. Zorg er daarom altijd voor dat de dop stevig is aangedraaid.

Ontsnapt er namelijk lucht in de honingpot, dan verhoogt het vochtpercentage en des te sneller start het versuikeren. Nooit nonchalant ergens de dop laten slingeren dus.

Daarnaast hoort honing thuis op een donkere, droge opbergplek waar de temperatuur constant is. Denk bijvoorbeeld aan een keukenkastje. Stel dat je het wel op een plek bewaart waar de temperatuur schommelt, dan heb je binnen de kortste keren suikerklonten.

Wist je dat? Honing kent geen houdbaarheidsdatum. Ook al kijk je er jaren niet naar om, dan nog kun je het zonder zorgen (of buikpijn) gebruiken. Dit komt door de hoge hoeveelheid suikers en lage concentratie vocht. Dit geeft bacteriën en gisten geen kans om groot te groeien.

Maak honing weer vloeibaar

Wat nu als de honing toch is gaan kristalliseren? Ook dan is er geen man overboord en hoeft het echt niet de prullenbak in. Je maakt je gekristalliseerde honing heel makkelijk weer vloeibaar.

Wat je doet: zet de honing pot zonder dop in een pan met handwarm water. Het water hoeft niet te koken. Door deze setting warmt de siroop zich langzaamaan op en krijgt het de vloeibare vorm weer terug zonder gezonde voedingsstoffen te verliezen.

Wat ook kan, is de honingpot zonder dop een paar dagen op de verwarming te zetten. Laat moeder natuur haar trucje doen en je hebt je vloeibare honing zo weer terug.

Tip: zet een gekristalliseerde honingpot liever niet in de magnetron. Het wordt vaak getipt, maar dan verlies je veel essentiële voedingsstoffen die het bijengoud juist zo gezond maken.
Miniatuurvoorbeeld
Hey honey!

Bramentaart met honing en mascarpone

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore