Borrelen met Hugo!

Belgische Borrelplank met witlofsoep, garnalenkroketjes en gehaktballen

05 maart 2021 17:05

De afgelopen maanden heeft Hugo de borrelplanken van heinde en verre gehaald: Azië, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika. We gaan de hele wereld rond. Voor deze vrijmibo blijven we dichtbij huis en laat onze chefkok zich inspireren door onze zuiderburen. Amai, een bomvolle Belgische borrelplank met witlofsoep, garnalenkroketjes en Luikse ballen.

Garnalenkroketjes

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 40 minuten + 2 uur afkoelen / opstijven

Ingrediënten

  • 3 blaadjes gelatine
  • 50 g roomboter
  • 60 g bloem + extra voor paneren
  • 100 ml melk
  • 100 ml visbouillon
  • 1 bos krulpeterselie
  • 2 citroenen
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • zout
  • peper
  • 200 g gekookte, gepelde Hollandse garnalen
  • 150 g paneermeel
  • 2 eieren
  • olie voor frituren

Extra nodig

  • fijne rasp
  • citruspers
  • garde
  • pan om in te frituren

 

Luikse ballen

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 55 minuten

Ingrediënten

Voor de gehaktballen:

  • 1 kleine ui
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 1 ei
  • ½ theelepel gemalen nootmuskaat
  • 30 à 50 g paneermeel of broodkruim van 2 boterhammen
  • zout
  • peper
  • roomboter

Voor de jus:

  • 2 uien
  • scheut rodewijnazijn
  • 2 eetlepels appelstroop
  • ½ runderbouillontablet (à 500 ml)

Extra nodig

  • optioneel: hakmolentje of keukenmachine

 

Witlofsoep

  • Borrelplankgerecht 4 personen
  • Bereiding ca. 40 minuten

Ingrediënten

  • 4 stronkjes witlof
  • 1 dunne prei
  • 1 grote aardappel
  • 20 g roomboter + extra voor op brood erbij
  • 2 laurierblaadjes
  • 600 ml kippenbouillon
  • 100 ml room
  • stevig desembrood of desemstokbrood
  • 100 g Ardenner ham

Extra nodig

  • soeppan
  • staafmixer

Garnalenkroketjes maken (1/2)

Borrelen en gefrituurde hapjes zijn een onafscheidelijk duo, vandaar ook dat Hugo voor garnalenkroketjes gaat.

Om te beginnen, laat je de gelatine in koud water weken. Froukje buigt zich over de roux. Smelt hiervoor de boter in een steelpan. Zodra de boter volledig is gesmolten, mag de bloem erbij. Blijf roeren, totdat het in ongeveer twee minuten gaar is. Voorkom dat het geheel bruin kleurt. Wees gewaarschuwd: het klopt dat het eerst een vaste massa wordt.

Rasp de schil van een halve citroen boven een kom en voeg het samen met de tomatenpuree, een scheut citroensap bij de roux toe. Voeg naar smaak wat peper en zout toe.

Tip: Hugo adviseert om altijd voor een biologische citroen te kiezen als je de schil in een gerecht gebruikt. De niet-biologische versies bevatten namelijk een waslaag die je heel grondig eraf moet boenen. Met de bio variant voorkom je werk en chemische stoffen.

Daarna voeg je al kloppend met de garde de melk en bouillon toe. Breng de roux aan de kook en laat het in een paar minuten al roerend indikken tot een stevige, gladde vulling. Herken jij je mengsel hierin, dan mag het van het vuur.

Als laatst knijp je alleen nog de gelatine uit en roer je het door de vulling. Laat het dertig minuten afkoelen. Wanneer de vulling is afgekoeld mogen de Hollandse garnalen erdoorheen worden gemengd.

Vervolgens maakt Hugo een bloem-, paneermeel- en losgeklopt eibadje. Gebruik hiervoor drie ondiepe borden. Maak met natte handen kleine kroketjes. Rol ze één voor één door de bloem, doop ze in het losgeklopte ei en rol ze tot slot door het paneermeel. Laat ze het liefst voor minimaal een half uur in de vriezer opstijven.

Luikse gehaktballen

Wat de Luikse gehaktballetjes uniek in haar soort maakt? De uienjus met appelstroop en rode wijnazijn. Aan de slag!

Pel en snipper de ui fijn. Pluk wat peterselieblaadjes en hak ze fijn. Doe de ui samen met peterselie, nootmuskaat, ei, gehakt, paneermeel en wat zout en peper in een kom.

Kneed de gehaktmix met je handen. Rol er met natte handen kleine gehaktballetjes van. Smelt ondertussen een klont roomboter in de koekenpan en bak de Luikse ballen in vijf minuten op middelhoog vuur bruin.

Het garen komt later. Heb je dit gedaan, haal de ballen uit de pan en leg ze op een bord. 

Door met de jus. Snijd de ui in halve ringen. Smelt opnieuw een klont boter in dezelfde koekenpan en fruit hierin de uiringen in ongeveer vijf minuten op hoog vuur aan. Voeg twee goede eetlepels appelstroop toe en blus het af met een een goede scheut rode wijnazijn.

Verkruimel daarna de runderbouillontablet boven de pan en schenk de 250 ml kokend water erin. Roer goed door en schraap de aanbaksels van de gehaktballen daarbij los van de bodem. Laat het licht inkoken. Zodra dit gebeurt, mogen de gehaktballetjes terug in de pan. Doe de deksel erop en laat het 15 à 20 minuten sudderen.

Witlofsoep maken

Door met de romige soep. Snijd de onderkanten van de witlofstronkjes eraf. Haal eventuele lelijke buitenste bladeren weg en snijd de stronkjes in grove stukken. Was de prei en snijd het in dunne ringen. Als laatst schil je de aardappelen en snijd je ze in stukken.

Tot zover het snijwerk. Door met de soep maken. Smelt de boter in een soeppan. Fruit hierin de witlof, prei, aardappel en laurier lichtjes aan in tien minuten op laag vuur. Roer het een keer goed om en laat het pruttelen.

Zijn de tien minuten voorbij? Schenk de bouillon in de soeppan. Breng het geheel al roerend aan de kook, doe de deksel op de pan en laat het twintig minuten zachtjes koken. 

Tot slot mag de soep van het vuur en verwijder je de laurierblaadjes. Pureer de soep glad met een staafmixer en roer de room erdoor. Voilà, de witlofsoep is klaar.

Garnalenkroketjes maken (2/2)

Tijd om te frituren. Verwarm hiervoor olie tot 180°C in een diepe pan. Frituur de garnalenkroketjes voor ongeveer drie minuten tot ze rondom goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Hugo's tip is om het met wat peterselie en partjes citroen uit te serveren.  

Tip: om te weten of de olie heet genoeg is, kun je een stukje brood in de olie doen. Wordt het na 15 seconden krokant en goudbruin, dan zit je aan de 180°C.

Het vullen van de borrelplank kan beginnen. Besmeer het brood met wat roomboter en beleg het met de Ardenner ham. Heerlijk voor bij de romige witlofsoep. Ook de garnalenkroketjes en Luikse gehaktballen mogen erbij en dan kan het weekend beginnen!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore